Školske vijesti

Pjevanjem najavljen advent

Od ove školske godine, kao dodatnu aktivnost, našim učenicima nudimo zbor. Profesor Antonio, kao voditelj dva KUD-a, pripremio je naše zboraše za nastup na paljenju prve adventske svijeće na Manduševcu.

Prvi pjevački nastup našim učenicima potpomogli su i članovi KUD-a Vrhovje župe Dubranec. Sve je bilo lijepo i uhu i oku, osobito zbog vrijednih narodnih nošnji koje su ponosno nosili svi sudionici, po prvi puta i naši učenici.

Predstava "Njuške"

"Tko ne voli životinje, ne voli ni ljude", ovom su se mišlju vodili naši učenici kada su odabrali odgledati predstavu "Njuške" u teatru Exit. Ova nas je nagrađivana predstava, svojim neobičnim prikazom psećih života, potaknula na razmišljanje o našim četveronožnim ljubimcima. Uz gomilu smijeha i zabave koji su dominirali na daskama, prikazane su i tužne epizode psećih života koje su nekima od nas izmamile suze na oči. Nimalo ravnodušni i puni dojmova još ćemo neko vrijeme spominjati ovu neobičnu predstavu.

Božićni sajam

Naša škole i ove godina organizira Božićni sajam. Sajam će se održati 12.12.2018. godine u prostorijama škole, Vlaška 40, a trajati će od 9 do 12 sati. Naši učenici nuditi će masaže, čestitke i kolače po povoljnim cijenama. Prihodi su namijenjeni dobrotvornim svrhama, kako i priliči.

Slike za letke kojima pozivamo sve da posjete naš sajam izradili su budući web dizajneri Iva i Luka iz 2. razreda.

Najljepše Božićne čestitke za sajam

Učenici 2.g i w razreda na nastavi informatike dizajnirali su Božićne čestitke. Proveli smo glasanje za najljepši dizajn - ovo su 3 pobjedničke čestitke, koje će biti uvrštene u ponudu školskog Božićnog sajma.

Dozvola za nesavršenost

Naša je škola i ove godine ostvarila suradnju sa Centrom za poremećaje hranjenja Bea i organizirala edukativnu radionicu za djevojke pod nazivom Dozvola za nesavršenost, koju je provela volonterka Centra Koštal.

Tijekom 2 školska sata naše su djevojke imale priliku poslušati i prokomentirati o aktualnim trendovima predstavljanja mladih osoba, prije svega djevojaka, u društvu i o nerealnim i lažnim očekivanjima koja svakodnevno susreću.

Drago nam je što su naše djevojke otišle iz škole s novom dozom samopouzdanja.

Tehničkog muzeja zvijezde

Učenici prvih, drugih i četvrtih razreda posjetili su Tehnički muzej, točnije planetarij. I doslovno – vidjeli su sve zvijezde! Doduše, ne prave već projicirane na stropu i "samo" one sjevernog neba, ali naučili su kako izgleda nebo iznad Zagreba kroz cijelu godinu, kako se cijelo nebo "okreće" oko Sjevernjače koja je uvijek na istom mjestu jer se nalazi iznad Sjevernog pola, kako su zviježđa dobila imena i kako su ih stari Grci i Arapi zamišljali te što (ni)je bilo prije postanka svemira...

Muzej gljiva

Učenici drugih razreda, u pratnji profesorica, posjetili su Muzej gljiva u sklopu nastave biologije. Mnogi od njih iznenadili su se da se ovakav jedinstveni muzej nalazi na samo par koraka od glavnog zagrebačkog trga i u svom fundusu posjeduje 1500 različitih vrsta gljiva koje izgledaju kao da su netom ubrane.

Učenike je dočekao voditelj muzeja profesor Romano Božac, naš vodeći autoritet u području gljivarstva, i objasnio im da se prirodan izgled gljiva može očuvati postupkom liofilizacije pomoću posebnog uređaja koji se nalazi u muzeju.

Kroz mnoštvo zanimljivih priča, profesor Božac je učenike zainteresirao i pozvao ih da i sami istražuju čaroban svijet gljiva.

Smotra sveučilišta

Smotra sveučilišta u Zagrebu, koja se i ove godine tradicionalno održala u prostorima Studentskog centra u Zagrebu privukla je naše učenike 3. i 4. razreda.

Naši su maturanti vrlo blizu svojoj odluci o tome gdje dalje nastaviti svoje školovanje, a trećaši su marljivo krenuli u razmišljanje. Prilika koja im se pružila i mogućnost razgovora s mladim ljudima koji su već u sustavu visokog obrazovanja važan je korak u njihovoj profesionalnoj orijentaciji.

Iako su bili malo sramežljivi što se tiče fotografiranja, ipak je najvažniji rezultat ove vanškolske aktivnosti bilo informiranje i otvaranje novih mogućnosti našim učenicima.

Silent Caffe

Ove školske godine uveli smo u školu tečaj znakovnog jezika. U znak potpore gluhim i nagluhim osobama naši učenici su nesebično odlučili odvojiti svoje vrijeme nakon nastave i pomoći nagluhima na način da nauče komunicirati te djelovati preko udruge "Videatur". Usvojili su osnove znakovnog jezika te naručili u Silent Caffe-u pića kod gluhog konobara. To je kafić namjenjen za guhe i nagluhe osobe. Sklopili smo nova prijateljstva, komunicirali na znakovnom jeziku i proširili vidokruge.

Našim učenicima želimo čestitati na uspješnom procesu učenja, kao i na empatiji i potrebi za učenjem znakovnog jezika.