Školske vijesti

Dan sigurnijeg interneta

Naša je škola i ove godine obilježila međunarodni Dan sigurnijeg interneta, koji se svake godine obilježava u 2. tjednu veljače. Pripremili smo se tijekom nastave informatike, slušajući predavanje naše profesorice Zrinke Ratković, a zaokružili smo priču sudjelovanjem na velikom webinaru, u organizaciji Industrijske strojarske škole iz Zagreba. Iako je "veza" ponekad ometala kontinuitet sudjelovanja, uspjeli smo odigrati kvizove, sudjelovati u evaluaciji webinara te pogledati vrlo zanimljive interaktivne video uratke o zaštite vlastite sigurnosti dok smo online.

Natrag u 1917.

U sklopu terenske nastave učenici 3. i 4. razreda pogledali su u Cinestar kinu Branimir igrani film "1917" o događajima 1. svjetskog rata. U filmu smo uživali iako znamo iz učenja o ovome povijesnom razdoblju, koliko je ovaj rat bio nehuman. Stoga nas je upravo priča o jednome čovjeku koji riskira svoj život za druge vrlo dirnula (a neke scene i uplašile, ali nećemo o njima).

Posjet Muzeju grada Zagreba

U sklopu terenske nastave odveli smo učenike 3. i 4. razreda u posjet Muzeju grada Zagreba, jednom od naših najljepših i najposjećenijih gradskih muzeja.

Put do Muzeja vodio je kroz drugi najstariji dio našega grada, stari Gradec (nešto je ranije bio Kaptol) i šetnja popločenom Radićevom ulicom bila je šetnja stopama nekadašnjih Zagrepčana, koji su jurili prema istočnim vratima Gradeca - danas poznatim kao Kamenita vrata.

Sam muzej smješten je pri kraju Opatičke ulice, a kako nam samo ime govori, nekada je pripadao "opaticama" odnosno redu časnih sestara klarisa koje su na prostoru muzeja imale svoj samostan.

Od Ladislava Arpadovića do bana Jelačića i kasnije moderne i samostalne Hrvatske, učenici su imali priliku ponoviti gradivo povijesti i osvijestiti se o bogatstvu prošlosti ovoga grada.

Mlađi rukometni kadet

Petar Fran, učenik prvog razreda smjer fizioterapeutski tehničar, vrsni je rukometaš. Član je kluba PPD Zagreb, a trenira već šest godina. Na međunarodnom turniru u Virovitici (Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Srbija) od dvanaest klubova osvojili su prvo mjesto. Golovi Petra Frana pridonijeli su pobjedi kluba. Bravo.

Stranica kluba PPD Zagreb - vijest

Odsjek za animirani film i nove medije

Učenici 3. razreda, smjer web dizajner, posjetili su Dane otvorenih vrata Odsjeka za animirani film i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Domaćini su pripremili malu radionicu animacije i zvuka. Obje radionice su oduševile naše učenike. Domaćini su spremno odgovarali na sva pitanja te davali sjajne upute i objašnjenja. Na kraju su naši učenici imali priliku vidjeti izložbu zanimljivih radova studenata koje su im predstavile studentice odsjeka.

Za uspomenu je ostao ovaj zanimljivi video koji su naši učenici izradili zajedničkim snagama.

Radovi učenika

Pjesma o školi 1.f

Lijepa naša Stara Vlaška,
Oj dugačka ulica mila,
Stare slave škole male,
Da bi vazda puna bila.

Razred, kako si nam drag.
U tebi svima, drag je rad.
U razredu ovom svi se trude,
A u njemu imamo svakakve ljude.

U tebi vidimo sve ljepote,
A kad bi pjesma bio
O njemu bi pisale najljepše note.

Kad kod pjesama smo već
Slušamo svašta i svima
Nam je dosta velika mašta.

Slike i pjesme, Danijel 2.w i Luka 3.w

Terenska nastava: Zoološki vrt

Učenici prvih i drugih razreda posjetili su uvijek zanimljiv Zoološki vrt u kojem je pri svakoj posjeti moguće naučiti nešto novo, te čuti novosti i pojedinosti iz života njegovih stanovnika. Ovoga puta, naglasak je bio na životinjskim nastambama koje su uređene po načelima održivog razvoja. Na taj način, životinjama se omogućuje život u okolišu koji je u maksimalnom skladu s prirodom. Zoološki vrt je primjer kako uz održivo korištenje resursa, uštedu energije i vode i recikliranje svih materijala možemo učiniti puno za naš planet Zemlju.

Ususret Božiću

Učenici četvrtih razreda naše škole su, tijekom nastave etike i vjeronauka, aktualizirali "Školu za život". Krenuli su prema centru grada doživjeti i osjetiti adventsko-božićnu čaroliju. Promišljali su i odgovarali na pitanja: je li Zagreb uistinu najljepša europska destinacija tijekom Adventa, gdje je granica između kiča i umjetnosti u blagdanskom ozračju, o komercijalizaciji i smislu blagdana, božićnim običajima.

Zaključili su da je grad lijepo ukrašen, ali da blještavilo ne smije zasjeniti pravi duh Božića. Najradosniji kršćanski blagdan, prema njihovim riječima, znači ljubav, zajedništvo, obiteljsko okupljanje, dobrotu te pojačani osjećaj za bližnjega u potrebi.