Školske vijesti

Vječni sjaj nepobjedivog srca

Valentinovo je u zraku i ljubav je glavni motiv naših razgovora za vrijeme odmora, a i na ponekom nastavnom satu. Stoga je ovo idealna prilika podijeliti s vama jednu aktivnost našeg 3. razreda - smjer fizioterapeutski tehničar, koji je u sklopu predmeta Zdravstvena psihologija odgledao film "Vječni sjaj nepobjedivog uma", slavnog američkog scenarista Charlieja Kaufmana. Film smo pratili kao ekranizaciju vrlo kompleksne misaone radnje – brisanje pamćenje, ali smo htjeli ne htjeli, ovaj film zapamtili kao jednu jedinstvenu ljubavnu priču.

Ovo su neke od zanimljivih recenzija naših učenika.

Zdravstveni odgoj: Možemo li danas spriječiti rak?

I ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo je kampanju cijepljenja djece i mladih od bolesti uzrokovanih HPV-om.

Skupinu humanih papilomavirusa (HPV) čini više od 200 tipova virusa, od kojih približno 40 može zaraziti anogenitalno područje u muškaraca i žena. Većina osoba nema nikakvih znakova niti simptoma te nije svjesna svoje zaraze. HPV se prenosi intimnim kontaktom sluznica i kože o kožu. HPV-om se može zaraziti bilo kojom vrstom spolnog odnosa s osobom koja je već zaražena tim virusom. Rak vrata maternice najčešća je bolesti uzrokovana HPV-om.

Cijepljenje protiv HPV-a dostupno je u Republici Hrvatskoj kao dio Nacionalnog programa cijepljenja za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole, a može mu se priključiti i starija školska populacija. Stoga smo na našim roditeljskim sastancima ponudili roditeljima i učenicima edukativne brošure i kontakt podatke naše školske liječnice. Također smo ih informirali o portalima koje mogu posjetiti za daljnje informacije kao npr. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska liga protiv raka.

Mislimo preventivno!

Moderno doba, foto izložba

Ljubav prema lijepome usmjerila je našeg učenika Filipa u školi u smjer web dizajner, a u slobodno vrijeme prema fotografiji.

Putujući svijetom prati ljude i događaje, promjene u vremenu okom kamere, a sve to uređuje i dorađuje informatičkim znanjem.

Ova izložba, pod nazivom Moderno doba, rezultat je znanja i talenta, rada i ustrajnosti. Bilo je lijepo prošetati prostorom, zastati pred fotografijama i zamisliti taj neuhvatljivi moderan svijet, zaustavljen okom srednjoškolca.

Mjerenje slobodnog pada u parku "Ribnjak"

Posjetili smo park Ribnjak kako bi iskoristili snijeg za materijal pomoću kojeg svatko može pronaći tijelo koje će mu poslužiti za mjerenje vremena slobodnog pada. Mjesto slobodnog pada su učenici sami pronalazili, neki su se popeli na klupe, neki na ljuljačke, a neki bacali s mosta. Cilj je bio izmjeriti 6 vremena pada tijela, a onda doma izračunati srednje vrijednosti i visinu slobodnog pada.

Dan sigurnijeg interneta

Drugi dan - drugog tjedna - drugog mjeseca u godini (utorak u drugom tjednu mjeseca veljače) obilježava se u Europi kao Dan sigurnijeg interneta. Web dizajneri iz prvog razreda tim su povodom izradili plakate na temu - Digitalna empatija.

Natjecanje iz vjeronauka

Učenici: Ela (3. f), Krešimir (3. f), Vinko Josip (3. f) i Luka (2.w), sudjelovali su prvi puta na natjecanju iz vjeronauka ili Vjeronaučnoj olimpijadi (županijska razina) koje je održano u siječnja ove godine u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Nismo bili opterećeni rezultatom, jer je riječ o našem premijernom "nastupu", već nas je vodila misao o važnosti sudjelovanja. Uvjereni smo da smo osvojili "zlato" zbog zajedništva, međusobnog druženja, radosti i novih prijateljstava, a što smo baštinili na natjecanju.

Otvoreni dani odsjeka za Animirani film i nove medije ALU

Učenici 3. razreda (gimnazijalci i web dizajneri) posjetili su odsjek za Animirani film i nove medije ALU povodom njihovih otvorenih dana. Tamo su se upoznali s uvjetima upisa i sadržajem predmeta na odsjeku. Doznali su i koliko se studenata prima na godinu te što sve oni rade po završetku studija. Sudjelovali su i u radionici gdje su se okušali u animaciji.