Školske vijesti

Maturalna večer

Kada pogledamo unazad kroz protekle četiri srednjoškolske godine nižu se brojne uspomene. Dobro je, nama ljudima, što pamtimo dobro, a zaboravljamo loše. Od prvog do četvrtog razreda, od preplašenih i nesigurnih prvašića, do sigurnih i punih znanja maturanata dug je put. Gledamo ih večeras ovako lijepe i ne vjerujemo da su to oni isti naši učenici koji su se borili za znanje, redovito dolazili u školu, kasnili, bunili se, izbjegavali testove, uživali na izletima, učili... Pa pozdravljam ih ove posebne večeri i želim svima dobru zabavu.

Zbog kovid propisa nisu s nama roditelji, a da jesu rekla bih im hvala što su prije četiri ili manje godina upisali svoje dijete u našu školu. Hvala što smo u odgoju i obrazovanju surađivali, što ste se odazivali na naše pozive, što smo bili na istoj strani - za njihovu dobrobit. Gledajući ih ovako lijepe želimo im uspješan i sretan život.

Dragi profesori, vama hvala što ste svoje znanje nesebično prenosili našim učenicima. Hvala što vam nije bilo teško ponavljati, ponavljati jer tako lakše pamte, a znanje se gomila. Hvala što ste opravdali neopravdivo, bili ustrajni u potrebnome, bili im profesori i prijatelji. Ova večer je i vaš uspjeh.

Vama dragi maturanti ništa neću reći s hvala. Vama želim da uspješno položite državnu maturu. Želim vam da se zaposlite ili upišete željeni fakultet, kroz život idete zdravi, zadovoljni, sretni, okruženi dobrim ljudima, imate puno ljubavi i prijatelja. Želim vam da si postavite ciljeve i radom i ustrajnošću do njih dođete.

I na kraju, ne zaboravite svoju srednju školu. Bila je to kratka, ali važna stepenica u vašem životu. Dođite nam ponekad, ne pre često, da čujemo kako vam u životu ide. Radovat ćemo se zajedno s vašim roditeljima i s vama.

A večeras - ovo je naša večer - uživajmo.

Izlet u prirodu Gorskog kotara

Dana 14. i 15. lipnja učenici prvih i drugih razreda naše škole otišli su na zasluženi školski izlet u prirodu Gorskog kotara.

Kako bismo osigurali sve primjerene epidemiološke mjere koje su još uvijek na snazi, odlučili smo se na boravak na svježem zraku i to u Zabavnom parku Vrata, kraj Fužina.

Cjelodnevno druženje prepuno adrenalinskih aktivnosti i timskih sportova prekinuo je jedino umor, jer bilo je toga puno. Stoga smo se zaputili prenoćiti u prekrasnim Fužinama i to u samom centru mjesta - hostelu Fužinarska kuća.

Sljedeći dan nakon doručka zaputili smo se u šetnju oko jezera Lepenica, prema špilji Vrelo, u čijoj blizini se snimao i legendarni film Winnetou. Inače, znate li da je za 10 cm rasta jedne sige potrebno 50 godina? Zato su špilje (osim što pružaju hlad na vrući dan) tako fascinantne.

Dva dana je prošlo vrlo brzo, ali smo se svi složiti da je sezona školskih izleta tek otvorena.

Radionica: Međuljudski odnosi u mladenačkim vezama

Učenici 3. razreda, smjer fizioterapeutski tehničar, za kraj godine iz predmeta Zdravstvena psihologija birali su između 3 teme po želji te izabrali temu Međuljudski odnosi u mladenačkim vezama.

Tijekom 3 školska sata, zajedno s pedagoginjom koja je vodila radionicu, naši su trećaši razvili svoje stavove i mišljenja o pravim vezama i pravima u vezama. Argumentirali su tvrdnje kao npr. "Prihvatljivije je da dečko prevari curu nego obrnuto" ili "Ljubomora je znak ljubavi", a dizanjem crvenog i zelenog kartončića jedni drugima su pokazali kakva su njihova mišljenja kao razredne cjeline.

Drugi dio radionice bio je posvećen definiranju nasilja u vezama, vrstama nasilja i nasilnom ponašanju koje se može kategorizirati kao fizičko, emocionalno ili seksualno, kada je riječ o vezama. Učenici su ispravno zaključili koji su sve mogući uzroci tome nasilju, koje posljedice ono stvara i zašto je važno raditi na prevenciji i zaštiti od nasilja.

Izlet u Sveti Martin na Muri

Nastavili smo izletnički niz - drugi razred fizioterapeutskih tehničara uživali su dva dana u toplicama Sveti Martin na Muri. Predvođeni razrednikom Antoniom iskoristili su bazene za vježbe u vodi (hidroterapija) pa su tom prigodom uklopili ugodno i korisno.

Nakon obrazovnog dana otvorenim vlakićem odvezli su se do rijeke Mure uživajući u svježem zraku, bujnoj prirodi. Završili su izlet vozeći se rijekom na splavi, a neki od učenika su prvi puta vidjeli hidroelektrane i mlinice. Zadovoljni, odmorni vratili su se u školu spremni za zadnje okršaje sa znanjem.

Izlet u Tuhelj

Kako bi imali još više materijala za sjećanje na naš Svijet, maturanti su se nakon uzbudljivog zadnjeg dana, norijade, uputili na zasluženi odmor u Tuheljske toplice. Puni dojmova zadnjih dana nastave, u pratnji razrednice i profesora Skenderovića proveli su dva nezaboravna dana u Tuhelju. Budući da je i to školski izlet, odradili su i ponešto vezano uz struku i pokazali što su naučili. Kombinacijom zabave, relaksacije i primjene znanja veselo su zaključili svoje srednjoškolske dane.

Učenici 4.r fizioterapeuta kao gotovi fizioterapeuti primijenili su svoje znanje i vještine na učenicima 4.r web dizajnera i gimnazijalcima.

Naime, govorili su koje su blagodati hidroterapije, učinke vode na ljudsko tijelo te za sve koji nemaju kontraindikacije za vježbe u vodi, pokazivali su kineziterapiju objašnjavajući površinsku napetost, silu uzgona i Arhimedov zakon, što možete vidjeti i na slikama.

Ponosni smo što su naša djeca izrasla u divne, elokvente ljude koji šire znanje i podučavaju druge.

Predavanje o socijalnom radu

Svjesni društvenih problema u našoj državi, koji često zauzimaju naš medijski prostor, ali bez pravog znanja, pozvali smo u goste socijalnu radnicu, gospođu Nelu Pamuković, članicu Hrvatske komore socijalnih radnika i kako sama za sebe kaže, praktičarku u području socijalnog rada, a nama još poznatiju kao majku našeg učenika Petra Frana iz 2.f razreda.

Gospođa Pamuković predstavila je našim učenicima područje rada socijalnog radnika i pomogla povezati sve asocijacije koje su učenici imali na to zanimanje u jednu jasnu paradigmu - pomoć potrebitima. Kao budući fizioterapeuti, koji će raditi u interdisciplinarnim timovima, važno je upoznati one struke koje će jednoga dana biti njihovi suradnici.

Naravno, važna i nezaobilazna tema koja dijeli srednjoškolce i socijalne radnike jest problematika nasilja. Učenici su u predavanju čuli o vrstama nasilja, njihovoj pojavnosti u našemu društvu, mogućim koracima koje svaki građanin može poduzeti, ali i o onim ekstremnim slučajevima, koji itekako postoje, ali ih je teško povezati s našom svakodnevicom.

Za kraj učenici su dobili jasnu poruku: moramo odustati od neodgovornosti, od okretanja glavom na nasilje, educirati se kako prepoznati zlonamjerno ponašanje i potražiti pomoć, i za sebe i za druge (Hrabri telefon 0800 0800).

Pozdrav našim maturantima

Nakon četiri srednjoškolske godine, od kojih je zadnja sada gledajući projurila brzinom munje, došao je zadnji dan. Prošle su prilagodbe prvaša na naš školski red, učenja, ponavljanja, slušanje profesora, izvršavanje brojnih zadataka, prvoljubavni problemi, pozivanje upomoć roditelja, brojne pohvale, ali i rečenica - Možeš više.

Ono što je bilo daleko, prošlo je. Opraštamo se s vama, dragi maturanti, već neko vrijeme. Popravljate ocjene, podižete rezultate, usavršavate znanje i vještine - što je školski. Ono ljudski - puno smo vremena zajedno proveli, truda uložili u vaš odgoj i obrazovanje, gledali kako odrastate i mijenjate se pa rezultate možemo s ponosom gledati. Razvile su se i emocije. Niste nam samo učenici. Draga ste nam djeca i zauvijek ćete ostati dio ove škole imenom, a ne brojkom. Suze kao oproštaj nisu čudne ni čudo. Svi vam želimo dobro u životu, puno ljubavi i zdravlja.

Ispraćajući vas, dragi maturanti, upriličili smo nekoliko zajedničkih fotografija da vas zadržimo u uspomeni i zajedništvu škole. Pogled na učenike naše škole i taj zadnji nezaboravni srednjoškolski dan zauvijek je zapamćen i ovjekovječen.

Tradicionalni završni obračun

Javljamo se s paintballa iz Šervudske šume nedaleko Zagreba. Sudionici ove borbe pune adrenalina, smijeha i veselja maturanti su naše škole vođeni svojim profesorima, a ne borci za pravdu Robina Hooda.

Već tradicionalno, pred kraj srednje škole upriličavamo našim učenicima uzbudljiv dan. Oslobađajući se napetosti i stresa prilika je skupiti još dovoljno snage i motivacije za što bolji završetak četvrtog razreda.

Ručak u Grofici, roštilj, palačinke i štrudle sa sladoledom bili su sljedeći izazov. Sve kalorije koje smo izgubili u borbi vratili smo obilnim i slasnim jelom. Mirisi i okusi bili su nam dobar znak zdravlja.

WorldSkills Croatia 2021.

U razdoblju 10.-13. svibnja na Zagrebačkom velesajmu održalo se državno natjecanje strukovnih škola WorldSkills Croatia 2021. gdje su najbolji od najboljih imali prilike pokazati svoje znanje i vještine u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) koja se zalaže za suradnju između sustava strukovnog obrazovanja i industrije. Natjecanja učenika strukovnih škola posjeduju veliki potencijal da budu vrijedan alat u promociji i podizanju atraktivnosti strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Na tom natjecanju sudjelovao je naš profesor Antonio Skenderović, mag. physioth., kao izabrani član prosudbenog povjerenstva čije je budno i stručno oko pratilo i ocjenjivalo rad učenika natjecatelja.

Posjet izložbi Hrvatska svijetu

Pred samo zatvaranje izložbe Hrvatska svijetu gimnazijalci i web dizajneri prvog razreda odlučili su ukrasti dva sata informatike i skoknuti do Doma HDLU – srećom, škola nam je na samo 7 minuta hoda do Džamije.

Izložbom je predstavljeno čak 38 osoba, porijeklom ili prebivalištem iz Hrvatske, čije je djelovanje na izumiteljskom, znanstvenom ili umjetničkom planu ostavilo dubok trag na cijelo čovječanstvo.

Izložba je interaktivna pa smo tako mogli izazvati ljubičasto izbijanje iz Tesline zavojnice, generirati struju pedalirajući na biciklu (prvi dinamo – M. Kiepach iz Križevaca), voziti maketu žičare (F. Vrančić), tipkati na pisaćoj mašini sa specijalnim meteorološkim simbolima (A. Mohorovičić), poslušati zvučni signal prvog torpeda (I.B. Lupis Vukić iz Rijeke)...

Među izlošcima našli su se i ostaci križa koji je pao s vrha zagrebačke katedrale tijekom potresa u ožujku 2020.

Vidjeli smo i prvi u svijetu uređaj za elektroterapiju pa smo ga uslikali za naše kolege fizioterapeute koji ovaj puta nisu mogli ići s nama.

Nastava u parku Ribnjak

Učenici 1. razreda, gimnazijalci i web dizajneri, te učenici 2. razreda, fizioterapeutski tehničari, nastavu geografije slušali su u gradskom parku Ribnjak. Taj dan bilo je jako toplo (oko 28°C), odlučili smo iskoristiti to lijepo vrijeme i održati nastavu na svježem zraku.

Ribnjak je park koji se nalazi vrlo blizu naše škole. Ime je dobio po biskupskim ribnjacima, koji su se ovdje nalazili sve do 19. stoljeća. Park se danas prostire na gotovo 40.000 četvornih metara površine i u njemu se može vidjeti trideset godina stara tisa, stari primjerak atlaskog cedra, mnoštvo magnolija i likvidambara. Ribnjak se zove i ulica koja se proteže uz istočnu granicu parka.

Učenici su u sklopu nastave geografije učili o klimatskoj važnosti zelenih parkova za grad. Naučili smo da su parkovi važni za gradove jer imaju ohlađujući utjecaj. U parkovima je uvijek svježije jer stabla stvaraju sjenu. Taj svježi zrak iz gradskih parkova rashlađuje i ulice koje se nalaze u blizini parkova. Zbog izazova koje donose klimatske promjene i sve viših temperatura važno je očuvati postojeće gradske parkove i urediti nove. U gradovima bi bilo dobro saditi stabla u ulicama gdje je to moguće kako bi temperatura zraka tijekom ljeta bila ugodnija.

Dostupni oblici pomoći u području mentalnog zdravlja

Svjesni smo koliko je bitno u ovim vremenima čuvati i očuvati naše zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno.

Ovaj plakat osmišljen je u suradnji Grada Zagreba i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i ima svrhu informirati nas o mogućnosti i opcijama traženja pomoći, nošenja sa svakodnevnim stresovima pa čak i o nekim korisnim, a zanimljivim igricama!

Ostanite zdravi.

Za sve vas koji želite ostaviti povratnu informaciju o dojmovima ovoga plakata možete ispuniti ovu anketu.

Detaljniji pogled na plakat.

Godišnji časopis škole

Ove godine su učenici četvrte godine smjera web dizajner u sklopu izbornog predmeta grafički dizajn složili probni nulti broj časopisa Svjetopis.

U pripremu ovog probnog broja uključili su se mnogi učenici sa svojim tekstovima, a sve pod mentorstvom svojih profesora. Iduće se godine spremamo izdati pravi prvi broj, koji će sasvim sigurno biti izvrstan, jer su i učenici i profesori u našoj školi uvijek spremni na suradnju.

Sat razrednika u prirodi

Treći tjedan online nastave osvanuo, a nama se prohtjelo izaći na sunce, osjetiti travu pod našim rukama i okruženi prekrasnom arhitekturom grada Zagreba i impresivnom zbirkom biljaka Botaničkog muzeja, realizirati naš sat razredne zajednice.

Nije isto dopisivati se i iz naših osmjeha, intonacije šala i govora tijela prenijeti poruku, čemu se veselimo, što nas brine i koji su nam planovi. Kažu da je zdrav duh u zdravom tijelu, ali znamo da zdrav um sve pokreće. U želji da ovakve nastave bude što češće, okrećemo se novom tjednu i novim radnim pobjedama.

Fizioterapija i judo

Predstavljamo još jednog vrhunskog sportaša, maturanta naše škole, smjer fizioterapeutski tehničar. Borut se od 7. godine života bavi judom i do sada je postigao sjajne rezultate. Trenira u judo klubu Zagreb. Prije nekoliko dana položio je majstorski (crni) pojas. Uspjesi su mu: međunarodni turnir u Austriji 2. mjesto od 30 sudionika, puno klubskih turnira po Hrvatskoj, a pogled na brojne medalje i pehare dobra su motivacija.

Međužupanijsko natjecanje iz fizioterapije

Na međužupanijsko natjecanje iz fizioterapije plasirao se naš učenik 4. razreda Leon. Pod mentorstvom profesora struke Antonia i Ivane pripremao se, a učio i prava priprema bila sve četiri školske godine učeći i pripremajući se za zvanje fizioterapeutski tehničar. Pomoć (pacijent) kod samog natjecanja bila mu kolegica iz razreda Marta, informatička podrška prof. Zrinka. Mislima, u želji za što boljim rezultatom, bili svi mi u školi kao podrška.

Bodies 2.0

Sigurno ste čuli za poznatu izložbu Bodies 2.0 - Veličanstveni svemir u nama. Intrigantna i svjetski poznata izložba ljudske anatomije ponovno je otvorena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Iskoristili smo priliku pa, u skladu sa svim mjerama, poveli naše učenike fizioterapeutske tehničare te maturante gimnazijalce i web dizajnere pogledati te zanimljive i neobične izloške.

Izložba predstavlja pravu ljudsku anatomiju kolekcijom od 15 cjelovitih ljudskih tijela i oko 200 organa kako bi nam pokazala koliko je čovjek savršen, a ujedno i kompleksan stroj. Izložba predstavlja ljudska tijela baš kakva jesu - zdrava ili s oštećenjima usred bolesti ili načina života.

Cilj posjete izložbi bio je prepoznati i utvrditi naučeno, kao i dublje razumjeti funkcioniranje vlastitog tijela. Iz fotografija vidimo dio doživljaja naših učenika i profesora.

Sljemenska terenska nastava

Kako je lijepo provesti nastavni dan u prirodi, uživati na otvorenom, slobodno disati svježi zrak, osjetiti prostor bez granica, izvan učionica. Već tradicionalna terenska nastava, dan na Sljemenu, održana je dan prije proljetnih praznika.

Nakon ugodnog druženja, prekrasnog zelenog pogleda i užitka slobode, svi sretni stigli do cilja, na sam vrh Sljemena. Nakon istezanja da ne bude upale mišića, pod vodstvom naših fizioterapeuta, svi su se odmarali i opuštali na sunčanom Vidikovcu. Povratak više nije bio težak. Zadatke iz geografije, informatike, likovne umjetnosti, jer je to bila terenska nastava, poslat će učenici profesorima po uputama.

O prednostima i nedostatcima online nastave

Snimka OTV-a za emisiju Serbus Zagreb o prednostima i nedostatcima online nastave snimljena u našoj školi. Iz dosadašnjeg iskustva nastava u školi je nezamjenjiva, a online nužna potreba s obzirom na "korona prisutnost".

Međunarodni dan žena

Za Međunarodni dan žena pogledajte i poslušajte čestitku svim ženama Svijeta. Snimili su je učenici trećih razreda naše škole, a pod budnim okom profesorica znakovnog jezika. Jednogodišnji trud već pokazuje rezultate.

Financijsko znanje i planiranje

Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta putem gosta predavača predstavila je svoje programe školovanja i na taj način potaknula učenike da razmišljaju o svojoj budućnosti. Gost predavač bila je Nikol Šćrbec, MBA predavač na katedri za financije i računovodstvo, voditelj projekata i konferencija. Održala je predavanje vezano uz financijsko znanje i planiranje. Učenici su se izvrsno uključili u predavanje i pokazali veliki interes za financijsko poslovanje.