Školske vijesti

Preza za 5!

Iako sam studentica Filozofskog fakulteta, posjetila sam školu u sklopu projekta Debatnog kluba EFZG "Preza za 5!". Debatni klub je udruga studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osnovana 2014. godine, koja broji mnogostruke uspjehe i nagrade, kao što je pet Dekanovih i dvije Rektorove nagrade. Jedan je od uspješnih projekata "Preza za 5!" koji se provodi već treću godinu zaredom, a njegov cilj je: podučiti srednjoškolce završnih razreda kako napraviti dobru prezentaciju i uspješno ju prezentirati, a sve to na temelju iskustva i znanja koja su studenti stekli na fakultetu. Pritom se naglasak stavlja na važnost neverbalne komunikacije jer ono što govorimo i način na koji to činimo te svi neverbalni znakovi koji nas pritom prate itekako utječu na mišljenje publike o nama kao govornicima.

Kada smo planirali izvedbu ovog projekta za ovu godinu, trebali smo kao članovi projektnoga tima predložiti, a potom odabrati škole koje ćemo obići. Jedan od mojih prijedloga bila je upravo Privatna gimnazija i strukovna škola "Svijet" jer sam kao studentica govorništva odrađivala praksu na nastavi Retorike kod profesorice Anđelke Ravlić, zbog čega je moj doživljaj radne atmosfere u školi bio više nego pozitivan.

Nakon kratkog uvoda u kojem sam učenike upoznala s aktivnostima Debatnoga kluba i ciljem ovoga projekta, dala sam im praktične savjete koji se tiču same izrade prezentacije, primjerice kako odabrati temu, font i veličinu slova, zašto je važno provjeriti pravopis i gramatiku te koje su najčešće greške prilikom izrade prezentacije. Potom sam ih upoznala sa značenjima različitih neverbalnih znakova te im na temelju stvarnih primjera nastojala pokazati koliku ulogu igra neverbalna komunikacija tijekom našeg javnog nastupa. Na kraju sam istaknula nekoliko savjeta kako poželjno završiti prezentaciju, što staviti na posljednji slajd i kojim riječima zaključiti svoje izlaganje. Cijeli se sat odvijao kao ugodna interakcija s učenicima koji su odgovarali na postavljena pitanja, sami iznosili svoje prijedloge i ideje te dijelili sa mnom svoja dosadašnja iskustva prezentiranja.

Vjerujem da je učenicima ova edukacija bila korisna jer su, sudjelujući na njoj, ponovili ono što su otprije znali, a pritom i naučili nešto novo što će im koristiti na fakultetu, prilikom prijave za posao, ali i kasnije tijekom njihove karijere, bez obzira na posao kojim će se baviti.

Marija Grgošić, studentica


Hvala kolegici Mariji na izvrsnom predavanju u završnim razredima, učenicima završnih razreda i profesorici Ani Magašić, koji su sudjelovali u prezentaciji projekta "Preza za 5!" u našoj školi.

Zahvaljujem i ostalim kolegama studentima Filozofskog fakulteta koji su dolazili na hospitacije u našu školu iz Metodike govorništva i odlično odrađenim oglednim satima u razredima koji slušaju Retoriku.

Anđelka Ravlić, prof.

Geografija: Europski trg

Učenici 2. razreda smjera web dizajner, jezična i opća gimnazija te nastavnik geografije nastavu geografije održali su na obližnjem Europskom trgu.

Na Europskom smo trgu stali pokraj spomenika na kojem je upisan datum ulaska Hrvatske u EU, bilo je to 1. srpnja 2013. Popričali smo o povijesti Europske unije, o tome kako ona funkcionira i o tome što je sve Hrvatska trebala napraviti kako bi ušla u tu zajednicu. Kada smo naučili neke stvari o Europskoj uniji raspravili smo o prednostima i nedostatcima našeg članstva u toj zajednici. Zaboravili smo poslušati himnu Europske unije, Odu radosti, ali smo nastavu završili u radosnom raspoloženju.

Obilazak užeg centra Zagreba

Učenici 2. razreda smjera fizioterapeutski tehničar i nastavnica povijesti odlučili su predivan sunčani petak iskoristiti za nastavu na otvorenom. Obišli smo uži centar grada - Draškovićeva, HDLU, Glavni kolodvor, Umjetnički paviljon, HAZU, Zrinjevac, HNK... i upoznali se s poviješću našega grada. Iako svakodnevno prolazimo pojedinim ulicama, često nam se zna dogoditi da nam neke zanimljivosti i promaknu. Jeste li znali da se u Draškovićevoj ulici nalazi kip poznatog Dubrovčanina Benedikta Kotruljevića?

Erasmus+ u našoj školi

Treći susret EU projekta Erasmus+ na temu Povijest mojih predaka zadnji se tjedan u mjesecu ožujku održava u Lijepoj našoj zemlji Hrvatskoj i našoj školi kao domaćinu.

Raznoliki program prošetat će naše partnere iz Njemačke, Poljske, Italije i Portugala po glavnom nam gradu Zagrebu, ali i prekrasnim mjestima širom Lijepe naše - Rijeka, Varaždin, Trakošćan, Trsat, Muzej grada Zagreba, Kuća Europe, Maksimir...

Fotografije s radionica u našoj školi pokazuju dio pripremljenog sadržaja u kojem su sudjelovali svi sudionici:

  • u informatičkoj učionici s prof. Zrinkom izrada websajta i animiranog filma, a s prof. Julianom mood board;
  • na satu engleskog jezika s prof. Silvijom ponavljanje budućih vremena kroz igru;
  • pod vodstvom prof. Antonia naši fizioterapeutski tehničari pokazali vještinu masaže na brojnim zainteresiranim našim gostima partnerima EU projekta i oduševili ih.

Prema državnom natjecanju iz fizioterapije

Naš učenik Matija, 4. razred smjera fizioterapeutski tehničar, bio je 4. na međužupanijskom natjecanju na temu Fizioterapeutska njega. Time se plasirao na državno natjecanje. Bravo Matiji i profesorima struke.

Obrazovanje za Dizajn i razvoj videoigara

Najava novog studijskog programa Dizajn i razvoj videoigara i četiri nova programa cjeloživotnog učenja za četiri usmjerenja - Dizajner videoigara, Programer videoigara, Producent videoigara i Vizualni umjetnik videoigara - daje našim srednjoškolcima smjera web dizajner nove perspektive za daljnje obrazovanje kao i zanimljiv napredak i rad u informatičkoj struci.

Srednjoškolsko znanje i vještine koje stječu u smjeru web dizajner iz predmeta programiranja, grafike, dizajna, animacije početak su i temelj za specijalizaciju svoje stručnosti, a mogućnost zanimljivog rada u budućnosti. A, zanimljivo i puno kreativnosti je raditi u industriji videoigara koja je i u Hrvatskoj jako popularna i unosna.

Više o budućem studijskom programu i programu cjeloživotnog učenja možete pronaći na službenoj stranici projekta Edu4Games.

Posjet izložbi Slavko Kopač

Gimnazijalci i web dizajneri posjetili su likovnu izložbu Slavka Kopača (Vinkovci, 21. kolovoza 1913. - Pariz, 23. studenoga 1995.) u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika i udruge ArtRencontre, Cloverfield. Izložba prikazuje opus hrvatsko-francuskog umjetnika koji pripada vrhunskim dometima domaće i svjetske likovne umjetnosti. Učenici su uživali u zanimljivim i začudnim radovima slavnog umjetnika, a uz zanimljivo stručno vodstvo su imali priliku osvježiti i obogatiti svoje znanje iz likovne umjetnosti.

Jednodnevni izlet: Naftalan

Za učenike fizioterapeuskog usmjerenja organizirali smo jednodnevni izlet u naše poznato lječilište Naftalan u Ivanić Gradu. Tamo su učenici uživo vidjeli ono što u školi uče iz Fizikalne terapije, a nemaju priliku vidjeti u školi ili bolnicama u gradu Zagrebu gdje odlaze na vježbe.

Imali smo stručno vodstvo koje nas je provelo pokazujući terapijske postupke koji se primjenjuju u svrhu prevencije, ali i rehabilitacije. Vidjeli smo što se sve koristi u kombinaciji s naftalanom, a učenici su mogli pitati pacijente i fizioterapeute što ih zanima. Poslije edukacije i rekreativnog sadržaja na igralištu, otišli smo ručat. Nakon ručka učenici su mogli sami na sebi isprobati ljekovita svojstva naftalana, terapijske postupke, ali isto tako kupat se u bazenima.

Sljedeće godine učenike vodimo na drugu lokaciju Lijepe naše kako bi im pokazali nešto novo.

Probna državna matura

Već treći dan naši učenici trećih i četvrtih razreda pišu probnu državnu maturu. Kažu - lagano - oni koji uče, teško - oni koji su mislili da je DM lagana, a nisu učili.

Dragi učenici, vrijeme istječe, ali nije isteklo. Pročitajte sve lektire kojima ste upoznali samo kratki sadržaj. Naučite što niste mislili da trebate znati i pobijedite sve prepreke. Možete više nego što mislite. Vremena još ima, ali brzo prolazi.

Ono što možeš danas, ne ostavljaj za sutra.

Prvi istraživački rad bivšeg učenika

S oduševljenjem smo primili vijest da je naš bivši učenik Krešimir s kolegicom Anom, a uz mentorstvo naše profesorice Lee, prof. strukovnih predmeta smjera fizioterapeutski tehničar, objavio svoj prvi rad na međunarodnoj konferenciji.

Predstava: Kletva kralja Zvonimira

U sklopu Erasmus+ projekta Creative vibs, učenici su imali prilike iskušati se i u glumačkim vodama. Nakon višemjesečnih priprema, odabira teme, pisanja scenarija, pripremanja rekvizita i uigravanja uloga, učenici su danas posjetili centar MM te zaokružili cijeli ovaj proces snimanjem predstave Kletva kralja Zvonimira. Učenicima je od velike pomoći bio i jedan naš bivši učenik Karlo, sada već uspješan redatelj, koji je svojim savjetima nedvojbeno uljepšao cijeli proces snimanja.

Geografija: Klima i vrijeme

Jednog dana u veljači grad je bio obasjan Suncem i toplinom koja najavljuje dolazak proljeća. Takav smo dan odlučili iskoristiti za nastavu na otvorenom. Učenici 1. razreda smjera fizioterapeutski tehničar i nastavnik geografije spojili su fizioterapiju i geografiju, pokrenuli su mišiće i učili su o geografiji.

Tijekom siječnja i veljače učili smo (i naučili) o klimi i vremenu. Sada smo odlučili prošetati gradom i posjetiti meteorološku postaju Zagreb-Grič. Šetajući gradom uživali smo na Suncu. Učili smo o važnosti Sunca za Zemlju. Sunce daje život našem planetu, a toga je dana pokrenulo i nas.

Kada smo došli do meteorološke postaje Zagreb-Grič popričali smo o tome što se sve mjeri u meteorološkim postajama i zašto je važno mjeriti temperaturu, tlak zraka i količinu padalina.

Valentinovo

Ljubav, vječna tema. Svim generacijama u srcu, a srednjoškolcima najljepše i najdraže doživotne teme. Simpatije i ljubav nekad smo zapisivali u spomenarima i na papirićima, a danas mobitelom. Prenosno sredstvo drugačije, osjećaji isti.

Sati hrvatskog jezika danas su nam osobito brzo prolazili, a tema skoro najdraža. U povijesti književnosti tražili smo najpoznatije ljubavne parove, a koje smo odabrali pročitajte na plakatu. Svima šaljemo srčeka iz razreda.

Pridružili su nam se i naši učenici i profesori iz dalekog Portugala, koji su otputovali na tjedno druženje s Erasmus+ projektom.

Osnovna komunikacija na portugalskom

Naši učenici gimnazijalci, web dizajneri i fizioterapeuti spremaju u daleki Portugal, grad Rio Maior, na Erasmus+ susret na temu Trag naših predaka. Osim redovne pripreme sudjelovanja u projektu, omogućen im je brzi i kratki tečaj učenja portugalskog jezika. Naime, naša profesorica povijesti Monika profesorica je i toga stranog jezika pa koristimo njezinu sposobnost i znanje da nas nauči osnovnoj komunikaciji:

Zovem se Patrik. Chamo-me Patrik.
Dobro jutro. Bom dia.
Bok. Olá.
Iz Hrvatske sam. Son da Croácia.
Hvala. Obrigado.

Želimo im uspješno predstavljanje naše zemlje, škole i programa, ugodno i korisno druženje, nova poznanstva i spoznaje kao i sretan povratak.

Predavanje: Dizajniram svoju budućnost

Naša je škola ugostila stručnu suradnicu Visokog učilišta Algebra, Ivanu Žižić. Predavanje Dizajniram svoju budućnost u kratkom je vremenu obuhvatilo upoznavanje s tehnologijama usko vezanim uz područje dizajna i multimedije (3D oblikovanje i tisak, VR, AR, specijalni efekti - primjena u filmskoj industriji, umjetnosti, oglašavanju itd.).

Učenicima smjera web dizajner je na zanimljiv način pokazano kako nove tehnologije utječu na razvoj tržišta rada.

Gospođa Žižić je pozvala učenike na besplatne dvodnevne radionice za srednjoškolce koje za vrijeme školskih praznika provodi Algebra koje će im omogućiti stjecanje znanja i vještina relevantnih za razvoj karijere u budućnosti.

Naši učenici su, kao i uvijek, sa zanimanjem pratili izlaganje te postavili zanimljiva pitanja.

Potraga za krednjacima

Mikroskopiranje je jedna od najpoznatijih metoda istraživanja u biologiji. Jednostanični organizmi, biljna tkiva, životinjske stanice - gimnazijski program u svakom razredu sadrži zanimljive teme za otkrivanje, promatranjem izvorne stvarnosti. Ovog puta, upustili smo se u potragu za drevnim praživotinjama - krednjacima, točnije njihovim ljušturicama koje se kriju među zrncima morskog pijeska.