Školske vijesti

Gradsko groblje Mirogoj

Učenici 3. razreda gimnazije odradili su nastavu povijesti na terenu, posjetivši gradsko groblje Mirogoj i njihove slavne i poznate Arkade, unutar kojih se nalaze spomenici poznatim hrvatskim ličnostima, a prije svega članovima Hrvatskog narodnog preporoda.

Učenici su također posjetili prvi spomenik hrvatskim žrtvama podignut na groblju - spomenik Srpanjskim žrtvama iz 1845. godine, također razdoblja Preporoda. Ovaj tjedan čeka nas prigodno proučavanje položaja žena za vrijeme pokreta, stoga očekujte još novih informacija o našim dogodovštinama s nastave povijesti.

Zov divljine

Učenici 1. i 2. razreda bili su u Cinestaru te pogledali film "Zov divljine". U svom ležernom druženju u kinu uočili su, na temelju filma, važnost prijateljstva čovjeka i životinje.

Slavonijo lipa i bogata

"Slavonijo lipa i bogata" - prvi je stih poznatoga bećarca koji, naizgled, ne odgovara ovim predivnim prizorima pokladnog jahanja, ali svakako ide uz tradiciju kojom se Slavonija diči.

Oduvijek su, uz tambure zvuke, ljubav Slavonca bili konji, lipo, izvezeno ruvo (odjeća) koji su opet u sve češćoj upotrebi. Ljubav prema rodnome kraju, običajima i obilježjima prelaze s oca na sina pa je i naš Marko preuzeo tu ljubav svim srcem.

Pokladno jahanje iskoristio je tamburaški sastav Satir angažirajući baš njega, prepoznavši jahačke vještine, u spotu svoje nove pjesme.

Danas je fašnik, veseli je dan

Učenici i profesori bili su dio povorke 111. Turopoljskog fašnika u Velikoj gorici. Odlučili su se na izvanškolsku aktivnost kako bi se na tren odmaknuli od školskih obveza te bili netko drugi i zabavili se.

U što su bili maskirani te koja je bila tema, pogledajte na slikama.

Interaktivna video-nastava povijesti

Nova kurikularna reforma zakucala je i na naša vrata, a mi smo je dočekali spremni. Škola je ove godine uložila sredstva i na početku školske godine kupila 1 pametnu ploču, koja se odmah pokazala korisnom za provođenje nastave fizike, matematike i anatomije. Zadnje ulaganje bilo je oko Božića, kada smo kupili 5 novih tableta, koji će biti dodatak našoj informatičkoj opremi (19 stolnih računala i 18 laptopa).

Tableti će nam svakako poslužiti kada se u nastavi društvenih predmeta budemo koristili digitalnim alatima, a najviše će nam poslužiti upravo alati koji su dostupni na Carnet poveznici e-laboratorij.carnet.hr.

Prošli tjedan na satu povijesti u 3. razredu isprobali smo našu opremu. Učenici su tijekom ponavljanja nastavne jedinice Pretpreporodno razdoblje 1815.-1830. pogledali interaktivni video o Maksimilijanu Vrhovcu i unutar videa odgovarali na pitanja. Video je izrađen uz pomoć H5P aplikacije.

Predstava Gospoda Glembajevi

Maturanti su u pratnji profesorice Štiglić i Magašić posjetili kazalište Gavella i pogledali sjajnu izvedbu, najpoznatijeg djela dramskog opusa velikog književnika Miroslava Krleže, pod naslovom "Gospoda Glembajevi" u režiji Mire Međimoreca.

Večernja atmosfera, crni frakovi, agramerska intelektualna elita sa svojim profinjenim i mondenim dijalozima vratila nas je u prošlost i dočarala nam životne preokupacije višeg zagrebačkog sloja Krležinog doba. Glavni glumci oživjeli su toliko vjerno likove Krležine drame da smo se na momente mogli zamisliti kako čitamo Krležin tekst. "Neurozni" slikar, odmetnik obitelji Leone ili pak fatalna "koketa" barunica Castelly nedvojbeno su ostavili na nas snažan utisak. U jednom smo dahu pratili događanja u kaotičnom svijetu obitelji Glembaj i s nestrpljenjem čekali hoće li se potvrditi teza kako su "svi Glembajevi ubojice i varalice".