Školske vijesti

Proljeće u Europi

Za realizaciju višednevnog izleta pod nazivom "Proljeće u Europi" naši su učenici posjetili susjednu Italiju, gradove Padovu i Veronu te zabavni park Gardaland.

Naša prva destinacija bila je prekrasna Padova. Uz laganu šetnju osvjedočili smo se kako je Padova grad mnogih znamenitosti te velike i bogate povijesti. Razgledali smo glavnu znamenitost Padove, Baziliku sv. Antuna Padovanskog. Ova egzotična crkva čiji tornjevi izgledaju kao minaret i koja sadržava bizantske kupole poznata je i kao Il Santo. Građena je od 1232. godine kao dom relikvijama sv. Antuna Padovanskog.

Iduće odredište bila je Verona - grad vječne ljubavi. Grad u kojem se odigrala najljepša i najtragičnija ljubavna priča svih vremena, ona o Romeu i Juliji. Razgled Verone počeo je najslavnijim spomenikom, Arene di Verona, odnosno amfiteatara, koji je jedna od najbolje očuvanih građevina te vrste. Nezaobilazan je bio i posjet Julijinoj kući te pogled prema balkonu ispod kojeg je Romeo Juliji izjavio ljubav. Nadahnuti romantikom ostavili smo ljubavnu poruku na zidu kako bismo i dalje imali sreće u ljubavi.

Za kraj našeg izleta ostavili smo posjet zabavnom parku Gardaland koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Atraktivni sadržaji parka izazvali su mnoštvo uzbuđenja, veselja, smijeha. Prepuni doživljaja vratili smo se u školske klupe.

Naši programi

Biti gimnazijalac

Već šesnaestu godinu radimo kao škola. Početak nam je bila - jezično-informatička gimnazija - engleski, njemački 4 godine, latinski prve dvije, druge dvije talijanski jezik umjesto kemije, a informatika od početka sve 4 godine. Danas imamo i opću gimnaziju.

Tko želi studirati bogatstvo opće kulture, jezika i informatike... put su za sve fakultete kao prozor za uspjeh.

Biti fizioterapeutski tehničar

Veliki interes za ovaj program pokazuju osmaši, osobito sportaši koji su se susreli s radom fizioterapeuta. Ovaj medicinski program sve je češće zanimanje za:

  • rehabilitacije svih vrsta;
  • medicinski i zdravstveni turizam;
  • sportaše svih profila;
  • kao i sve stariju i sjedeću populaciju, pa tako i informatičare koji program isto imamo.

Nakon 2. i 3. razreda škola osigurava praksu u medicinskoj ustanovi, a nakon Završnog rada u 4. razredu učenici mogu i na državnu maturu - put na fakultet.

Biti web dizajner

Ispraćamo prvu generaciju maturanata, informatičara - web dizajnera. Zanimanje koje postaje najtraženije, koje se doživotno usavršava sigurno je sve vezano uz informatiku.

Web dizajneri uče programiranje, dizajn, marketing, animaciju i spoj su različitih informatičkih znanja, a sve traženiji su na tržištu rada. Danas je informatika svugdje, a sutrašnjica bez nje nezamisliva.

Završnim radom učenici pokazuju stečena znanja i vještine i završavaju srednju školu, a mogu položiti i državnu maturu - put na fakultet.

Biti naš učenik

U školi priprema za državnu maturu, susretljivi profesori, topla atmosfera.

Puno je terenske nastave, izleta, gostiju predavača, praktičnog rada.

Maturalna večera

Naša čarobna maturalna večera, među zadnjim zajedničkim događajima, ali sigurno najveselija, najsvečanija.

Zajedno u veselju, govorima, opraštanju, plesu, radosti zbog protekle nezaboravne četiri srednjoškolske godine i žalosti zbog rastanka. Počeli smo se opraštati od još jedne generacije mladih ljudi koje smo, a imali smo tu sreću, roditeljsko povjerenje i čast, pripremili za sljedeći korak u životu - fakultet ili posao.

Dragi maturanti, draga djeco, sve vam sretno i uspješno bilo. Vole vas svi vaši profesori, oni koji ostaju, dočekuju nove generacije, ali pamte vas i sve koji već plove uzburkanim morima života.

Svjetsko školsko prvenstvo u Splitu

Od 13. do 19.05. na natjecanju je sudjelovalo 900 atletičara, 98 ekipa, 5 kontinenata, 30-ak zemalja - Austrija, Belgija, Brazil, Bugarska, Hrvatska, Maroko, Čile, Španjolska, Engleska, Estonija, Njemačka, Francuska, Latvija, Australija, Iran, Ukrajina, Izrael, Kina, Portugal, Litva, Bjelorusija, Italija, Malta, Ujedinjeni Arapski Emirati, Republika Češka, Slovačka, Srbija, Kineski Taipeji, Turska, Republika Sjeverna Makedonija, Alžir, Indija.

Hrvatsku je predstavljalo 4 ekipe odnosno 24 učenika: školska ekipa mladića (V. gimnazija Vladimir Nazor Split), školska ekipa djevojaka (I. gimnazija Osijek), te selekcijske ekipe najboljih djevojaka i mladića iz Hrvatske reprezentacije u kojima se nalazio naš učenik Stjepan Jan, gimnazijalac.

Na natjecanju se održavalo 15-ak disciplina, gdje se Stjepan Jan natjecao na 300m prepone i zauzeo 2. mjesta iza francuskog predstavnika.

Sljedeći dan su se natjecali u štafeti 100-200-300-400 gdje su kao predstavnici Hrvatske zauzeli 5. mjesto iza Engleske, Brazila, Kine i Alžira, ali iza njih ostavili države kao što su Francuska, Belgija, Čile, Indija, Kineski Taipeji, Portugal, Češka.

Hrvatska muška selekcija po bodovima zauzela je 6. mjesto od 19 država koje su imale reprezentativnu selekciju.

Čestitamo našem učeniku na postignutim rezultatima, i želimo mu i daljnje kako školske tako i natjecateljske.

Norijada

Datum za pamćenje ovogodišnjim našim maturantima - gimnazijalcima i web dizajnerima.

Veseli, nasmijani, zviždeći došli u školu po razrednicu. Ispisali imena na majice i otišli na završnu kavicu. Vratili se u školu, posjetili sve razrede, uputili im nekoliko vrijednih savjeta - učite, slušajte svoje profesore, cijenite ih, volite se međusobno i neodustajte - izslikali se i napustiše školu.

Odoše na Trg pridružiti se tisućama istih u slavlju, u koloni prema Bundeku predvođeni našim gradonačelnikom, ali i hitnom i policijom.

Uživajte, danas je vaš dan i sretno se kući vratite. Ne zaboravite, svaki dan je vaš, naš dan. Svaki je poseban. A danas vam je norijada.

Odlazak u HNK

Naša škola je sve zainteresirane učenike počastila odlaskom u HNK kako bi se upoznali i uživali u najpopularnijem klasičnom baletu Petra Iljiča Čajkovskog "Labuđe jezero", u koreografiji i režiji Vladimira Malakhova – proslavljenog ukrajinskog plesača i koreografa.

Oduševila nas je izuzetna glazba koja nas je vodila kroz intimnu i bajkovitu dramu o princu koji se beznadno zaljubio u začaranu princezu – labudicu, a koju su nam dočarali baletni umjetnici u raskošnim kostimima na prekrasnoj sceni.

HANFA - o financijskoj pismenosti

Na naš poziv posjetili su nas dvoje zaposlenika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga - HANFA, te su u sklopu građanskog odgoja našim učenicima trećih razreda održali predavanje o financijskoj pismenosti.

Ciljevi HANFA-e su promicanje i očuvanje stabilnosti financijskog sustava i nadzor zakonitosti poslovanja financijskih subjekata, a našim učenicima, u kratkom vremenskom terminu, prezentirali osnove bankarskih usluga. Naveli su brojne koristi kao i malverzacije (prijevare) koje su sve češće u ponudi, a predstavljene su kao korisne i vrlo prihvatljive.