Školske vijesti

Posjet Hrvatskom narodnom kazalištu

Učenici i profesori naše škole imali su čast odgledati posljednju izvedbu najizvedenije Shakespeareove tragedije "Kralj Lear" u ovoj sezoni. Već unaprijed upoznati sa stvaralaštvom Williama Shakespearea mogli smo pretpostaviti da nas predstava neće ostaviti ravnodušnima. Mnoštvo likova na sceni, spletke, intrige, sukobi, moraliziranje i pregršt emocija držali su nas u napetosti do samoga kraja. Bez obzira na dužinu trajanja predstave i na poneke manje zanimljive dijelove, zaključili smo da nam svaki odlazak u kazalište donosi nešto novo. Ovom smo predstavom upoznali novog, suvremenog kralja Leara.

Stvaralačko pisanje u prirodi

Proljetni sunčani dan inspirirao je učenike drugog razreda gimnazije pa su uživajući u zelenilu parka "Ribnjak" pisali stihove o životu.


Život

Život je beskrajna zbirka sretnih i tužnih trenutaka.
Zbirka koja se iz dana u dan nadopunjava i usavršava,
A sastavljena je od niza uspona i padova.

Život su uspomene koje sami sebi stvaramo,
Bile one radosne ili ne,
Sami ih imamo moć oblikovati kako želimo.

Život je kao vječno sunce.
Njegov početak je izlazak sunca,
A kraj zalazak.

Život je kao komplicirana igra.
Igra ispunjena suncem i kišom,
A ljubav je nagrada.

Život je cvrkut ptica u proljeće,
Miris procvjetalog cvijeća
I doživotne nade i snovi.

Autor: Nikolina


Trava

Život je kao ribnjačka trava
Prvo si zelen, pa te pojede krava
Kad se oko tebe ograda stvara
Nisi siguran da nećeš biti pregažen
Od luckasta mara

Po ljeti si žut
Ako od sunca nisi skriven
U neki sjeverni kut
Ali i tada možeš biti otkriven

Trava je lijepa
Ako ne naiđeš na nekog smetka
Tako i život naš
Sve dok ne dođeš do zadnjeg retka

Autor: Jan


Život je san kojeg sanjamo vječno
Dok ne zatvorimo oči za posljednji počinak.
Život je niz puteva tajni koje otkrivamo korak po korak.
Zapetljan ko klupko vune šareno i smotano.
Sretan kao dijete koje dobije igračku
Tužan kao kada mu oduzmeš lizalicu.
Život nam je dan kao najveće blago
Nije nam dan niti loš niti dobar.
Na nama je da ga oblikujemo kako hoćemo.
Čine ga godine, mjeseci, dani, sati i minute
Koji su kao latice s drveta vremena.
Život je najteži ispit od svih.

Autor: Isabella

Noć biologije

Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda, posjetili su Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji od 2009. godine otvara svoja vrata svim ljubiteljima prirode u sklopu već tradicionalne manifestacije Noć biologije. Simpatični studenti biologije odgovarali su strpljivo na sva pitanja - što se noću čuje u šumi? Koja je najglasnija životinja na svijetu? Kakve veze imaju riba zebrica i teški metali? Koja je razlika između rogova i rogovlja? Koje ribe čiste Jarun od vodenog bilja? Učenici su imali priliku vidjeti kako izgledaju jaja rakova pod lupom, čuti kako zvuči glasanje raznih vrsta životinja te poslušati razne zanimljive priče iz životinjskog svijeta. Noć biologije ostala nam je u lijepom sjećanju.

WorldSkills Croatia 2019

Naši su učenici posjetili Zagrebački velesajam na kojem se od 27. do 28. ožujka održava Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019.

Više od 40 strukovnih disciplina natječe se u prezentiranju svojih vještina, a mi smo ostali zadivljeni veličinom, vještinom i prezentacijom svakoga od njih.

Ove smo godine posjetitelji, a sljedeće sudionici!

Predstavljanje škole

Koliko je potrebna suradnja i multidisciplinarni odnos među različitim strukama pokazuju naši učenici na predstavljanju škole i svih smjerova koje nudimo prikazujući film kojeg su izradili web dizajneri u suradnji s gimnazijalcima, a prikazujući djelatnost fizioterapeuta. Bili smo u OŠ Tin Ujević, a kako naši učenici ponosno predstavljaju školu i profesore pogledajte na slikama.

Tjedan mozga

'Tjedan mozga' je svjetska kampanja koju je pokrenula organizacija 'Dana Alliance for Brain Initiative' s ciljem podizanja svijesti o napretku i dobrobitima istraživanja mozga, popularizacije znanja o funkcijama te neuroznanosti.

Kampanja se provodi u Hrvatskoj 18. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. Tjedan mozga u EU koordinira i krovna udruga FENS (Federation of European Neuroscience Societies). Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB), i ove su godine bili od 11. do 17. ožujka 2019. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost. Ove godine posebno se obradila tema: učenje i pamćenje.

Naši učenici su slušali predavanje, zavirili mikroskopom i odgovarali na pitanja - pogledajte u galeriji.

Terenska nastava

Učenici 2. razreda gimnazija u sklopu terenske nastave iz povijesti posjetili su Državni arhiv u Zagrebu i izložbu posvećenu srednjovjekovnoj kraljici Barbari Celjskoj.

Barbara je u vremenu apsolutne ekonomske, kulturne i političke nemoći žena bila iznimka; snažna suvladarica suprugu Žigmundu Luksemburškom i velika inspiracija za priče o snažnim ženama u povijesti. Imala je vlastiti novac, potpisivala i davala isprave, rješavala općinske sukobe, poništavala odluke Crkve, a svojim osobnim izgledom i osjećajem za modu poslužila kao izvor za jednu od naših najpoznatijih legendi o Crnoj kraljici.

Maškare

Pod maskama mi ili netko drugi barem jedan dan? Što god da je zabavili smo se i razveselili druge.

Naše četvrtašice pidžama parti, drugi pokoja maska ili modni dodatak prikladan tom vremenu.

Od sutra Korizma, ozbiljnost, odgovornost - nadam se i u učenju, u školi, u završetku nastavne godine. Blizu je. Ali, ne zaboravimo i tada na smijeh jer je, kažu, pola zdravlja.

Dvije crte plavo

Od sljedeće školske godine nova kurikularna reforma donosi i novih 7 međupredmetih tema, a mi smo još uvijek u sklopu naše provedbe Zdravstvenog odgoja, odlučili se ozbiljno posvetiti edukaciji mladih o odgovornom spolnom ponašanju.

Stoga su naši učenici, koji rado odlaze u kazalište, posjetili predstavu "Dvije crte plavo" koja igra u poznatom zagrebačkom kazalištu Teatar Exit i poslušali izvrsnu i prije svega poučnu priču o mladoj djevojci koja se našla pred naizgled nemogućim životnim izborom – prekinuti neželjenu trudnoću ili ne.

Kako piše na službenoj stranici kazališta, predstava je nastala s ciljem edukacije mladih o odgovornom spolnom ponašanju i emocionalnim promjenama i doživljajima koji snađu mladu osobu pred odlukom koja će zauvijek promijeniti njezin život.

Nakon predstave ostali smo na kratkoj tribini u organizaciji Udruge roditelja "Korak po korak", čija predstavnica je također ponudila korisne informacije iz svog dugogodišnjeg iskustva u radu s maloljetnicima i mladim roditeljima.