Školske vijesti

Neočekivani koncert u školi

Danas smo učenike naše škole iznenadili mladom gošćom - violinisticom. Iznenađenje i čuđenje bilo je to veće što je Lemary nagluha osoba. Već se četiri godine bavi glazbom, a dvije godine svira violinu.

U trećoj godini života izgubila je sluh, živjela do sedme godine u Njemačkoj učeći taj jezik. Po povratku u Hrvatsku nastaje zbrka u glavi - hrvatski jezik, znakovni jezik, osnovna pa srednja škola. Uz puno uloženog truda danas je asistent u nastavi u OŠ Slave Raškaj.

Preko suradnje naše škole s Udrugom (na)gluhih osoba Videatur upoznali smo Lemary, a naši učenici osjetili dodatnu motivaciju i pouku - upornošću se mogu savladati i naizgled nepremostive prepreke.

Svjetski dan učitelja

Već tradicionalno obilježili smo zamjenama - učenici su bili profesori. Nije lako biti profesor matematike, hrvatskog, geografije, informatike, pedagog, a ni ravnatelj. Dan je prošao intenzivno, kreativno, zanimljivo i brzo. Zbrojene dojmove na kraju lijepo je sažeo Borut, zamjenik ravnateljice.

Dan kao v.d. ravnatelj

Moj je današnji posao bio prisustvovat jednom satu nastave, odrediti profesora za dežurstvo pod velikim odmorom, dodati točke Pravilniku o školskom redu s obzirom na potres i korona virus, smirivat učenike i surađivati sa v.d. pedagogom. Nadam se da sam dobro odradio današnji posao. Bio je ovo zanimljiv dan i čudno je biti u koži naše ravnateljice. Danas mi je došlo barem pet učenika i iskreno se divim ravnateljici kako ostaje uvijek tako smirena i nikada ne podlegne tradicionalnim mjerama. Teško je održavat red u školi i procijenit tko je upravu, profesor ili učenik. Težak je to posao i treba puno iskustva, znanja i racionalnosti.

Borut, 4.f

Fizioterapeutske vježbe na otvorenom

Iskoristili smo lijepo vrijeme i blizinu parka Ribnjak za vježbe na otvorenom, a u skladu s prijedlogom HZJZ-a i MZO-a vezano u COVID 19.

Naši učenici trećeg razreda, fizioterapeutski tehničari, predvođeni profesorom Antoniom i ravnateljicom Marijom, kao gostom i mogućim pacijentom, izmjenjivali su se u predvođenju vježbi vrata, ramena, ruku, nogu (kineziterapija). Koliko su vježbe bile dobre dokaz su moji bolni mišići koji su sljedećih dana lakše radili.

Svjetski dan srca

Četvrti razred fizioterapeutskih tehničara, pod vodstvom prof. Antonia, iznenadili su djelatnike i učenike naše škole. Prezentacijom o funkciji srca, bolesti i prevenciji, mjerenjem tlaka i pulsa obišli sve razrede i svima pokazali svoje vještine, a nekima ukazali i na povišen tlak, štetnosti prekomjerne težine, važnosti pravilne prehrane kao i bavljenja aktivnostima. Onako bijeli, ozbiljni i stručni svima su ulijevali povjerenje.

Sportski uspjesi u atletici

Stjepan Jan, učenik 4. gimnazijskog razreda, sudjelovao je na Prvenstvu Balkana za juniore U20. Osvojio je 3. mjesto u utrci na 400 metara s preponama te sudjelovao u četveročlanoj štafeti 4x400m gdje su osvojili naslov prvaka Balkana.

Uz to Hrvatska je na tablici medalja zauzela visoko 3. mjesto iza Turske i Ukrajine.

Brod u boci

U Zagrebačkom kinu Tuškanac održano je 29. izdanje festivala Dani hrvatskog filma. Na samom otvorenju prikazan je kratkometražni film Brod u boci redatelja Karla Gagulića, naš lanjski učenik smjera web dizajner. Film je osvojio nagradu publike na 13. Four River Film Festivalu i 25. Filmskoj režiji mladeži.

Radujemo se uspjehu bivšeg nam učenika i čestitamo cijeloj ekipi na mjesecima vrijednog rada. Osobito čestitke Karlu kojemu ovo nije prvi nagrađeni kratkometražni film, a nadamo se i jednom Hollywood-skom.

Film možete pogledati ovdje.

Sportski uspjesi u badmintonu

Nakon poduže stanke od veljače, ovog vikenda započela su natjecanja Hrvatskog kupa u badmintonu za sve dobne skupine. Tako se u petak u dvorani Sutinska vrela održao HK za seniore na kojem je Sunčica, učenica 3. razreda fizioterapeutski tehničar, zajedno sa svojom suigračicom dubrovčankom Barbarom, u jakoj konkurenciji osvojila treće mjesto u ženskim parovima.

U nedjelju se nastavilo natjecanje, HK za juniore, u kojem je također Sunčica bila na tronu, osvojivši srebrnu medalju u mješovitim parovima s klupskim kolegom Vitom.

Natjecanja se nastavljaju sljedećih vikenda u Čakovcu i Koprivnici, u kojima se nadamo još boljim rezultatima.

Pohvala našeg prijašnjeg eTwinning projekta

Naš eTwinning projekt od prošle godine, Celebrate European Freedom, osvojio je Oznaku kvalitete zbog korištenja pedagoških inovacija, integracije projekta sa Školskim kurikulumom te suradnje i komunikacije s partnerima. Tijekom provedbe projekta koristili smo veći broj web alata te sve naše rezultate dokumentirali u TwinSpace sučelju.

Ponosni!

Socijalne usluge po mjeri osobe oštećena sluha

Pored našeg Erasmus projekta na temu Trag naših predaka sa školama iz Njemačke, Portugala, Poljske i Italije ušli smo kao partneri u još jedan EU projekt.

Već nekoliko godina surađujemo s Udrugom (na)gluhih osoba Videatur iz Zagreba, koji naše učenike 3. i 4. razreda uče znakovnom jeziku. Zato smo im postali partneri u projektu Socijalne usluge po mjeri osobe oštećena sluha. Bajke prevedene na znakovni jezik biti će uža tema projekta, a našim učenicima volontiranje u udruzi novo iskustvo.

Prvi dan nastave

Od početka školske godine 2020./2021. prošla su već dva tjedna nastave, dva zdrava tjedna i oba u školi. Nastava u školi, učenici i profesori u razredu - pomalo nestvarne, a tako obične, normalne riječi. Svi sretni, opet škola.

Uz koronu i nakon potresa vraćamo se u normalu. Dezinficirani, maskirani, ali zajedno, sretni, spremni za nova prijateljstva i znanja.

Trag našeg Erasmus projekta

S našim Erasmus projektom tek smo započeli i drago nam je što možemo proširiti vijest i na portalu Skole.hr, glavnoj informativnoj platformi za školstvo. Pročitajte članak o nama na poveznici.

Pred kraj

Nesvakidašnji događaji vezani uz COVID-19 nisu nas omeli u veselju završetka srednjoškolskog obrazovanja - maturalnoj večeri. S predviđenog 5. mjeseca odgodili smo ju na 7. i uspjeli. Svi zdravi.

Draga djeco, maturanti, prateći vas od 1. do 4. razreda prešli smo i trnovit i lagan put zajedno nastojeći da naša škola, kao odgojna i obrazovna ustanova, opravda kvalitetu rada, humano i toplo okruženje.

Ponos i nagrada roditeljima i profesorima su vaš uspjeh na završetku razreda, rezultati državne mature, obrana završnog rada. Ponos i nagrada bilo nam je i druženje s vama te posebne maturalne večeri koja je protekla tako ugodno i veselo.

Opraštanje s generacijom učenika uvijek je emotivno. Žalimo što odlazite. Radujemo se što idete dalje. Stepenicu, koja se zove srednja škola, osvojili ste, a još ih je puno pred vama. Budite uporni kao što ste bili te večeri lijepi. Uspjeh neće izostati.

Već tradicionalni paintball održan je prije novog vala korone na zadovoljstvo i borbenu spremnost vas koji ste se do toga dana zadržali u Zagrebu. Ožiljci pobjede i poraza još će vas neko vrijeme podsjećati kroz što sve maturanti naše škole prolaze. Usprkos svemu bilo vam je super pobjediti profesore pa makar uz pokoju bol. Ostaje za pamćenje.

Ono što je nama, vašim profesorima ove škole, super i na što smo osobito ponosi su rezultati državne mature. Čestitamo svima, a posebno gimnazijalcima koji su tu prepreku prešli sa 100%, a webići i fizići nisu daleko - 98%. Potvrđujemo već rečeno - trud je uvijek isplativ.

U mislima vas prate i žele vam dobro vaši srednjoškolski profesori i ravnateljica. Sretno.

Završni obračun

I ove godine unatoč maloj odgodi zbog pandemije, naši maturanti su uživali u "završnom obračunu" na Sljemenu. Nakon par sati druženja, trčanja, igranja i prije svega zabave bili smo puni modrica, ali i uspomena koje ćemo svi sigurno dugo pamtiti. Nadamo se da tu naše druženje ne prestaje i da ćemo kroz godine ostati u kontaktu kao i s prijašnjim generacijama i biti upoznati s nekim novim njihovim radostima.

Maturalna večer

Sami su sebi dali epitet "korona generacija", ali to ih nije spriječilo da u svečanom okruženju i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a prije svega uz veselje što će moći vidjeti svoje profesore, ostvare svoju maturalnu večer. Naši dragi maturanti okupili su se 3. srpnja u Hotelu Antunović da uz krasne govore, iće i piće te pokoji ples (uz pridržavanje socijalne distance) kažu svojoj srednjoj školi: doviđenja, mi idemo dalje. Zaista smo kao škola, kao nastavnici i prosvjetari, neizmjerno ponosni na našu generaciju, naše gimnazijalce, naše web dizajnere i našu prvu generaciju fizioterapeutskih tehničara. Uvijek u srcu.