Školske vijesti

Dan učitelja

Za Svjetski dan učitelja, inspirirala nas je pjesma Dragutina Tadijanovića, Da sam ja učiteljica i tako smo na nastavi hrvatskog jezika napravili jedan mali eksperiment. Učenici su s profesoricom zamijenili uloge i na jedan dan preuzeli vođenje nastave. Da biti učitelj nije lako, i taj se posao voli svim srcem, dokazali su nam i naši hrabri dobrovoljci.

UNESCO je 5. listopada proglasio Svjetskim danom učitelja. Taj je dan prigoda da se pokaže kako je rad učitelja prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te se kao takav i cijeni.

Izložba suvremene tehnologije

Bili smo na izložbi Rimac automobila i tehnologije koja je održana na Strossmayerovom trgu. Predstavljena je druga generacija automobila, Rimac C_TWO (prototip primjerak). Tehnološki je najnapredniji supersportski automobil na svijetu - četiri individualna električna motora, brzina od 412 km/h, 1914 konjskih snaga, od 0 do 100 km/h za 1,97 sekundi, računala ugrađena u automobil, gotovo sve hrvatski proizvod i što reći - prekrasna mala zemlja s izuzetnim ljudima. Učenici i profesori ostali zadivljeni.

Naši web dizajneri, informatičari, dodatno motivirani, čvrsto odlučili iskoristiti sve znanje koje im se u školi daje, uzeti svoju budućnost u svoje ruke, a maštu pretvoriti u stvarnost. Tko zna kakvi se talenti među njima kriju.

Na Sljeme

Terenska je nastava odvela naše učenike i profesore na Sljeme - pješice gore, pješice dolje. Svi su svladali uspon, al' posljedice "pokupili" samo neki. Bol u mišićima, znoj i viroza nisu umanjile užitak prekrasne prirode i zanimljivih zadataka koje su im profesori priredili iz svojih predmeta.

Nagrada tolikoj fizičkoj aktivnosti bila je i slikanje s našom svevremenom skijašicom Janicom Kostelić koju su zatekli na vrhu. Dan za pamćenje.

Prigorski dani na Jelačić trgu

Povodom prigorskih dana na Jelačić placu u organizaciji KUD-a Prepuštovec i turističke zajednice grada Zagreba, u nedjelju 16. rujna naši učenici 2. i 3. razreda fizioterapeutskih tehničara Emanuel i Lucijan nastupili su sa svojim kulturno umjetničkim društvom "Tančec" na trgu Bana Josipa Jelačića. Baveći se folklorom nastoje zaboravu otrgnuti pjesme i plesove, običaje naših starih.

Bravo dečki! Podržala ih je naša ravnateljica i kolege fizioterapeuti.

6. Festival svjetske književnosti

Učenici 2. i 3. razreda posjetili su Festival svjetske književnosti. Gošća književne matineje bila je spisateljica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović, a tema tribine njezina nagrađivana zbirka priča "Na početku i na kraju bijaše kava". U ugodnoj atmosferi "kafenisanja" saznali smo kako je i zašto počela pisati, zašto su joj priče draže od romana, koje joj je najdraže djelo među napisanima i kako bi izgledao njezin popis lektire u srednjoj školi. Spisateljica je svojom spontanošću, pristupom i toplinom osvojila simpatije naših učenika.

Predstavljamo vam osvrte naših učenka na književnu matineju.


Ulaskom u dvoranu koja se nalazi unutar kina Europa, dočekuju nas na pozornici 6 učenica ženske opće gimnazija Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti koje ugošćuju spisateljicu Julijanu Matanović povodom 6. festivala svjetske književnosti. Književna matineja je bila vezana uz najnoviju knjigu spisateljice Matanović pod imenom, "I na početku i na kraju bijaše kava". Pitanja koja su bila postavljena prof. Matanović su bila lijepo i jasno osmišljena, i pružala su prostor i mogućnost spisateljici da proširi svoj odgovor ako je ona tako poželjela.

Saznali smo da je radila u časopisu medu prvim ženskim književnim kritičarima svojeg vremena. Naposljetku je počela voditi biblioteku Hit 1990.g. i od tamo nastavila karijeru u znanstvenome smjeru, koji je u konačnici vratila na književne korijene. Književna matineja bila je ispunjena zanimljivim anegdotama koje su bile pristupačne već tamo prisutnoj mlađoj publici i sve u svemu sam jako zadovoljan stečenim znanjem i iskustvom.

Fran, 3.g


Sveučilišna profesorica u mirovini Julijana Matanović rođena je u Gradačcu 1959. godine. Kasnije pohađa gimnaziju u Našicama i studira u Osijeku. Za literaturu se počela zanimati sa samo deset godina. Doktorirala je na temi: Povijesni roman hrvatske književnosti XX. stoljeća. Za tu temu zaslužan je i njezin otac koji joj je pričao o povijesnim pričama svakoga jutra uz kavu. Poslije postaje članicom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Više voli priče nego romane zbog njihove jednostavnosti te su njezina djela usredotočena na djecu i mlade. Također je napisala i brojne eseje, a proza joj je prevođena na nekoliko jezika. Najdraže djelo koje je napisala jest „Tko se boji lika još” koje je bilo u izradi 4 godine. "I na početku i na kraju bijaše kava" je najpopularnije djelo književnice koje je nagrađivano brojnim nagradama. Na kraju se spisateljica izjasnila da se ne slaže sa suvremenim popisom za lektiru te iznijela još razne informacije o vlastitom životu i karijeri. Književnica je vrlo voljena osoba i vjerujem da će ostaviti vrlo utjecajan trag u povijesti hrvatskoga jezika i književnosti. Matineja je bila vrlo zanimljiva i cool, ali prije svega brutalno dobra.

Patrik, 3.g


Maturalac

Naši dragi maturanti ove godine su za svoje maturalno putovanje odabrali put u Grčku. Udaljenosti zemlje koja je poznata po svojoj antičkoj prošlosti i prirodnim ljepotama nismo bili svjesni kada smo za "samo" sat i pol vremena avionom sletjeli u nju.

Prva tri dana proveli smo na prekrasnom otoku Zakynthosu u gradu Laganasu gdje smo uživali u prekrasnoj plaži, bazenima kod hotela, razgledavanju i organiziranim večernjim druženjima s drugim grupama iz Hrvatske kojih je bilo mnoštvo pa su za nas puštali našu Hrvatsku glazbu, te dobro raspoloženim turistima koji se nakon ovog nogometnog ljeta ni malo nisu zbunili na spomen "Croatia" i Luka Modrić. Također, išli smo na cjelodnevni izlet brodom na jednu od najpoznatijih svjetskih plaža Navagio do koje se jedino brodom i može doći. Ipak se za sve divne stvari treba posebno potruditi, a plaža je zaista vrijedna i duljeg puta, jedino teško je bilo s nje otići. Posjetili smo i grad Zante gdje smo razgledali crkvu sv. Dioniza i Bizantski muzej.

Svoje putovanje nastavili smo 4. dana kada smo posjetili Mikenu, i razgledavali prekrasni arheološki lokalitet kojeg su naši dragi Kiklopi (naravno prema predaji iz mitologije) izgradili. Tako da i danas zbog očuvanosti možemo uživati razgledavajući je. Slijedi put do svjetski poznatog akustičnog teatra u Epidarusu u čiju savršenu akustiku smo se mogli uvjeriti kada su učenici kratko predavanje o sinusima i kosinusima mogli čuti na vrhu teatra jednako kao da su u prvim redovima. Zatim smo posjetili Korintski kanal koji je pravo graditeljsko i inženjersko čudo, teško nam je svima bilo i predočiti kako su to grci izgradili u 19. st., a da im njihovi prijatelji kiklopi nisu priskočili u pomoć. Navečer smo stigli u glavni grad Grčke, Atenu.

Iduća 2 dana u Ateni smo posjetili puno znamenitosti, Antički stadion na kojem su bile prve moderne olimpijske igre 1896., kao i one 2004., trg Sintagmu, parlament, arheološki muzej, katedralu, ali vrh smo metaforički i doslovno dosegli posjetom Akropole odnosno Partenona od kuda je prekrasan pogled na cijelu Atenu, i koja svakim svojim dijelom izaziva određeno strahopoštovanje i divljenje. Zadnju večer u Ateni smo išli na organiziranu grčku večer gdje su nas uz obilje hrane naši domaćini Grci počastili cjelovečernjom pjesmom i plesom u koji su naši domaćini vješto uspjeli uključiti u početku sramežljive goste. U gostima smo bili i kod našeg reprezentativca, gospodina Marka Livaje, inače tetka našeg učenika kod kojega smo nakon 6 dana napokon jeli hranu pripremljenu na naš način i uživali u ugodnom druženju i gledanju utakmice Dinamo - Rijeka.

6. dan nakon posjeta predivinim, Delfima najpoznatijima po proročici Pitiji (ibis redibis numquam peribis in bello!), zbog štrajka grčkih brodova naš put prema Zagrebu nakon noćenja u Solunu busom vodi preko Makedonije, Srbije pa do naše Hrvatske, što smo prošli uz pjesmu, društvene igre, i malo spavanja.

Na kraju putovanja, iako jasno malo umorni, svi smo bili ispunjeni i sretni. Imali smo idealnu kombinaciju opuštanja i učenja, kupanja na plažama i razgledavanja znamenitosti kojih je Grčka prepuna, te smo svi zaključili da ćemo se kad-tad vratiti u Grčku, pa makar ne bilo toliko posebno kao sa školskim prijateljima i profesorima, jer ipak je maturalno putovanje samo jedno, a zajedno smo ga učinili uistinu neponovljivim.