Školske vijesti

Valentinovo

Danas je Valentinovo. Svjedoci smo svakodnevnih simpatija, zaljubljivanja i ljubavi, koje su "vječne" u žaru početka, a traju u skladu s godinama naših učenika, tinejđera.

Period srednje škole najburnije je razdoblje u životu čovjeka. Svi to pamtimo i kao uspomene nosimo u srcu. Zato, napisati stihove nije bilo teško. Riječi su letjele po papiru iz srca.

Drugi i treći razred izradili su panoe pod vodstvom profesorica hrvatskog jezika - Danijele i Ane. Poseban pano krasili su uradci našeg prvašića Luke koji piše ljubavne pjesme prateći ih svirkom gitare.

Još misao svetom Valentinu da sačuva ljubav u našim srcima i proširi ju Svijetom.

Web dizajneri: projektni rad

Na priloženim videima vidimo učenike trećeg razreda u tehnici pikselacije na predmetu animacija. Do kraja godine, na ovom predmetu, učenici će se okušati i izvještiti u stop animaciji.

Učenici, polaznici ovog smjera, postaju sve vještiji i u programiranju. Uz to, uče se kako stvoriti kreativna i atraktivna dizajnerska rješenja za web stranice i sve njihove elemente.

 

Maškare

Pokladni utorak prošao šarenilom i maskama. Razveselili se, trenutak bili netko drugi i opet krenuli u zbilju. Podršku ovome događaju posebno dali učenici prvog razreda i ravnateljica.

Što su poklade? To je svečano razdoblje prije Korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi.

Najvjerojatnije su se razvile iz rimskih bakanalija, luperkalija i saturnalija, ali su utemeljene i na magijskom vjerovanju u gonjenje zlih sila, kao i protjerivanje zime. Imaju i socijalno značenje jer se kroz lakrdijašenje često očituje i društvena kritika.

Kod nas najpoznatije poklade ili karneval su u Rijeci, Samoboru, Zvončari u Istri, konjanici u Slavoniji, a u svijetu brazilski u Rio de Janeriou i venecijanski u Italiji.

Učenici izvan škole: Stjepan Jan

Član je Atletskog kluba Zagreb Ulix.

Postigao državni rekord na 300m prepone na Peteroboju kadetskih reprezentacija u Varaždinu 30. rujna 2017. godine.

Bavi se desetobojem - 100m, dalj, kugla, vis, 400m, 110m prepone, disk, motka, bacanje koplja, 1500m - i još 400m prepone.

Najdraže su mi 400m prepone i 110m prepone, a ništa nije baš teško. Već od 7. godine ozbiljno treniram, a od 4. godine života sam već bio u atletskom dječjem vrtiću. Nije teško, ili teško je ako ti je tata trener. Volim natjecanja, uspjehe, prijateljstva. Bio sam na Europskim olimpijskim igrama mladih u Mađarskoj, gdje sam pao, ali i nastavio. U Zagrebu na turniru 4 grada (Bratislava, Budimpešta, Ljubljana, Zagreb) - bio sam prvi na 400m i ekipno smo bili prvi i to je prvi puta nakon 10 godina da je Zagreb bio prvi - kaže učenik.

Dodajem, Jan je odličan učenik 1. razreda gimnazije i osim visokih rezultata u sportu ima i visoka očekivanja što se tiče studija - ili strojarstvo ili informatika.

Učenici izvan škole: Tomislav

Youtube-ingom se bavim već dvije godine. Imam kanal na kojem objavljujem svoje video uratke - uglavnom gaming.

Snimam svoje igranje različitih igri i komentiram preko toga, objašnjavam razne trikove. Imam već 338 objavljenih videa, a najgledaniji ima 6060 pogleda i najgledaniji sam u Americi.

Mislim da mi smjer web dizajner može pomoći, a osobito strukovni predmeti koje još usavršavam. Informatička budućnost nema granica pa je i moj uspjeh moguć.

Kanal možete pronaći na sljedećoj poveznici (linku) Ultimate Tomek HD.

Božićne radionice

Približavaju se blagdani i zimski školski praznici. U ozračju Božića i Nove godine upriličili smo prigodne radionice pa je svaki smjer naše škole imao poseban zadatak.

Gimnazijalci su izrađivali čestitke, vlastitim osmišljenim tekstom izradili panoe i ukrasili zidove škole. Čestitke su posvetili djeci oboljeloj od malignih bolesti i osamljenoj djeci. Njihova radionica bila je i izrada božićnih kolačića kojima su počastili i razveselili i učenike i profesore.

Fizioterapeutski tehničari izvodili su klasične manualne masaže za sve iz škole i goste po pristupačnim cijenama, 10 minuta za 15 kuna. Sakupljen novac namijenjen je u humanitarne svrhe - za smještaj roditelja bolesne djece u bolnici Rebro. Odaziv je bio iznenađujući - profesori, većina učenika i gosti pohvalili su njihove vještine i stečeno znanje.

Web dizajneri su imali završni zadatak - sve te događaje fotografirati i osmisliti fotogaleriju koju objavljujemo.