Školske vijesti

Mala drama na Ribnjaku

Sat hrvatskoga jezika održali smo na otvorenom, u zelenilu parka Ribnjak. Učionicu smo preselili u otvoreni prostor koji nam je dao pregršt mogućnosti za uvježbavanje komunikacije. Odabrali smo nekoliko dramskih tehnika: Hobotnicu, vizualno efektnu igru koja se temelji na dogovoru. Učenici su se morali međusobno koordinirati, sinhronizirano s učenikom ispred i iza sebe mijenjati položaje ruku. Zamrznuta priča - tehnika u kojoj umjesto verbalnog prepričavanja učenici "zamrznutim slikama" - mimikom, prikazuju ključni događaj iz neke priče (odlučili smo se za Crvenapicu). I zadnja, ali i najzahtjevnija tehnika, bila je Vođenje glasom. Učenici su se podijelili u parove, jedan je učenik imao zatvorene oči, a drugi ga je učenik dozivanjem vodio parkom. Tom smo vježbom naučili da je itekako potrebno imati povjerenja u sugovornika i pravilno reagirati na njegovu uputu. Cilj terenske nastave je ostvaren, uz zabavu i smijeh naučili smo kako je važno komunicirati i razumijeti se, pa makar to bilo rukama i nogama.

Do vrha Sljemena i natrag

Na kraju prvog tjedna, 08.09. dan je fizioterapeuta. Taj dan već tradicionalno obilježavamo pješaćenjem na Sljeme. Oduševljeni profesori i učenici što će lijepi dan provesti na zraku učeći u prirodi, upoznavajući okoliš svoga grada, krenuli puni entuzijazma i adrenalina. Kod mnogih sve to splasnulo pri prvim metrima uzbrdice, ali većina ipak uspješno i zadovoljno osvojila vrh. Rastegnuta linija staze prihvatila je sve hrabre penjače. Jedni su bodrili druge i u društvu prijatelja osvajali stazu. Jedna manja skupina odustajala je putem, a nekolicina se u dogovoru s razrednicima vraćala žićarom. Planinarenjem su, tj. pješaćenjem svi su ojačali mišiće i kosti i tako obilježili dan fizioterapeuta. Još da su imali snage odvježbati koju fiziovježbu na vrhu dan bi bio ispunjeniji. Ali, i odmor u planinarskim domovima je dio terapije.

Maturalno putovanje: Costa Brava

Krajem kolovoza 2023. godine 21 učenik Privatne gimnazije i strukovne škole "Svijet", uoči svoje završne godine u srednjoj školi, uputio se u španjolsku avanturu maturalnog putovanja.

Putovanje je provedeno u organizaciji putničke agencije Speranza iz Zagreb. Učenici su na put krenuli u pratnji razrednice i profesorice hrvatskog jezika, a društvo nam je tijekom putovanja pratila i manja grupa učenika Medicinske škole Vrapče.

Prvi dan putovanja proveli smo u veselju i (ne)spavanju tijekom autobusne vožnje od Zagreba do Civitaveccie, pomorske luke sjeverno od Rima, gdje smo se u večernji sat ukrcali na trajekt.

Drugi dan putovanja slijedilo je uživanje na trajektu linije Garibaldi, sunčanje na palubi (iako više kupanje od vlage Sredozemne klime), uživanje u sadržajima na 9 etaža ili odmaranje u našim kabinama. Negdje oko 19.00 sati navečer vidjeli smo Barcelonu u daljini. Uslijedilo je iskrcavanje, ukrcavanje u autobus i vožnja do našeg hotela u poznatom ljetovalištu Lloret de Mar. Naš hotel nas je oduševio svojim ljubaznim osobljem, koje je za gladne Hrvate držalo večeru toplom i ukusnom.

Sljedeća 3 dana učenici su proveli naizmjenično u razgledavanju prekrasne Barcelone i iskreno, u spavanju u svojim hotelskim sobama. Noćni život Lloret de Mara je bio previše privlačan za njih da otkrivaju ljepote gradića ujutro.

U Barceloni smo obišli poznatu šetnicu La Rambla, prekrasnu luku, park Guell, brdo Montjuic, Camp Nou muzej pokraj već sada derutnog starog stadiona i po pljusku vanjsko pročelje Sagrade Familie. Ali vrijedilo je svake kapi kiše. Također smo jedan dan proveli u novom znanstvenom muzeju Cosmo Caixa, s postavom o svemiru, fizici i okolišu. Osobito nas se dojmila mala replika kišne šume usred samog muzeja.

Zadnji dan u Španjolskoj pokazao se kao najizazovniji. Ujutro buđenje i odjava iz hotela, zatim malo opuštanja do ručka i onda odlazak prema kući. Na putu smo stali u Figueres, gradić poznat kao rodno mjesto slavnog nadrealista Salvadora Dalia. Nakon što smo obišli njegov muzej, imali smo i kratku pauzu za šetnju tim lijepim gradićem. Nakon FIgueresa, krenuli smo put Girone, prekrasnog gradića na kanalima, gdje se nalazila i zračna luka iz koje smo planirali naš let za Zagreb. No, let je bio zakazan za 3.30 ujutro! Što je značilo provesti večer u Gironu, zatim malo odrijemati u čekaonici aerodroma i onda zaista umorni ukrcati se na avion za Zagreb. Učenici su zaključili da im je putovanje bilo odlično, a sada kreću pripreme za maturu. Generacija 2023./2024. spremna je za završnicu svog srednjoškolskog obrazovanja!

Prvi dan nastave

Prvi dan nastave, nestrpljivo isčekivan, pomalo sa strahom, pomalo s radošću. Došao i prošao. I svi sretni, veseli napustili učionice s punim, preteškim torbama udžbenika.

Nije ta srednja tako strašna. Veselo i dobro društvo, dragi profesori puni dobre volje, a svi spremni i odlučni učiti što bolje.

Živjela škola.