Školske vijesti

Prvi i najvažniji korak prema zvanju fizioteraput

U potrazi za perspektivnim zanimanjima, postoji jedno zanimanje u kojemu osobe te struke u Hrvatskoj relativno brzo dolaze do zaposlenja. Riječ je o fizioterapeutima.

Fizioterapeut je perspektivno i traženo zanimanje, tko želi raditi taj posao, može ga naći relativno brzo i lako. U medicini se mnogo primjenjuje fizikalna terapija, a otvaraju se i privatni fizioterapeutski saloni. Stoga je potražnja za fizioterapeutima u Hrvatskoj iz godine u godinu sve veća.

No kako postati fizioterapeut? Koji je prvi korak do tog vrlo traženog zvanja.

Jedan od najboljih načina je svakako već tijekom srednjoškolskog obrazovanja početi se pripremati za taj posao. Jedna od rijetkih privatnih srednjih škola u Hrvatskoj koja u svojem programu nudi četverogodišnje obrazovanje za smjer fizioterapeutski tehničar jest Privatna gimnazija i strukovna škola Svijet.

Prednost ovog programa je i ta što svakom učeniku omogućava stjecanje znanja potrebnih za polaganje državne mature i nastavak školovanja na svim visokoškolskim ustanovama, pa tako i za smjer fizioterapeuta.

Fizioterapija se može studirati u okviru preddiplomskog sveučilišnog studija, specijalističkog diplomskog stručnog studija i stručnog studija fizioterapije. Završeni smjer i zvanje fizioterapeutski tehničar u Privatnoj gimnaziji i strukovnoj školi Svijet velika je prednost za upise na stručni studij i veliki vjetar u leđa za stjecanje zvanja fizioterapeuta.

Učenik smjera fizioterapeutski tehničar demonstrira vježbu za leđa i kralježnicu.
Što zapravo radi fizioterapeut?

Fizioterapeut sudjeluje u postupcima procjene stanja pacijenta te djelovanja u terapiji kao i u područjima prevencije i evaluacije. Na temelju procjene stanja pacijenta (provedbom dijagnostičkih postupaka), a u skladu s liječničkom dijagnozom, fizioterapeut planira, provodi i usavršava terapijski program. Pri tome koristi različite fizikalne tehnike poput terapijskih vježbi, posebnih manualnih tehnika mobilizacije i sl.

Pojam fizioterapija uključuje i brojne manualne oblike terapije, kao što su mobilizacija mekih tkiva, mobilizacija temporomandibularnih zglobova, asistirano istezanje mišića, izometričke vježbe pružanja otpora i trening.

Fizioterapeut trajno prati stanje i napredak pacijenta, te prema potrebi prilagođava program fizioterapije. U kasnijim fazama fizioterapije potiče i poučava pacijente, kako samostalno provoditi vježbe za povečanje snage, izdržljivosti, usklađivanja kretnji i ravnoteže.

Poznavanjem psiholoških čimbenika, fizioterapeut pomaže u razvijanju pozitivnih odnosa s pacijentom i njegovom obitelji sa ciljem smanjenja tjeskobe i izgradnje motivacije potrebne u terapijskom procesu.

Učenice smjera fizioterapeutski tehničar u posjeti Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama - Goljak.
Koliko je bitno već u srednjoj školi izabrati fizioterapeutski smjer?

Privatna gimnazija i strukovna škola Svijet svim svojim učenicima koji su izabrali smjer fizioterapeutski tehničar osigurava redovite praktične vježbe tijekom nastave i praksu u zdravstvenoj ustanovi.

Drugim riječima, na putu do zvanja fizioterapeut, učenici stječu već zavidno iskustvo i dobro su upoznati s osnovama ovog vrlo traženog zvanja. Upravo iskustvo je vrlo bitno u daljnjem razvoju karijere.

Osim toga, već nakon završenog srednjoškolskog programa fizioteraputski tehničar te obavljenog pripravničkog staža, fizioterapeutski tehničar se može zaposliti u rehabilitacijskom centru, bolnicama, hotelskim objektima koji imaju uvjete za provođenje terapijskih, sportskih i rekreativnih postupaka i domovima za starije osobe, gdje pomaže bolesnim i ozlijeđenim osobama u povećanju pokretljivosti, ublažavanju bolova te sprečavanju i ublažavanju trajnih posljedica bolesti i ozljeda, a sve je popularniji zdravstveni i sportski turizam gdje fizioterapeutski tehničar sigurno ima svoje mjesto.

Učenici smjera fizioterapeutski tehničar na stručnoj praksi u zdravstvenoj ustanovi.