Školske vijesti

Antigona u HNK

Dugo očekivani povratak u kazalište dočekan je s oduševljenjem na našim školskim hodnicima. Prošlog smo tjedna imali privilegiju prisustvovati, naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera, izvedbi kazališnog komada Antigona prema dramskom tekstu slovenskog filozofa Slavoja Žižeka u Hrvatskom narodnom kazalištu. Naši su učenici upoznali malkice drugačiju inačicu tradicionalne Sofoklove tragedije.

Nudeći nam tri moguća završetka, autor spaja suvremenog čovjeka, njegovu egzistenciju i prijetnju od globalnog terorizma s kanonskim antičkim tekstom, o tragičnoj junakinji Antigoni koja se suprotstavlja tiranskoj nepravdi. Gledajući predstavu autor nam daje mogućnost da odaberemo sudbinu moderne Antigone.

Posebno nas je, a pogotovo naše dizajnere, oduševila efektna scenografija. U središtu scene nalazila se staklena kocka koja je prikazujući glumce pojačavala doživljaj izvedbe. Ekranizirani ulomci, pojavljivanje glumaca na platnu u pozadini scene, kako i autorov komentar na djelo inspirirali su nas za razrednu debatu.

Započela korizma

Čista srida

Ne znam od kada
pričo mi dida
poslije poklada
čista je srida.
Maske su pale
misle budale
pametni znaju
maske ne padaju.
I opet jednom
al' ne znam kada
unuku nekom
pričat će dida
uvijek poslije poklada
dolazi čista srida.

Marko Baričević, Pleternica

Čistom srijedom započinje korizma - vrijeme prije Uskrsa. I poklade i korizma uvriježene su stoljećima u život kršćana diljem svijeta. Mnogi su običaji i događaji uz to vezani, postali tradicija koju prenosimo mlađim generacijama čuvajući svoju vjeru i kulturu. Često je pitanje: Čega ćeš se odreći u korizmi? Odgovor je jednostavan: Trudiću se biti bolja.

Maškare u našoj školi

"Maškare, ča mogu maškare..." dio je stare pjesme koje se uvijek prigodno sjećamo u ovo vrijeme (od Nove godine do Čiste srijede).

A što mogu maškare, ili poklade? U ovo posebno vrijeme, kada nas još uvijek stresaju i potres i korona, mogu unijeti bar malo veselja i zaborava svih stresnih životnih situacija.

Naši su se maturanti, pod okriljem svoje raske Ane i profesora struke Antonia, ukrasili za sve nas i uljepšali nam tih nekoliko školskih sati. Lica im je okitilo biljno i životinjsko carstvo - tigrovi, leptiri, cvjetići. Uz lijepu mladost što nam više treba (osim više učenja - ipak smo škola)!

Podcast 8 24, gost Stjepan Jan

U teškim vremenima treba pokušati ostati pozitivan i potražiti nove izazove. Iz tog razloga sam zajedno s još 5 sportskih entuzijasta (uključujući kolegicu Leu Bušac i bivšeg kolegu Kristijana Šivaka) pokrenuo sportski podcast. Podcast je nova forma medija, odlikuje ga opuštena forma, dulje trajanje (obično oko sat i pol), neovisnost i sloboda izražavanja tijekom razgovora s gostima. Naši gosti su sportaši pa je sport središnja tematika naših podcasta, ali spontano kroz razgovor se uvijek dođe i do drugih zanimljivih tema. Nadamo se da će se naš projekt svidjeti gledateljima jer će nam to zasigurno povećati broj prilika za razgovore s brojnim uspješnim sportašima, a na tom putu uz nas je i Privatna gimnazija i strukovna škola "Svijet" od samog početka. Drago nam je što u školi imamo mnogo djece koja su sportaši, a neka od njih su i izuzetno uspješna u svojim sportovima i posebno će nam zadovoljstvo biti ugostiti ih u našem studiju. Prvi učenik koji je gostovao u podcastu je naš maturant Stjepan Jan, mlada nada hrvatske atletike iza kojeg su već brojni uspjesi, rekordi i osvojene utrke u mlađim kategorijama koje smo sigurni da će nastaviti i u seniorskoj konkurenciji. Razgovor je bio užitak za voditi s moje strane, a vi ga možete pogledati na youtube kanalu Podcast 8 24. Stjepanu želimo puno sportskih uspjeha, ali i da ovu školsku godinu završi na najbolji mogući način i upiše fakultet koji želi, a svim ostalim učenicima sportašima da vrijedno treniraju i uče, Podcast 8 24 (i naravno, kao i uvijek do sada, škola Svijet) će ih maksimalno podržati na njihovom putu.

Mjesec rijetkih bolesti

Jeste li čuli za osteogenesis imperfecta, sklerodermiju, hemofiliju, mišićnu distrofiju? Mnogi nikada nisu, a i bolje da su nam nepoznanica. Jer veljača je Mjesec rijetkih bolesti, a nabrojane su tek neke.

Naši ih učenici, fizioterapeutski tehničari, izučavaju u četvrtom razredu pa i mi ponešto saznajemo o tome. Više na panou u školskom hodniku što je bio i moj izvor znanja o tome.

Ronaldo uzor i nogometašicama

Nema osobe koja nije puno puta u životu gledala nogometnu utakmicu, koja nije čula za Pelea, Maradonu, Messija, Ronalda, Modrića, koja ne navija za neki NK.

A jeste li čuli za ŽNK? Da, dobro ste shvatili - ženski nogometni klub. Naša učenica Kiara, 3. razred fizioterapeutski tehničar, od devete svoje godine trenira nogomet. Igrala je nekoliko pozicija, a sada je golman i to u dva NK - 2. liga Katarina Zrinski Čakovec i 1. liga Meteora Futsal iz Zagreba. Trenira četiri puta tjedno, a vikendom je na utakmicama. Trenutno su četvrti u Hrvatskoj.

Nogometom je obišla cijelu Hrvatsku od Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke, Varaždina, kao i susjedne zemlje - Slovenija, Mađarska.

Uzor joj nije Maca Maradona koja igra nogomet sa 69. godina u ŽNK Sisak Frankopan već Ronaldo, nogometaš svjetskog glasa. Naprijed Kiara.