Školske vijesti

Po informacije u Arheološki muzej

Učenici prvih razreda posjetili su Arheološki muzej u Zagrebu u sklopu terenske nastave iz povijesti.

Uz stručno vodstvo pregledali su postavu stare povijesti - zbirku antičke Grčke i Rima te Egiptologije.

Informacije koje su prikupili poslužit će u izradi njihovog istraživačkog rada.

Dan otvorenih vrata

Učenici programa fizioterapeutski tehničar masažom i vježbama istezanja pokazali su svim zainteresiranima što su naučili, a učenici programa web dizajner slikom i tekstom ovjekovječili događaj.

Suradnja medicinskog i informatičkog programa pokazala se, već nekoliko puta, vrlo uspješna.

U našoj školi, kao i na terenu - Zrinjevcu, pridružuju im se i gimnazijalci kao modeli za vježbe ili fotografije, ali i kao prevoditelji potrebnih tekstova na strane jezike koje uče.

Gimnazijalci u jezičnoj inicijativi

Svakog se dana pitamo, činimo li dovoljno u razvijanju pozitivnog odnosa o važnosti korištenja standardnoga jezika kod naših učenika? Potičemo li ih da ne zaborave zavičajne govore?

U našoj se školi svakodnevno trudimo osvijestiti naše učenike, da uz navalu anglizama, koja je toliko uobičajena u našoj svakodnevici, možemo pronaći i koristiti hrvatske riječi. Naravno, nezaobilazni sleng i govor mladih i dalje bruji školskim hodnicima, ali bez obzira na to naši učenici djeluju.

Tako je Ivana, naša gimnazijalka, prolazeći svakog dana pored ulice Nike Grškovića, uočila pogrešno napisan naziv ulice. Jezična osviještenost naše učenice navela ju je da se obrati nadležnima u gradu Zagrebu, kako bi promijenili pogrešan natpis. Uz obrazloženje pravila o sklonidbi muških imena i prezimena, osobno je uslikala uličnu ploču i s nadom o brzoj promjeni poslala nadležnima.

Inicijativa naše Ivane uspješno je prošla. Bravo Ivana!

S tehnologijom ukorak

Zauvijek ostaju veze između učenika i škole, osobito srednje. Svima su nam te uspomene, kao i prijatelji iz razreda, profesori koji su nas učili, osobito razrednik, ostali u sjećanju.

I mi smo ostavili traga u našim učenicima koji nas, usput ili namjerno posjete i razvesele. Neki nas je dan posjetio bivši učenik Ivan Žuntar, sada student Komunikacije i marketinga na jednom zagrebačkom fakultetu. Našim učenicima trećih i četvrtog razreda predstavio je marketinšku agenciju unutar fakulteta koju su osnovali studenti.

Ivan je kod nas bio gimnazijalac, a da se sada vraća u srednju upisao bi smjer web dizajner, kako kaže, jer je povezan s marketingom, dizajnom i programiranjem, a to je ono što mlade danas zanima i gdje vide sigurnu budućnost.

Sve nabrojano uokvireno informatikom već je sadašnjost, a budućnost bez marketinga, dizajna i programiranja nezamisliva. Rad dizajnera na računalu iz jednog kutka svijeta povezana je sa cijelim svijetom, a u našem Svijetu je takvo stečeno znanje dobra podloga za početak.

Opera u Lisinskom

Učenici naše škole uživali su na koncertu Opera u Lisinskom.

U izvedbi opernih solista, zbora i orkestra HNK u Zagrebu, pod palicom maestra Nikše Bareze izvedeni su najpoznatiji ulomci iz opera Jakova Gotovca Ero s onoga svijeta i Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca, a u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.

Nama je koncert bio dodatno zanimljiv što je poznata operna pjevačica HNK, a koja je ovdje nastupala, teta našega učenika.

Hvala profesorici glazbene umjetnosti što nas je motivirala na odlazak, a time smo ostvarili i dio kurikuluma iz toga predmeta.

Veliki trud, velika nagrada

Veeeliki trud, odricanje i upornost urode plodom. Divimo se svakoj osobi koja ustraje i uloži napore u ostvarenju svoga sna.

Naš učenik Stjepan Jan ove je godine za svoj rad nagrađen. Proglašen je najboljim kadetom Hrvatske u 2017. godini, a priznanje mu je dodijelio Hrvatski atletski savez.

Bravo Stjepan Jan, želimo ti još puno dobrih sportskih rezultata, novih rekorda.

Ponosni svi.