Maturalna večera

Dragi roditelji, što reći na kraju. Hvala vam što ste prije 4 godine odabrali našu školu kao srednju za obrazovanje i dopunu odgoja svom najvećem blagu, svojoj djeci. Zajedničkim trudom došli smo do kraja i do ovog prekrasnog trenutka. Ispraćamo ih zajedno dalje i želimo puno dobra.

Dragi profesori, bilo je i lijepih i teških trenutaka. Sada je sve iza nas. Hvala što ste se trudili i svoje znanje im prenosili. Nekada nam se sve činila borba s vjetrenjačama, ali znamo da su puno upili i spremni su za nove izazove.

Dragi maturanti, na kraju opet pozdravljam vas. Gledajući vas ovako lijepe povjerila bih vam život u ruke. Ozbiljni ste, odrasli, profinjeni. Zaboravljam sve izostanke, neučenja, razgovore i nagovore. Čestitam vam jer ste pobijedili najuzbudljiviji period u životu - srednju školu. Želim vam puno zdravlja, uspjeha i ljubavi. Dođite nam ponekad. Sretno.


Marija Šarić lipanj, 2017.

Završni timski rad - paintball

Već tradicionalno našim završnim razredima poklanjamo uzbuđenje na kraju - paintball.

Četvrti razred je iza vas. Norijada je prošla. Prije nego se zaljepite za stolce i prionete učenju za maturu još malo razbibrige za opuštanje i nezaboravno druženje. Uspomena iz srednje napretek, a s vama uživao i profesor pod čijim ste budnim okom "osvajali" Sljeme.


Marija Šarić svibanj, 2017.

Norijada

Družiti se četiri godine, učiti ih, odgajati, pratiti napredak, bilježiti događaje, fotografirati i skupljati uspomene, stišavati bure i oluje, nadati se da su usvojili dovoljno znanja za sljedeći korak - fakultet - sve je to uloga profesora u srednjoj.

Bilo je i povuci - potegni, smijeha, divljenja, nazivanja roditelja, zabrinutosti, ljutnje i žalosti, ali "pamtim samo sretne dane".

Dragi maturanti, veseli ste bili u školi toga dana. Izgrlili smo se, fotografirali i otišli ste prema Trgu u "ludilo dana maturanata" sa željom svih nas u školi - da se sretni, živi i zdravi, vratite kući. Vidimo se na maturi.


Marija Šarić svibanj, 2017.

Posjet Novoj TV

U planu i programu Retorike nalazi se i jedan posjet nekoj medijskoj kući. Ove godine posjetili smo Novu TV. To nam nije bio prvi posjet ovoj komercijalnoj televiziji, ali smo saznali puno novih informacija. Naša domaćica i voditeljica posjeta, a zaposlena je na Novoj TV u "Ljudskim resursima i odnosima s javnošću" odlično je isplanirala program našeg posjeta. Grupa je bila velika i po prvi puta ujedinile su se dvije škole: Trgovačka škola Zagreb i Privatna gimnazija i strukovna škola "Svijet".

Prvo smo vidjeli i čuli zanimljivo predavanje u studiju IN MAGAZINA, tu nam je mladi gospodin, koji je fonetičar, ispričao vrlo zanimljivu priču o načinu snimanja, traženju dobrog i kvalitetnog glasa kod voditelja i novinara i još puno toga. To nam je posebno bilo zanimljivo i korisno jer i mi, u našoj gimnaziji, na satu retorike radimo fonetske vježbe za glas i govor. Nakon toga vidjeli smo virtualni studio, "zelenu sobu" u kojoj se snimaju političke, sportske i neke druge emisija. Poslije smo otišli u informativni studio iz kojega se emitira dnevnik i ostale informativne emisije. Tu smo detaljno saznali kako se emitira jedan izvještaj s terena, način prenošenja vijesti satelitom, puno tehničkih stvari koje su nas zanimale, kako izgleda jedan dnevnik na Novoj TV i saznali neke tajne iza kamere. Za kraj puno naših pitanja upućenih domaćinima i nezaboravno fotografiranje.


Anđelka Ravlić svibanj, 2017.

Noć knjige

Ovogodišnja Noć knjige obilježavala se od 21.4. do 24.4. s različitim manifestacijama diljem Hrvatske. Naša škola, u programu predmeta Retorike, obilježila je ovu lijepu kulturnu noć. Htjeli smo da bude posebna pa smo odlučili ujediniti dvije škole: Trgovačku školu i Privatnu gimnaziju "Svijet". Čitateljski klub škole, retoričari dobili su zadatak da u tri minute predstave svoju kreativnu točku, i sve to upriličili smo u prostoru knjižnice "Augusta Cesarca" u Ravnicama.

Odlična suradnja naše škole i ove knjižnice traje godinama, a ovu večer bila je doista posebna. Knjižničarka gđa Irena bila je naša domaćica, prof. Anđelka kreirala program, a učenici napravili prekrasno dvosatno druženje s točkama iznenađenja i spoja mašte, kreacije i odlične izvedbe. Neki su izražajno čitali ulomke iz poznatih djela ili svoje pjesme, neki glumili, pričali anegdote, imali smo radionicu crtanja likova iz poznatih crtića i svi smo crtali. Točka jedne mažoretkinje ostavila nas je bez daha, a sve je začinila pjesma i prekrasna glazbena pratnja učenice iz sesvetske gimnazije. Zaista je bilo predivno. Za kraj smo uživali u kolačima, koje smo, također, sami napravili (kreirali).

Doista posebna Noć knjige u predvečerje mjeseca travnja 2017. godine. Hvala učenicima. Eto nas i dogodine.


Anđelka Ravlić svibanj, 2017.

Posjet CISOK-u

Kraj trećega razreda srednje škole odlično je vrijeme za potražiti prve informacije o školovanju nakon srednje škole, o najaktualnijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a također i krajnje vrijeme za razmišljanje o budućoj karijeri s obzirom na vlastite vještine i kompetencije.

U Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) učenici su sudjelovali na prezentaciji obrazovnih programa (više od 800!) koje nude visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj, a između kojih će moći birati najesen kada počnu prijave za njihovu državnu maturu. Nakon toga ispunili su testove ličnosti i kompetencija putem računala, koji su mi pomogli suziti izbor na odabrano obrazovno područje. Učenici su bili zadovoljni rezultatima, a mi se nadamo da im krajnji cilj – odabir željenog fakulteta nije daleko.


Dubravka Štiglić svibanj, 2017.

Odlazak u koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog

U organizaciji Hrvatske glazbene mladeži održan je koncert u Lisinskom na temu glazbe iz filmova Star Wars na kojem su prisustvovali učenici pod vodstvom profesorice glazbene umjetnosti.


Marija Šarić travanj, 2017.

Potičemo financijsku pismenost i igramo društvenu igru

Od Hrvatskog ureda za osiguranje primili smo novu edukativnu društvenu igru "Manje rizika – više zabave", u kojoj se procijenjuju te izbjegavaju rizici u svakodnevnom životu.

Što riskira Vesna koja se na mopedu po skliskom kolniku vozi? Može li Matej spriječiti jutarnje kašnjenje na posao? Sve su to zabavna i realna pitanja na koja su učenici odgovarali. Palac gore za učenje kroz igru.


Dubravka Štiglić travanj, 2017.

Uskrsna čestitka

Uskrs je vrijeme svijetlosti, radosti, zajedništva i duhovnog promišljanja o nama i našim postupcima prema bližnjima. Što smo mogli i što još možemo učiniti za one koji nas okružuju i ispunjavaju naš život. Želim vam puno radosti, uspjeha u školi i vašem mladenaštvu.


Božica Mostečak-Ranogajec travanj, 2017.

Markov trg

Posjetili smo Markov trg središte hrvatske politike i najviše vlasti koja se provodi kroz Hrvatski sabor i Vladu RH.

Učenici su razgledali Markov trg i imenovali institucije smještene na Markovu trgu, prepoznali važnost institucija, povijesni i politički značaj.


Božica Mostečak-Ranogajec travanj, 2017.

Klokan bez granica

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva održano je međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Cilj je natjecanja popularizirati matematiku među učeničkom populacijom te potaknuti širenje osnove matematičke kulture i zanimljivih matematičkih sadržaja izvan redovitih školskih programa.

Naši kadeti i juniori s velikim interesom su pristupili natjecanju i tako postali dio međunarodne zajednice matematičara.


Dubravka Štiglić ožujak, 2017.

Predavanje: Hrvatski autoklub

Djelatnici Hrvatskog autokluba održali su predavanje za sve učenike naše škole. Cilj predavanja bio je osvijestiti mlade vozače i one koji će to tek postati na odgovorno i savjesno ponašanje u prometu.

Nakon predavanja naši su gosti organizirali praktičnu vježbu na simulatorima, u vanjskom prostoru HAK-a u Držićevoj ulici. Učenici i profesori u pratnji doživjeli su (ne)ugodan osjećaj okretanja u vozilu, u naravno vrlo sporim i kontroliranim uvjetima, ali koji je svakako ostavio dojam neprirodnog i opasnost po život stanja za jednu osobu.

Vratili smo se u školu s istim zaključcima: sigurnost na prvom mjestu.


Dubravka Štiglić ožujak, 2017.

Radionica: Dozvola za nesavršenost

U školi su gostovale suradnice Centra za poremećaje hranjenja Bea, koje su za učenice naše škole održale iskustvenu radionicu pod nazivom "Dozvola za nesavršenost" u trajanju od 2 školska sata. Cilj radionice bio je rad na pozitivnoj slici o sebi i samopouzdanju učenica.

Radionica je bila osmišljena kao iskustvena i preventivna aktivnost, koja bi srednjoškolkama pomogla u boljem razumijevanju izazova modernog društva naspram ljudske potrebe za samoaktualiziranjem i samopoštovanjem.

Moderatorice Zrinka Selestrin i Matea Belošević motivirale su i potaknule naše učenice na dijeljenje mišljenja i iskustava, a koristeći se interaktivnim igrama potaknule ih na aktivno slušanje i vršnjačku suradnju.


Dubravka Štiglić ožujak, 2017.

Predavanje: Možemo zajedno

Dejan Nemčić, profesor geografije i osnivatelj humanitarne udruge "Možemo zajedno" održao je predavanje o radu svoje udruge. Vrlo je živopisno opisao svoja vlastita iskustva o životu djece u sirotištima diljem Afrike.

Posebno nas se dojmila izjava prof. Nemčića: "Unatoč teškim uvjetima u kojima žive, ta djeca nikada ne plaču, uživaju u skromnosti i onim malim stvarima koje imaju. Od njih i mi možemo mnogo toga naučiti."

Ovo predavanje potaknulo nas je na razmišljanje o surovosti života u nekim sredinama, te kako i mi kao pojedinci možemo doprinijeti boljoj kvaliteti života ljudi kako u Africi, tako i u našoj neposrednoj okolini.


Adriana Ivandić siječanj, 2017.