Školske vijesti

Ah, ta RETORIKA!

Ne znam zašto češće ne stavljamo na našu stranicu uspjehe naših gimnazijalaca i Škole na polju govorničkog sudioništva i uspjeha u javnosti. Možda me na ovo razmišljanje potaknulo nedavno događanje, a to je obilježavanje 60 godina Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Naša škola, i moja malenkost, dobili smo Zahvalnice za dva desetljeća suradnje s Odsjekom za Fonetiku kroz hospitacije njihovih studenata u našoj školi. To je lijepa zahvala, a još ljepše i ugodnije bilo je na svečanoj akademiji na Filozofskom fakultetu slušati zahvale od nekoliko vrhunskih profesora i stručnjaka na polju govorništva upućene našoj školi.

Godinama radimo s našim učenicima, kroz predmet Retoriku, na komunikacijskim vještinama i oni nam se javljaju, kada odu na fakultete ili u radna okruženje, kako, sve ono što su usvojili na retorici, mogu primijeniti u praksi, davati savjete drugima i što bolje usavršiti svoj javni nastup. To nam je drago čuti! Za učenike Gimnazije, koji odslušaju i izvježbaju 150 sati na Retorici možemo s ponosom reći kako su usvojili, ne samo osnove, nego i napredne govorničke tehnike. Biti suci, zajedno sa studentima Govorništva u debati odraslih polaznika Govorničke škole, u organizaciji Logos edukacija, znači, znati dobro Toulminov model argumentiranja, moći prepoznati smicalice i retoričke pogreške u javnom nastupu, znati kako izgleda dobra verbalna i neverbalna komunikacija..., a to nije malo, doista.

Dragi učenici, koji slušate Retoriku, mogu vam s odgovornošću reći: Ah, vi, educirani retoričari! Ponosni smo što možemo s vama podijeliti svoja znanja i iskustva! Budite zahvalni i ponosni na Školu, ravnateljicu i ostale koji su vam omogućili da, jednoga dana, uđete u svijet javne komunikacije i nastupa spremni i odgovorni.

Nastavimo i dalje na Retorici spajati mostove kvalitetne komunikacija, koja je ovom društvo jako potrebna.

Na fotografijama su djelići našega rada na satima Retorike u 1. obrazovnom razdoblju: vježbamo sa studentima u našoj dvorani Fonetske vježbe za glas i izgovor, pravilno dišemo, izvodimo dobru i kvalitetnu zdravicu jer smo naučili prigodne govore, sudimo odraslima u njihovoj Karll Poper debati...

Ususret Božiću

Učenici drugih i trećih razreda, u pratnji nastavnice Marije Samardžije i Božice Mostečak-Ranogajec, razgledali su izložbu božićnih jaslica te imali neočekivani i radostan susret s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem.

Odlazak u udrugu Krijesnica

Posjetili smo udrugu Krijesnica, koja pomaže djeci i obiteljima suočenih s malignim bolestima. Odnijeli donaciju koju smo prikupili na školskom Božićnom sajmu pomoću aktivnosti ovisno o smjeru kojeg učenici pohađaju (masaže, čestitke, kolači).

Učenici su imali priliku dobiti uvid u rad i organizaciju udruge na zanimljiv način. Spoznali su da mogu volontirati i na taj način se dodatno aktivirati za pomoć potrebitima.

Za blagdane, humano

Božićno je vrijeme posebno obilježeno ljudskom dobrotom - pomoći drugima.

Učenici i djelatnici naše škole i ove su godine organizirali humanitarnu akciju - fizioterapeutski tehničari masažu, web dizajneri izradu čestitki, a gimnazijalci prodaju kolača i prigodno uređenje škole.

Prikupljena sredstva donirat ćemo udruzi Krijesnica za pomoć stanovanju roditeljima čija se djeca liječe u Zagrebu.

Svima želimo puno zdravlja i osmjeha na licu, osobito djeci.

Advent u Grazu

Kada je izlet u pitanju veselju nema kraja. Nije bilo teško biti u busu već u 5 sati, rano jutro. Adrenalin i veselje nije splasnulo do povratka.

Naši su učenici ovoga Adventa, u pratnji profesora, istraživali Graz u Austriji, posjetili tvornicu čokolade Zotter i Marijino svetište Mariazell. Vježbali su znanje engleskog i njemačkog jezika, upijali nove spoznaje, divili se ljepotama lijepih mjesta, jačali prijateljstvo, upoznavali jedni druge. Fotografije i nama, koji nismo putovali, dočaravaju opisano.