EU projekti

Kopenhagen, Danska

Školska pedagoginja Dubravka Štiglić sudjelovala je na aktivnosti transnacionalne suradnje "The role of guidance in the transition from lower secondary education to IVET", Kopenhagen, Danska, od 18. do 20. lipnja 2018. godine i našoj školi omogućila predstavljanje i potencijalnu suradnju na jednoj novoj razini.

Tijekom 3 dana susreta u Kopenhagenu, sudjelovala je na nizu predavanja i radionica o izazovima u strukovnom obrazovanju, s naglaskom na savjetodavni rad s mladima koji se odlučuju za strukovno obrazovanje. Suočeni s nadolazećom promjenom u našemu školstvu, vrijedilo je prikupiti informacije o pristupu promjenama iz drugih zemalja (osim Hrvatske na aktivnosti su bili predstavnici iz još 10 europskih zemalja). Svi su se složili kako je horizontalna i vertikalna prohodnost te usmjerenost na ishode jedan od ključnih faktora integracije učenike i u konačnici njihovog zadržavanja u sustavu obrazovanja, a danski je primjer ovdje svima nama bio jedan veliki primjer za kako to može izgledati.

Relevantno za našu školu, planiramo od sljedeće školske godine još aktivnije uključiti naše učenike strukovnih programa u samoevaluaciju njihovih rezultata i promicati naše programe koristeći se nekima od praktičnih primjera naučenih u Danskoj.


Hrvatska, Zagreb

U razdoblju od 26. do 31. svibnja 2015. naša škola bila je domaćin zadnjem Comenius susretu multilateralnog partnerstva i našeg zajedničkog projekta "History in our kitchen".

Našoj školi ovo je treći Comenius projekt promicanja svijesti o raznolikosti europskih kultura i suradnje s drugim školama, unutar Programa za cjeloživotno učenje i pod pokroviteljstvom Agencije za mobilnost i programe EU. Završetkom ovog projekta planiramo daljnju suradnju s institucijama Europske unije unutar novog programa Erasmus+.

Zajedno s 55 sudionika, učenika i profesora iz 9 zemalja EU, naši djelatnici i učenici ostvarili su veliki posao. Iako je organizacija susreta planirana i provedena sukladno unaprijed planiranim aktivnostima, rezultati koje smo ostvarili nisu bili puko izvršenje radne obveze. Ono što smo zaista postigli prešlo je granice projekta i pretvorilo se u slavlje – slavlje individualnog postignuća i zajedničkog ponosa na naše djelatnike, naše učenike i našu domovinu, čije su ljepote kulturne baštine gosti doživjeli, proživjeli i kroz sjećanja na ovaj susret ponijeli natrag svojih kućama.

Tijekom šest radnih dana odradili smo sljedeće aktivnosti:

 • organizacija smještaja i prijevoza gostiju;
 • organizacija obroka s ciljem razlikosti gastronomske ponude – specijaliteti središnje Hrvatske i Dalmacije;
 • organizirano razgledavanje Zagreba;
 • organizirano razgledavanje Samobora;
 • organizirano razgledavanje Zadra i Nina;
 • posjet tradicionalnom hrvatskom obrtu – medičarnica;
 • posjet obiteljskom gospodarstvu;
 • radionica kuhanja;
 • predstavljanje rezultata radionice izrade prirodnih sapuna uz korištenje sastojaka iz kuhinje;
 • provedba radnog sastanka i predstavljanje istraživanja o dvogodišnjim rezultatima projekta;
 • intervju za HR 1.

Pomnim odabirom menija te lokaliteta ostvarili smo cilj promicanja tradicionalne hrvatske gastronomije i kulturne raznolikosti hrvatskih regija. Posjetom tradicionalnom obrtu i obiteljskom gospodarstvu ukazali smo na važnost povezivanja tradicionalne kulture i načina življenja s turizmom. Izletom u Zadar i Nin prikazali smo geografsku povezanost naših regija i važnost suradnje oko zajedničkih pitanja – partnerstvo kako unutar Hrvatske tako i u sklopu europskih projekata.

Organizacijom radionica – kuhanje originalnih jela i izrada prirodnih sapuna, prepoznali smo vještine i motivaciju učenika nužnih za angažman u ovom projektu.

Predstavljanjem rezultata istraživanja, koje je imalo za cilj ispitati mišljenje o važnosti učenja i razumijevanja tradicije i kulture pojedince zemlje, učenja stranih jezika i korištenja informatičke i informacijske tehnologije, uspješno smo sumirali sve naše prethodno postavljene teze:

 • istraživanjem o tradicionalnoj kuhinji sudionici su produbili svoje razumijevanje vlastite kulture;
 • prepoznali su važnost obilježavanja tradicionalnih svečanosti i blagdana;
 • aktivno su koristili engleski jezik;
 • naučili su nove ICT vještine;
 • uspješno su implementirali ciljeve projekta u kurikulum svoje škole.

Naš susret je gotov, ali nas iskustva samo obogaćuju i ohrabruju da nastavimo dalje. Zahvaljujemo se svim suradnicima koji su nam pomogli u ostvarenju ovog projekta, prije svega Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Hrvatskom radiju Prvi program, Informativnom centru za mlade Zagreb, OPG-u Eko Sever, Centru za kontrolu namirnica u Zagrebu, Novoj TV i svima koji su bilo kojim oblikom suradnje omogućili kvalitetnu diseminaciju ovog projekta.


Pozdravni govor ravnateljice

Pozdravljam vas sve dragi gosti i želim vam dobrodošlicu u lijepu našu zemlju Hrvatsku, glavni grad Zagreb i našu malu školu.

Već nas dvije godine okuplja zajednički projekt "History in my kitchen", kroz koji smo putujući upoznali vašu tradiciju, kuhinju, a ponešto i od ljepota vaših zemalja.

U ova četiri dana i mi smo vam pripremili bogat program, ponešto od hrvatske kuhinje i fine hrane. Nadam se da ćete uživati i u okusu i u pogledu od Zagreba do mora.

Kako projekt završava želim vam uspjeha u radu i životu i kuda god putovali - sretan put.


Italija

Naše drugo Comenius putovanje ove školske godine odvelo nas je u talijansku pokrajinu Emilliu Romagnu. U razdoblju od 18. do 22. ožujka 2015. učenici Ivan, Lovro, Dina i Matea, zajedno s profesoricom Dubravkom Štiglić posjetili su naše partnere u gradovima Corregio i Castenuovo Monti.

Naše škole domaćini ugostiteljske su škole stoga smo imali čast kušati tradicionalne talijanske specijalitete koje su skuhali učenici i njihovi mentori. Poseban doživljaj bio je posjet lokalnoj tvornici parmezana i naravno sama degustacija.

Radujemo se ponovno zajedničkom susretu krajem svibnja u Zagrebu.


O našem projektu u medijima

Na web stranici Informativnog centra za mlade objavljen je članak o našem Comenius projektu.

Comenius: "History in our kitchen"

Comenius Božić

Uoči božićnih blagdana naš Comenius tim udružio je snage i organizirao prigodnu aktivnost - izradu domaćih kolačića.

Naši su učenici pod vodstvom prof. Dubravke Štiglić izradili smjesu za kolačiće koje su zatim ispekli kod kuće. Iako su rezultati bili i više nego primamljivi učenici su svoje kolačiće donirali djeci iz Dječjeg doma sv. Terezije na Vrhovcu.

Naš Comenius projekt "Povijest u našoj kuhinji" postavio je temelje ovoj akciji (kulinarski izazov) koja je poprimila humanitarni karakter, ali s univerzalnim ciljem - kroz nesebičan, pozitivan te zabavan poduhvat povezati se s drugim ljudima.

Sretan Božić!


Posjet Centru za kontrolu namirnica

Za vrijeme terenske nastave iz kemije naši učenici imali su priliku posjetiti Centar za kontrolu namirnica, koji je među vodećim laboratorijima u Republici Hrvatskoj na području kontrole kvalitete hrane.

Centar se nalazi pri Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i vrši ispitivanja hrane, hrane za životinje i predmeta opće uporabe. Kontrola se sastoji od ispitivanja same hrane i sirovina, provjeravanja kvalitete i zdravstvene ispravnosti u odnosu za zakonski propisane odredbe, određivanja GDA vrijednosti (smjernice za dnevni unos energije), provjere dodataka u prehrani i provjere deklaracije.

Centar surađuje s nezavisnim proizvođačima i trgovačkim lancima, odnosno svim pravnim i/ili fizičkim osobama kojima je potrebno testiranje hrane prije njezinog plasmana na tržište. Provode mikrobiološko i kemijsko ispitivanje hrane.

Prema njihovoj statistici, najčešći bakterijski uzročnici (koji su provjeravaju mikrobiološkom obradom) koji se prenose hranom, a izazivaju bolesti su: Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Campylobacter spp., Cronobacter sakazakii, Bacillus cereus, Shigella spp., Vibrio spp.

Kada je riječ o kemijskom ispitivanju provjerava se postojanje pesticida, toksičnih metala, mikotoksina, sladila, bojila, konzervansa i aroma, vitamina i minerala te nekih zabranjenih tvari prema postojećim listama.

Zahvaljujući našem projektu, zanimalo nam je kako se Centar odnosi prema proizvođačima zdrave hrane, koji su standardi za kontrolu proizvoda kao npr. med i koje namirnice su među najčešćima pri ispitivanju.

Dobili smo odgovor da su najčešći proizvodi koji su trenutno na tržištu „domaće proizvodnje“, a svakodnevno se testiraju med, sokovi i nektari, suho voće, džemovi, jestiva ulja i masti, jaka alkoholna pića kao npr. razni likeri, proizvodi s konopljinim uljem, mlijeko i mliječni proizvodi, čokoladni proizvodi, kolači i slastice. Doznali smo da su proizvođači zapravo klijenti Centra i da su oni ti koji traže ispitivanja kako bi dobili oznaku kvalitete, prema postojećim standardima EU.

Tradicionalna hrvatska kuhinja, odnosno kuhinja koja koristi tradicionalne proizvode ili proizvode iz domaćeg uzgoja treba odgovarati priznatim standardima kvalitete. Često je postavlja pitanje je li tradicionalna kuhinja zdravija od moderne kuhinje, ali je potrebno postaviti pitanje koja namirnica je zdravija odnosno hranjivija s obzirom na svoj nutritivni sastav jer sve namirnice, bilo da su s tržnice ili polica supermarketa trebaju odgovarati istim standardima provjere kvalitete hrane.

Ti isti standardi postoje kako bi se regulirali specifični proizvodi kao npr. konoplja, namirnica koja se koristi u industriji i čije ulje je zdravo i popularno na hrvatskom tržištu, ali uz kontrolu količine psihoaktivnog THC-a (tetrahidrokanabinol).


"Food as a brand"

Upute za izradu promo materijala

 1. Izabrati hrvatsko jelo koje biste htjeli brandirati
 2. Pratite upute za izradu branda
 3. Brand prezentirajte kroz video u trajanju do 3 min te izradite brošuru.
  Cilj je promocija proizvoda. Video i brošura su u funkciji isticanja odabranog jela, bilo da je riječ o ljudima koji konzumiraju to jelo, načinu pripravka, lokaciji za koju je proizvod namijenjen itd. Upotrijebite svoju maštu i kreativnost te vježbajte svoje marketinške vještine.
 4. Rok za predaju rada je 31.10.
 5. Najbolje radove koristit ćemo u diseminaciji projekta te prezentirati ostalim partnerima u projektu.

Brno, Czech Republic 23-27/09/2014

Drugu godinu Comenius projekta "History in our kitchen" započeli smo posjetom češkom gradu Brnu, naših starim prijateljima i partnerima. Moravska nas je dočekala vedra i okupana suncem, a dani pred nama otkrili su mnoge čari češke kulture i gastronomije.

Prvi dan susreta otišli smo u posjet školi domaćinu, Grafičkoj školi iz Brna gdje smo održali službeni sastanak svih sudionika te prezentirali naše radove . Tema skupa bila je „Povijesni utjecaj zemalja projekta na razvoj vlastite gastronomije“ i naši učenici uspjeli su prikazati sličnosti naše zemlje s onim tradicijama Turske, Mađarske i Italije.

Nakon zajedničkog ručka, posjetili smo Gradsku vijećnicu u kojoj nas je dočekao predstavnik Ureda za obrazovanje grada Brna. Uz lijepi govor dobrodošlice primili smo i male poklon-pakete. Popodne je bilo rezervirano za razgledavanje grada, od stare srednjevjekovne katedrale sve do glavne prometne ulice i trga na kojemu su tekle pripreme za sajam domaćih proizvoda. Naime, sezona je mladog vina.

Drugog dana susreta posjetili smo dvorac Mikulov, stari vinski podrum u kojemu smo poslušali predavanje o pravljenju vina. Takon tradicionalnog ručka s knedlama ili knedlikyima, posjetili smo obližnju vinariju i naučili nešto o najtipičnijim sortama vina za taj kraj. Dan smo priveli kraju posjetom lokalnoj slastičarni.

Trećeg dana susreta posjetili smo pivovaru Litovel, koja se diči višestoljetnom tradicijom proizvodnje piva. Nakon ručka, obišli smo i Muzej sira gdje smo upoznali i okusili lokalni sir zvan tvaruzek. Izlet je završio obilaskom prekrasnog dvorca Bouzov, inače poznatom lokacijom i mnogih filmskih ekipa.

Brno smo napustili puni dojmova i lijepih sjećanja.


Pusztamerges, Hungary 19-23/03/2014

Učenici su napisali svoje doživljaje.


The day of the trip came at last. We travelled by train from Zagreb Central Station on Wednesday, March 19th 2014. The trip was relaxing although it took seven hours, and we couldn't wait to arrive at our destination. We stopped at many stations and even saw the Lake Balaton, or how the Hungarians like to call it, their "sea".

Finally, we arrived in the village Pusztamerges, about an hour and a half drive from Budapest. The first day we presented our traditional Croatian dishes and we were all very nervous. But we got over it soon. We also participated in a cooking competition and made Hungarian gulash and pancakes, all by ourselves. We were placed forth!

The second day we went on a tour of the city called Szeged. The town was beautiful. I was most impressed with the story about how all of the buildings were renovated after the great flood that happened in the late 19th century. After the tour we visited their Aqua Park. We had a lot of fun there.

On the last evening we had a big dinner together and danced with everyone.

I really liked the trip. It was interesting, informative and fun.

autor: Ivan


On Wednesday at 9:30 am, we met at the Zagreb Central Station. We drove 7 hours by train to capital city of Hungary, Budapest and then by bus to Puzstamerges. The landscape was very beautiful. We saw the biggest lake in middle Europe-Balaton. It was really big.

We passed through Budapest, the capital city of Hungary. I liked Budapest’s architecture. It was very similar to Zagreb. In Pusztamerges, I shared a room with girls from Spain and Hungary. Very soon we became good friends. We had many similar topics to discuss about.

The next morning, after a delicious breakfast, we started to prepare for our presentation. We were all under a lot of pressure and very nervous. After that it was time to cook gulash and pancakes. It was a competition and we took fourth place. We were very proud of our dishes. At the evening we visited the wine yard in Puzstamerges, and we played a quiz about foods and drinks.

The next two days we spend visiting Szeged, going to the pool and the park. We tried a Hungary speciality – fish stew. But, I didn´t like it. The last day we had a fantastic evening and we had a wonderful time together. I would like to go again to another Comenius meeting.

autor: Ana


Last week I went on a school trip to Hungary with my friends Ivan, Tomislav P., Tomislav K. and Ana. Our teacher Dubravka Štiglić was with us. The trip was very long but when we finally arrived at Pusztamerges High school, the dinner was served.

The next day we had our presentations about national cuisine and later a cooking competition.

On Friday we visited the nearby city of Szeged. It was beautiful. And on Saturday we spent almost whole day in one of the most beautiful parks near Pusztamerges. At about 7 pm we had our last dinner. Then there was party and we had a lot of fun dancing. I think it was a great experience. I had a lot of fun and I learned some things about Pustamerges and Szeged. Also, I improved my English, met a lot of nice people from different countries.

autor: Vid