Školske vijesti

Rukometaški prvijenac

Učenik 3. razreda Petar Fran, smjer fizioterapeutski tehničar, četiri dana prije svog 17. rođendana odigrao je svoju prvu utakmicu u 1. Hrvatskoj rukometnoj ligi - Premier. Igrao je za svoj klub RK Dubrava protiv PPD Zagreba. Najveći san svakog rukometaša je igrati protiv velikana rukometa kao što su Šipić, Mandić, Gojun, Musa, Čupić, Matanović, svi redom iskusni igrači hrvatske reprezentacije. Izborio je dva sedmerca i zabio dva gola.

Prizemljeni Sunčev sustav

Učenici prvih razreda, pronašli su planete Sunčevog sustava smještene u središtu Zagreba. Krenuvši od Sunca u Bogovićevoj ulici, pomoću tragova koje je pripremila profesorica engleskoga jezika, otkrili su najprije Merkur, zatim Veneru, pa Zemlju i Mars. Pritom su naučili i različite osobine i kemijski sastav pojedinih planeta te kakve su bile i gdje su se pojavile prve stanice na Zemlji. Posebno je zanimljivo bilo usporediti veličinu planeta sa Suncem, budući da su modeli izrađeni u stvarnim omjerima veličina i međusobne udaljenosti.

Svjetski dan jabuka

Prekrasnim plodovima zelenim, crvenim, žutim, bogatim vitaminima i zdravljem svi se u školi sladimo. Prigodno osmišljenom nastavom saznajemo više o jabukama kroz povijest, jabukama u književnosti i umjetnosti, u voćnjacima, medicini.

Sve su jabuke hrvatski proizvod pa izrekom kupujmo hrvatsko učimo učenike, a i nas odrasle osvješćujemo na vrijednost rada naših voćara i kvalitetu proizvoda Lijepe naše.

Jedna jabuka na dan,
doktor iz kuće van.

Moćna Judita

Dobrodošli na Erasmus dane u našoj školi pod nazivom Moćna Judita.

Naši su profesori i učenici, inspirirani Marulićevim djelom Judita, koje ove godine obilježava 500. rođendan svog tiskanja, napravili izložbu kreativnih radova. S obzirom da naša škola sudjeluje u 2 Erasmus+ projekta, a svaki projekt iz svoje perspektive proučava povijest i razvoj umjetnosti Lijepe naše, odlučili smo da je Moćna Judita savršena spona za prikazati široj javnosti naše projekte.

Erasmus Days

Dodatni zadatak napravila je naša učenica Kristina. Iako smo na tim danima obilježili literarno djelo - Marulićevu Juditu, radilo se i digitalno, kako i dolikuje web dizajnerici.

Značaj Marulićeve Judite

Posjet Mirogoju

Učenici 3. razreda fizioterapeutskih tehničara u sklopu nastave iz Povijesti posjetili su groblje Mirogoj. Osim što je riječ o zagrebačkom centralnom groblju, Mirogoj se smatra i muzejom na otvorenom. Učenici su imali priliku vidjeti i ponešto naučiti o znamenitim arkadama Hermanna Bolléa i povijesti grada Zagreba te se upoznati s biografijama hrvatskih velikana čija se posljednja počivališta nalaze na Mirogoju, ali i razvijati svijest o važnosti očuvanja spomeničke baštine. Zasigurno odličan način kako iskoristiti lijepi sunčani dan u ovo jesensko vrijeme.

Međunarodni dan starijih osoba

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada u suradnji s udrugom Drvo života i vijećem gradske četvrti Brezovica organizirali smo međugeneracijsko druženje uz besplatne masaže, edukaciju o zdravim životnim navikama, mjerenje tlaka, mjerenje šećera u prostorijama gradske četvrti Brezovica.

Učenici usmjerenja fizioterapeutski tehničar provodili su navedene radnje uz stručno vodstvo.

Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja 5. listopada obilježili smo u školi već tradicionalnim zamjenama. Jedan školski sat ili jedan radni dan učenici su bili profesori, pedagog i ravnatelj. Pod budnim okom i našim vodstvom pokazali su znanje i vještine stečene učeći, promatrajući, vježbajući.


Ovog Svjetskog dana učitelja u moje cipele ušla su 2 učenika: Petar Fran iz 3.f kao predavač teme Zaboravljanje na satu Zdravstvene psihologije i Matija iz 4.f kao školski pedagog. Petar Fran je temu Zaboravljanje obradio u sklopu nastavne cjeline Pamćenje i to odradio školski :) Istina, kako bi se umilio razredu (kao možda svaki nastavnik početnik) nije previše provjeravao naučene informacije, ali je zato odmah pao neki dogovor za kavu s razredom.

Matija je imao puno opsežniji posao, koji je uključivao cjelodnevnu suradnju s ravnateljem škole, odlazak na nastavu, savjetodavne razgovore s učenicima i pripremu radionice o spolnom zdravlju. Na kraju dana mogu samo reći da izgleda kako Matija i ja nosimo isti broj jer se savršeno uklopio u dnevni školski ritam i pokazao interes za mnoge aspekte ovoga posla. Vjerujem da će mu koristiti u daljnjem osobnom usavršavanju.


Današnji dan mi je bio jako zanimljiv. U početku sam dijelio uplatnice za školu i obrasce za Libertas nekolicini učenika. Zatim sam radio pravilnik o školskom redu s kolegom Matijom pa sam dijelo hranu učenicima. Jako mi se svidio posao ravnatelja i brzo mi je prošao današnji dan.

Mihael 4.f, ravnatelj


Ugodno iskustvo. Zanimljiv no sjedilački posao. Zadaci su bili zanimljivi i shvatio sam bitnost pedagoga. Dan je prošao brzo i još imam baterije, no ne vidim se u tom području rada. Radio sam pozivnice, vodio razgovor s problematičnim učenikom i savjetodavni razgovor s novom učenicom. Jako dobre kolege i jako dobra radna okolina.

Matija 4.f, pedagog

Škola koja ne postoji

Naš bivši učenik Karlo, smjera web dizajner, danas je student režije i produkcije. U srednjoj školi se već zanimao za režiju, a film "Škola koja ne postoji" djelomično je tematski vezan i uz našu školu Svijet.

Kako na premijeru i crveni tepih nismo mogli zbog već organiziranog izleta podršku smo mu dali odlaskom na predstavu upriličenu za učenike i profesore naše škole.

Karlo se iskazao lijepo osmišljenim događajem, pozdravnim i uvodnim govorom, studentskim bendom i svirkom, a šlag na sve bio je film. Učenici su prepoznali prostorije naše škole, nekoliko učenika statista, a tema koja dodiruje našu školu svakako im je ulila sigurnost u kvalitetno obrazovanje i odgoj u našoj ustanovi kojeg je i Karlo vrijedan predstavnik.

A u slučaju ... evakuacija

Prvi je školski mjesec. Iskoristili smo lijepo vrijeme i povoljne epidemiološke uvjete za nekoliko planiranih izvanškolskih aktivnosti. Danas smo proveli vježbu evakuacije koja nam je također planirana u Kalendaru rada škole. Nasmijana dječja lica, s maskama preko nosa, kako izlaze probno iz škole lijepo je vidjeti. Zaleđena i uplašena da je događaj pravi, bilo bi stresno svima. Zato neka bude uvijek nasmijano.

Helioterapija na Ribnjaku

Tople, vedre jesenske dane 3. i 4. razredi fizioterapeutskih tehničara iskoristili su za upijanje sunčevih zraka - helioterapiju. Helioterapija pomaže boljoj apsorpciji vitamina D, utječe na mentalno zdravlje, potiče tjelesnu aktivnost, a u društvu je svakako terapijsko svojstvo bolje.

Super sprint

U subotu 18.09. održalo se Otvoreno prvenstvo Grada Zagreba SUPER SPRINT. Na domaćem terenu, u organizaciji Ski kluba "Sljeme" Zagreb 115 ski rolleraša iz 8 hrvatskih klubova projurilo je zagrebačkim ulicama.

Gabrijela, učenica 4. razreda smjera fizioterapeutski tehničar, ušla je u TOP 3 juniorki osvojivši 3. mjesto u izrazito jakoj kategoriji.

Gabrijela se skijaškim trčanjem bavi već 8 godina i sudjelovala je na mnogim domaćim i međunarodnim utrkama, te na "Topolinu" neslužbenom svjetskom prvenstvu za djecu do 18 godina.

Maturalno putovanje u Rovinj

U subotu 04. rujna naši maturanti krenuli su na svoje maturalno putovanje u Rovinj u pratnji razrednika Antonia Skenderovića i prof. Ane Magašić. Dan je započeo veselom vožnjom te su naši učenici nastavili razgledavanje grada Rovinja i njegovih znamenitosti. Ostale dane maturanti su posjetili Poreč, Brijune, Pulu, zvjezdarnicu Višnjan, Limski kanal te aquapark Istralandiu. Iskoristili su svaki trenutak za sunčanje, kupanje, odbojku na pijesku, pedaline, pjesmu, šetnje plažom... Zabave svakako nije nedostajalo. Učenici su dokazali kako ojačati i stvarati nova prijateljstva, ne samo međusobno nego i s profesorima te se nadamo da se ta prijateljstva nikada neće prekinuti.

Izlet u Bašku

Cijela škola u ranim jutarnjim satima zaputila se autobusima prema otoku Krku kako bi predivan sunčani dan proveli na izletu u prirodi.

Po dolasku u Bašku, učenike je dočekao turistički vodič koji ih je prošetao kroz staru jezgru grada i ponešto ih naučio o povijesti grada, nastanku glagoljice, ali i o značaju turizma za taj grad na jugoistoku otoka Krka. Nakon obilaska stare jezgre grada, učenici su imali slobodno vrijeme koje su proveli kupajući se i uživajući na predivnoj Veloj plaži.

Pomalo umorni, ali nadasve oduševljeni i s osmijesima na licu, zaputili smo se u kasnim poslijepodnevnim satima natrag prema gradu Zagrebu.

Posjet Dotrščini

Svi učenici škole posjetili su spomen-park Dotrščinu. Nakon kraće šetnje kroz park Maksimir, zaputili su se prema Dotrščini gdje su imali priliku obići spomenike posvećene žrtvama iz Drugog svjetskog rata te na taj način osvijestiti se o važnosti očuvanja spomeničke baštine i kulture sjećanja.

Osim dobre rekreacije i zabave, posjet Dotrščini bio je odlična prilika da učenici nastavu provedu u prirodi. To je ujedno bila i interdisciplinarna terenska nastava koja je obuhvaćala gradivo Geografije, Likovne umjetnosti, Povijesti, Tjelesne i zdravstvene kulture.