Školske vijesti

Dan srca

U našoj školi već tradicionalno obilježavamo Dan srca, našeg najaktivnijeg organa koji nikad ne miruje. Učenici 3. razreda fizioterapeutskih tehničara potaknuti prijašnjim generacijama, ali i praktičnim iskustvom kojeg su stekli kroz vježbovnu nastavu u školi, ali i u zdravstvenim ustanovama, održali su predavanje u svakom razredu o srcu, važnosti kretanja, zdravoj ishrani. Ispričali su i neke zanimljivosti o srcu i krvožilnom sustavu. Uz to, mjerili su tlak našim učenicima i ukazivali na eventualna odstupanja od normalnih vrijednosti, a svojim predavanjem dali su do znanja što je činiti svima koji nemaju normalne vrijednosti, ali i onima kojima su te vrijednosti "školske" kako da takve i ostanu.

Rehabilitacija u prirodi

Kod naših prvaša imamo privikavanje na početak školske godine. Odlučili smo odvesti učenike 1. razreda fizioterapeutskih tehničara 200 metara dalje od naše škole i odraditi vježbe iz Uvoda u rehabilitaciju u prirodi.

Iako je naša škola u samom centru grada, imamo privilegiju na zelenilo mnogo više nego neke škole u periferiji - imamo privilegije biti u zelenoj oazi iako smo u uskom centru grada.

Krilaticu "u zdravom tijelu zdrav duh" shvatili smo doslovno, a još nam je u tome pomogla priroda da osim razgibavanja i održavanja u formi naš um bude još bistriji!

Dan mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija dobro mentalno zdravlje definira kao "stanje dobrobiti u kojem ostvarujemo svoje potencijale, možemo se nositi s uobičajenim životnim stresom, možemo raditi produktivno te smo sposobni/e pridonositi zajednici" (WHO, 2001).

Još i prije pandemije procjenjivalo se da svaka osma osoba u svijetu ima problema s mentalnim zdravljem. No, posljednjih nekoliko godina ostavilo je posljedice na mentalno zdravlje cjelokupne populacije: mnogi su osjetili učinke kroničnog stresa kojemu nas je pandemija izložila, a procjenjuje se da je uslijed nje došlo do porasta prevalencije anksioznih i depresivnih teškoća i do 25% (HZJZ, 2022).

Stoga su naši učenici trećih i četvrtih razreda smjera fizioterapeutski tehničar osvijestili važnost mentalnog zdravlja te obilježili 10. listopada mjerenjem raspoloženja u organizaciji Hrvatske psihološke komore i Hrvatskog psihološkog društva pod nazivom "Dobar dan, kako ste?".

Playbox Shorts filmski festival

Učenici 3. i 4. razreda smjera web dizajner posjetili su predavanje u sklopu Playbox Shorts filmskog festivala koji se ove godine održava drugi put. Učenici su vidjeli na koji način se predstavljaju projekti. Prvo je predstavljen jedan drugi filmski festival, zatim razvoj projekta za optimizaciju videa pomoću umjetne inteligencije, a na kraju smo upoznali glumce dramske serije "Znam kako" nagrađivane redateljice Jasmile Žbanić, čija je epizoda premijerno prikazana na festivalu. Jedan od organizatora i pokretača festivala je naš nekadašnji učenik Karlo Gagulić.

UX – Dizajn korištenja

Maturanti web dizajneri posjetili su izložbu pod naslovom UX – Dizajn korištenja u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva. Izložba obrađuje temu dizajna digitalnih proizvoda i oblikovanja korisničkog iskustva, i to na primjeru nekoliko hrvatskih proizvoda – web i mobilnih aplikacija – koji su, svaki na svoj način, promijenili našu svakodnevnu interakciju sa stvarnim i digitalnim svijetom.

Terenska nastava: Medvedgrad

Učenici naše škole posjetili su 11. rujna srednjovjekovnu utvrdu Medvedgrad i Park prirode Medvednicu. Okupili su se u jutarnjim satima ispred škole, a uspon prema utvrdi započeli su iz Šestina. Lagana šetnja do Medvedgrada bila je odlična prilika za učenike da se bolje upoznaju i druže, ali i budu fizički aktivni. Uz stručno vodstvo, učenici su pogledali izložbeni postav Medvedgrada, upoznali su se s uzbudljivom poviješću našega grada i njegovim mističnim pričama. Imali su priliku naučiti o životima povijesnih ličnosti Medvedgrada, odnosno čuli su priču o "Zloj kraljici" Barbari Celjskoj i njenom gavranu, kao i priču o plemićkoj obitelji Gregorijanaca – poznatim likovima iz Šenoinog romana Zlatarevo zlato.

Maturalno putovanje u Španjolsku

Uzbuđenje maturalca lepršalo je u zraku dok smo se pripremali za taj posebni događaj. Svjetla grada Barcelone bila su najsjajnija ikada dok smo zamišljali kako ćemo se provesti na našem maturalcu. Kada smo napokon došli u Lloret de Mar sva naša očekivanja bila su ispunjena. Možda je Lloret de Mar malo mjesto, ali zato je pun života i svjetla. Te večeri kada smo stigli odmah smo otišli vidjeti mjesta s najboljom zabavom i odlično smo se zabavili. No ipak, maturalac nije samo, kao što neki misle, tulumarenje i spavanje, nego je cilj vidjeti i upoznati grad, kulturu i običaje. Odmah sljedeće jutro išli smo prema Barceloni kako bismo razgledali grad. Ulica koju sigurno nikada nećemo zaboraviti je La Rambla. Njihova glavna ulica gdje se slijeva mnoštvo ljudi, raznobojne trgovine i tržnice i mirisi zamamnih restorana s najfinijom hranom. Oduševila nas je Basílica de la Sagrada Famíli, crkva u Barceloni koja nažalost još nije dovršena, ali bez obzira na to, impozantno mjesto za posjetiti, i ne zato što izgleda kao da je iz bajke. Po samoj veličini oduzima dah, prepuna detalja, prikaza iz života i vrijedilo ju je posjetiti. Također isto jedna od interesantnih mjesta koje smo posjetili bili su akvarij u kojem se nalaze stvorenja mediteranskog akvatorija, a posebno su nas oduševili pingvini, te Montjuïc mjesto s najljepšim pogledom na morsku luku. No vrijeme je proletjelo i tako smo završili posjet Španjolskoj i uputili se na našu sljedeću destinaciju, Monaco. U međuvremenu, zastali smo u Figuerasu i posjetili muzej slavnog nadrealista i kontroverznog umjetnika Salvadora Dalija. Prošetali smo Monacom, no ništa ne može nadmašiti mjesto luksuza i glamura Monte Carlo. Grad u kojem se nalaze najljepši automobili i trgovine, a posebno nas se dojmio kasino u kojeg smo mogli ući samo u predvorje, ali i to je bilo dovoljno da nas zadivi. Ali kako se i kaže, sve što je lijepo kratko traje i tako je došao kraj našeg maturalca. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da ga nikada nećemo zaboraviti i ostati će kao jedno od najljepših sjećanja za sve nas, pa čak i za naše predivne profesorice koje su se brinule o nama. Možemo zaključiti, vrijedi ona stara poslovica kako je svugdje lijepo, ali doma je ipak najljepše.

Dora B. & Dora Š.

Prvi dan nastave

Prvi školski dan - prvašima uvijek uzbuđenje, a ostalima - jedva dočekan jer im je u školi baš super. Pune klupe novih udžbenika - tko zna što li u njima piše. Dragi profesori - puni znanja i topline. Poznate učionice - njihova srednjoškolska sredina. Kolege iz razreda i poneko novi - pravo društvo. Ravnateljica ista - taman.

Dobrodošao početak za usvajanje novih spoznaja i korak bliže do cilja. Sretna nova školska godina 2024./2025.