Školske vijesti

U svijetu anđela

Tko će biti nasljednik, a tko će preuzeti anđeosku štafetnu palicu jednog dana od gospođe Marije? Nije da se ne traži među unucima, ali nasljednika "knjigovođe" - knjigovođe od milja jer gospođa Marija vodi knjigovodstveni ured - za sada se ne vidi. Unuk Karlo, srednjoškolac, možda neće biti onaj koji će jutrom raspakiravati kutije s anđelima, ali jest onaj koji je snimio dokumentarac o svojoj baki i njenim anđelima! Karlu je ovo prvi redateljski film, a tek mu je 19 godina i odlično se snašao u toj ulozi. Polaznik je on filmske radionice Blank_filmski inkubator, i upravo je ondje angažirao svoje kolege kako bi mu pomogli u radu na filmu. Na ideju filma Karlo je došao već na devetoj godišnjici Adventa na Kamenjaku. Tada je s mobitelom snimao advent, ali ideja o filmu je mirovala sve dok nije došao na prvu radionicu u Blanku.

U filmu se koriste prekrasne obrade crkvenih pjesama koje su snimljene u jednom zagrebačkom studiju. Predivne anđeoske vokale potpisuju Lav Novosel i Anja Žužul, a prekrasan glazbeni aranžman potpisuje Nenad Borgudan iz popularne glazbene grupe Detour. Cijeli projekt trajao je gotovo pet mjeseci, od prvog dogovora s produkcijom pa sve do posljednje montaže u Blanku. Film je ove godine imao festivalsku premijeru na 12. Four River Film Festivalu i 24. Reviji filmske mladeži, gdje je bilo prijavljeno preko 1500 filmova iz cijelog svijeta, a njih 68 ušlo je u službenu konkurenciju. Karlo kaže kako je na festivalu bilo super, upoznao je puno novih ljudi, pogledao sjajne filmove njegovih vršnjaka i budućih kolega, a kako doznajemo, već sljedeće godine prijaviti će svoj prvi igrani film!

Terenska nastava: Sljeme

Kao što već znate, u utorak, 17. rujna, posjetit ćemo omiljeno izletište mnogih Zagrepčana – Zagrebačku goru. Krenut ćemo u 9 i 30 ujutro sa zadnje stanice-okretišta tramvaja broj 15, odnosno od Tunela. A kako doći do početne stanice te linije? Uzmete tramvaj broj 14 ili broj 8, smjer Mihaljevac i vozite se do zadnje stanice. Na Mihaljevcu prijeđete u tramvaj broj 15 i četiri stanice dalje, eto vas na mjestu polaska.

Tko nije siguran da zna sam doći do Tunela, u 8 i 40 u školskom dvorištu vas čekaju prof. Magašić i Šašak pa možete s njima.

Na početku uspona kratko ćemo obići spomenike nekim prošlim vremenima – bunkere i ruševine Vile Rebar. Penjat ćemo se najblažom, Leustekovom stazom, koja nas pokraj sljemenskih jaslica vodi izravno prema vrhu, gdje ćemo se okrijepiti u restoranu Vidikovac te stoga ponesite novac za hranu i piće. Oni koji ne žele kupovati hranu, neka ponesu sendviče.

Odjenite se slojevito, tako da nešto možete skinuti kad vam postane vruće, a u ruksaku obavezno imajte litru vode te dovoljno robe za presvlačenje na vrhu jer ćete se pri uspinjanju sigurno oznojiti. Također, obucite adekvatnu obuću, tenisice koje možete čvrsto zavezati da pri spuštanju ne biste nabili prste.

Oni koji ne žele hodati natrag prema dolje, mogu se spustiti autobusom koji kreće s glavne ceste ispod Tomislavovog doma prema Mihaljevcu točno u 15 sati. Od Vidikovca do polazišta autobusa imate pet minuta hoda. Iako je autobus ZET-ov, linija je izvanredna pa ne vrijedi pokaz te stoga ostavite nešto novca za kartu.

A oni koji su fizički vrhunski spremni, u top formi, nabrijani i željni vidjeti ono što nikad nisu, mogu sa mnom i do znamenitih Horvatovih stuba!

Maturalac: Grčka

Zadnji tjedan u kolovozu naši su maturanti proveli na svome maturalnom putovanju u Grčkoj, u organizaciji putničke agencije Speranza.

Sedmodnevno putovanje obilježilo je niz predivnih mjesta, od turističkog, ali prije svega kulturološkog značaja. Proveli su četiri dana u Ateni, gdje su posjetili Atensku akropolu, Arheološki muzej i Novi muzej akropole, centar grada Monastiraki, a pogledali su i smjenu straže. Popodneva su provodili na periferiji Atike i Peloponeza te posjetili Nauplion, Mikenu i Korint. Peti dan krenuli su prema planinama sjevernog dijela Grčke (Tesalija) te posjetili znamenito proročište u Delfima te poznate stijene meteore i najveći samostan na njima.

Šesti dan je bio korak bliže Hrvatskoj, a proveli su ga u prekrasnom makedonskom gradu Ohridu, gdje ih je sve oduševio lokalni vodič koji je u kasne večernje sate ispričao divnu priču o značaju Ćirila i Metoda za njihov grad.

Sedmi je dan predstavljao maratonski povratak kući, preko Albanije, Crne Gore te BiH, ali su svi na broju, iako umorni, sretno stigli u Zagreb.

Isar cup 2019.

Naš učenik Leon sudjelovao je na turniru "Isar cup 2019." koji se igrao u Moosburgu u blizini Munchena, a na kojem je sudjelovalo 16 momčadi iz Njemačke, Austrije, Češke, Poljske, Nizozemske.

Prva momčad NK Kustošija osvojila je prvo mjesto s našim učenikom i golmanom Leonom. Čestitamo na zlatnoj medalji.

Dodjela diplome - znakovni jezik

Dodjela diploma o položenim osnovama HZJ-a. Dodjeli su prisustvovali predsjednik udruge Videatur Davor Slišurić i tajnik udruge Josip Bošnjak, koji su bili ispitivači na ispitu i uz to dobili pravu opuštajuću masažu.

Nakon ponosne podjele diploma smo se podružili uz Valerijine kolače i sokiće. Nastavljamo ovu uspješnu suradnju i sljedeću školsku godinu.

Gimnazijalci oko katedrale

U sklopu nastave likovne umjetnosti, učenici trećeg razreda gimnazije posjetili su zagrebačku katedralu. Na njoj su prepoznali različite stilske karakteristike te se prisjetili njezine bogate umjetničke povijesti: gotičke početke, renesansne zidine, barokne dodatke i obnovu Schmidta i Bollea u neogotičkom stilu nakon potresa. Na katedrali su prepoznali i nedavno obnovljene dijelove te su osvijestili dugotrajnost i složenost, ali i nužnost obnove ovog spomenika.

Virtualna stvarnost

Učenici trećeg razreda smjera web dizajner posjetili su izložbu odjela digitalne umjetnosti Akademije primijenjenih umjetnosti u Beču koja se održava u tunelu Grič i galeriji Šira u sklopu zagrebačkog festivala animiranog filma Animafest.

Izložba je posvećena virtualnoj i augmentiranoj stvarnosti te sadržava mnoštvo novih tehnologija koje stvaraju "stvarnost" ili mijenjaju našu percepciju stvarnosti. Učenici su isprobali izloške: VR naočale, slušalice te zanimljive interaktivne naprave pomoću kojih gledatelj "uranja" u umjetnost.