Školske vijesti

Za Božić i novu godinu humanitarno

Adventski kalendar solidarnosti poslan iz Crvenog križa motivirao nas je na još jednu božićno-novogodišnju akciju.

Poštujući njihov prijedlog organizirali smo skupljanje predloženih namirnica po adventskim danima - svaki dan jedan razred jedna namirnica. Roditelji, učenici i profesori sakupili su tako šećera, brašna, slatkiša, ulja, četkica za zube, soli, šampona i drugoga. Pune kutije odvezli smo u prostorije Crvenog križa, a učenici su tako pokazali još jednom svoju humanost na djelu. Svima sretniji blagdani.

Za Božić humanitarno

Tradicionalnim, tematsko-humanitarnim danom u ovo adventsko vrijeme prikupljali smo novac za potrebite. Radionicama izrade božićnih ukrasa, kalendara, kolačića pokazali smo kreativnost naših učenika, a masaže upotpunile naučeno u školi.

Hvala svima, roditeljima, učenicima, profesorima, prijateljima, na skupljenom novcu koji će ove godine razveseliti i bar malo pomoći udrugu i azil za napuštene životinje Dumovec.

Svima sretan Božić, zdravu i uspješnu Novu godinu.


Kad volimo sebe, svaki svoj dio, tada smo spremni mijenjati sebe, a ne druge, jer promjenom u nama, događaju se promjene oko nas. Prošlost je završena, budućnost još nije došla i sve što imamo je sadašnji trenutak i upravo on je naša kreacija.

Sada otpuštam sva stara vjerovanja i obrasce koji me više ne podržavaju i ne hrane i stvaram prostor za novo i bolje u svom životu.

Ivor, 2. razred

Adventski izlet

Ovogodišnje predblagdansko vrijeme odlučili smo obilježiti dvodnevnim izletom u bajkovitu Slavoniju. Odabrane destinacije bile su Osijek i Vukovar. Dolaskom u Osijek, najveći grad istočne Hrvatske, napravili smo razgled u pratnji lokalnog vodiča. Prošetali smo Tvrđom – kroz barokni trg Sv. Trojstva, razgledali konkatedralu Sv. Petra i Pavla, Hrvatsko narodno kazalište, šetali osječkom promenadom. Imali smo priliku doživjeti Osijek u punom zimskom sjaju. Šibani vjetrom s Drave, u šetnji gradom pratila nas je lagana susnježica. Večernji izlazak na osječki advent upotpunio je doživljaj čarolijom lampica i mirisom blagdanskih delicija.

Drugi dan našeg izleta krenuli smo put grada heroja, put Vukovara. Posjetili smo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, obišli Vučedol i posjetili Muzej vučedolske kulture u kojem smo saznali niz informacija o staroj kulturi Vučedolaca, njihovim inovacijama i načinu života. Kraj našeg izleta bit će zapamćen po usponu na Vukovarski vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva, s kojeg je pogled pucao na ravnicu i grad. Nakon nezaboravnog uspona, u pratnji vodiča, napravili smo razgled grada Vukovara. Puni dojmova, promrzli, ali zadovoljni, sretno smo se vratili kući.

Gosti predavači iz Virtualne tvornice

Damir Naumovski i Jakov Juraga iz tvrtke Virtualna tvornica našim su učenicima smjera web dizajner predstavili svoju tvrtku koja se bavi izradom web rješenja i digitalnim marketingom. Kratkim predstavljanjem jednog svojeg projekta pokazali su kako se nose s izazovima svojeg posla - od komunikacije s klijentom, preko izrade dizajna do konačnog lansiranja proizvoda i analize uspješnosti. U tijeku predavanja učenici su postavili nekoliko zanimljivih pitanja na koja su naši gosti rado odgovorili.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Ove se godine obilježava 30. godišnjica stradanja Vukovara i Škabrnje diljem naše domovine - Dan sjećanja na žrtve.

Vukovar je proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, neovisne i demokratske države te predstavlja simbol otpora, pobjede i zajedništva kao i obrane teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Prigodnim nastavnim sadržajem odali smo počast svima koji su dali svoje živote i doprinos za uspostavu samostalne države - Lijepe naše - na satima povijesti, vjeronauka, etike, hrvatskog i drugima, a po preporuci MZO-a pogledali smo i dokumentarni film Od toga dana... koji tematizira stradanje djece u obrambenom Domovinskom ratu.

Započnimo s darivanjem krvi

Danas smo odlučili biti humaniji nego inače i otišli darovati krv u Petrovu 3. Time su naši učenici fizioterapeutskog usmjerenja probili led i prvi puta u životu dali krv za potrebite. Ovom gestom pokazuju primjer drugima kako pomoći u nevolji jer nikad ne znamo kada će pomoć biti potrebna i nama samima.

Posjet Dinamovoj fizioterapeutskoj podršci

Našim učenicima fizioterapeutskim tehničarima i web dizajnerima ukazala se izuzetna prilika - posjetili su nogometni klub Dinamo, jedan od simbola grada Zagreba. Brojne nogometne legende otisnule su se u svijet nogometa baš iz tog kluba, kao i treneri od Ćire Blaževića do sada Damira Krznara.

Zadržali smo se tamo dva i pol sata. Igrače nismo vidjeli, a trener Krznar nas je ugostio te proveo kroz kompleks Dinamovog stadiona. Obišli smo prostorije igrača i uprave, a najviše su nas interesirale prostorije za vježbanje, fizioterapiju i treninge. Tamo su nas dočekali njihovi fizioterapeut i kondicijski trener.

Što god smo ih pitali sve su nam pojasnili. Pokazali su nam uređaje i aparate koje fizioterapeuti i igrači Dinama koriste, a njihov fizioterapeut demonstrirao nam je kako rade. Kondicijski trener je podijelo učenike u dvije grupe te s njima prošao kroz treninge kao što to prolazi s nogometašima. Web dizajneri su bili u prilici sve to popratiti fotografijama.

Bilo im je super - doktor, fizioterapeut i trener Krznar pričali su o ozljedama, kako ih saniraju, kako ozljede zacjeljuju, kakvi su procesi liječenja. Sve što je našim fizioterapeutskim tehničarima korisno iz prve ruke vidjeti, konkretan fizioterapeutski rad .


Bilo mi je jako zanimljivo. Svidjelo mi se kakve uređaje imaju za našu struku što znači da su fizioterapeuti jako važni za sportaše. U to sam se i sam uvjerio isprobavajući za nas poznato i nepoznato - od ultrazvuka do akupunkture za opuštanje mišića.

A kakve tek treninge imaju! Deset minuta rada s kondicijskim trenerom Dinama sam jedva izdržao. Kao sat vremena kopanja kukuruza rekla bi moja baka.

Leon, 4. razred


Super iskustvo. Možda jedini i zadnji put da sam vidio cijeli kompleks Dinama. Naučio sam dosta od kondicijskog trenera i fizioterapeuta. Isprobao sam njihove uređaje s fizioterapeutskim tehničarem, a i sam fizioterapeut nam je govorio kako igrače pripremaju za utakmice da bi izbjegli ozljede.

Ovo mi je podiglo dojam o izboru zanimanja, a volio bih da to bude u sportu.

Fran, 2. razred


Bilo je zanimljivo. Lijepo su nas dočekali i pokazali sve prostorije - svlačionice, teretane, sportsku dvoranu, terene za igru nogometa.

Radili smo vježbe za istezanje važne za nogometaše s kondicijskim trenerom. Vidjeli smo sprave za fizioterapiju i oporavak igrača. Pokazali su nam djelovanje akupunkture za opuštanje mišića, sami smo isprobavali sprave za rehabilitaciju. Upoznao sam više fizioterapeute za sportaše, a i sam se bavim sportom. Puno sam vježbi naučio za očuvanje svog tijela kao prevenciju od ozljeda.

Lijan, 1. razred