Školske vijesti

Maturalna večer

Maturalna večer kao i svake godine obilježava kraj srednjoškolskog obrazovanja jedne generacije. I ove smo je godine obilježili svečano, veselo - radosni što uspješno odlaze naši maturanti, a žalosni kada se god opraštamo s generacijom u koju smo utkali naše znanje, strpljenje, odgoj, vještine, prijateljstvo i ljubav svoje struke.

Dragi roditelji, hvala što ste s povjerenjem upisali svoje dijete u našu školu. Hvala što smo surađujući uspješno pomogli mladima u odgoju i obrazovanju.

Dragi profesori, hvala na prenesenom znanju, ponavljanju, objašnjavanju, zadaćama i ispitivanju. Sve te zadaće imale su cilj usvojiti što više vještina i znanja potrebnih za rad ili nastavak školovanja.

Dragi maturanti, vama želim uspješan upis na fakultet ili zaposlenje. Želim vam zdravlja, uspjeha, prijateljstva, ljubavi i anđela čuvara iznad vaše sretne životne zvijezdice.

Lakše do kraja 2022.

Približavanje završetka nastave najčešće donosi sa sobom nervozu, brigu oko konačnih ocjena i neizvijesnost kakvim će uspjehom školska godina završiti. Kako bismo im ublažili brige i lakše dočekali kraj, naši su učenici imali mogućnost odabrati neke od izvannastavnih aktivnosti. Tako smo gledali predstave u kazalištu Kerempuh, Moliereovu komediju "Škrtac" i u kazalištu Exit, SHAKEspearea na Exit te tako spojili ugodno s korisnim i riješili lektire.

Avanturisti su imali priliku otići na jednodnevni izlet u Liku na Outward Bound program iskustvenog učenja i razvoja socijalnih vještina. Učiti o ustrajnosti, komunkacijske vještine, suradnju, sposobnost rješavanja problema, a sve kroz aktivnosti na otvorenom, igre na poligonima, snalaženje u šumi pomoću karte i kompasa. Svi znamo da je učenje uz zabavu najbolji oblik učenja. Učenici su testirali svoje granice izdržljivosti, uživali u predivnom sunčanom danu i netaknutoj prirodi, natjecali se i na kraju stekli neka iskustava, a da se tome uopće nisu ni nadali. Najveće postignuće bio je dokaz da cijeli dan možemo bez mobitela!

Učenike koji nisu skloni avanturi, odveli smo u Divlje srce grada, naš Maksimir. Lagana šetnja zelenom oazom, opuštala nam je um i tijelo. Posjetiti zoo zabavno je koliko i poučno. Prisjetiti se stečenog znanja iz zoologije, vidjeti najdražu životinjsku vrstu, spoznati značaj zooloških vrtova za očuvanje životinjskih vrsta, sve to učenici su raspravljali tijekom razgleda životinja. Na kraju smo zaključili kako svakog najviše veseli mali interaktivni zoo s domaćim životinjama.

Nadamo se da smo vam, dragi učenici, ovim malim distrakcijama od učionica i klupa, barem malo, olakšali završetak. Svim Svjetovcima sretno i uspješno do kraja!

Jednodnevni izlet u Veliki Žitnik

Učenici 1. i 2. razreda naše škole otišli su na jednodnevni izlet u srce Like, u Veliki Žitnik. Kako bismo se maknuli od mentalnog opterećenja koje je uvijek prisutno na kraju nastavne godine, odlučili smo napustiti asfalt grada i pobjeći u netaknutu prirodu.

Pod budnim okom instruktora iz udruge Outward Bound, naši su učenici tijekom cijelog dana u prirodi izvodili razne vježbe - fizička izdržljivost, timski rad i primjena naučenih uputa prilikom orijentacije u šumi. Fizički umorni, ali psihički posve opušteni i sretni, čak smo imali i ručak vani, oko našeg kampa.

Zaključak mnogih učenika je bio: mislili smo da će nam mobiteli nedostajati kada ste nam ih uzeli, ali ovako barem možemo pričati jedni s drugima.

Opuštanje u ZOO

Zadnje stresne dane kraja nastavne godine nastojali smo ublažiti pa profesore i učenike uputili na terapiju životinjama u ZOO. Nisu se opuštali ili igrali s kućnim ljubimcima, ali s domaćim životinjama sigurno im je svima bilo lijepo i terapijski djelovalo. Gimnazijalcima, web dizajnerima i fizioterapeutima pred finiš je ovo dobro došlo, rekli su nam nakon šetnje.

Norijada

Dragi maturanti, od dana kada ste se upisali u srednju školu sigurno ste razmišljali i o njezinom zadnjem danu i mislili kada će toooo. Ono što je nekada bilo daleko došlo je, sada gledajući, prebrzo.

Gledam vas kako se polako, sretni, nasmijani, u roza i crvenim majicama, zviždeći, okupljate ispred školske zgrade, na čuvenoj i nezaboravnoj terasi. Sretna sam što odrastate, što ste usvojili znanje i vještine svoga obrazovnog sadržaja znajući da idete dalje, a žalosna jer odlazite kada ste naj u našoj školi. U odgoju i obrazovanju postigli ste, ovisi koliko je tko mogao i trudio se, najviše za srednjoškolca. Bravo. S nekima smo svi (a i vi sami) prezadovoljni, a za neke znamo da su mogli više i nisu iskoristili ni naše ni svoje mogućnosti. Šteta. Ali, ne razmišljajmo u prošlom vremenu. Radujmo se budućnosti.

Ispraćamo vas uz mnoge završne riječi, brojna fotografiranja, puno smijeha, suza i puštamo vas na norijadu strepeći kako će proći taj "ludi dan", a radujući se s vama jer je radost očekivani osjećaj svakog završenog poglavlja u životu.

Sretno vam dalje ma što to bilo.


Dok su maturanti išli proslaviti svoj zadnji dan srednje škole, ostali učenici su na taj Svjetski dan sporta išli na međusobno natjecanje iz nogometa i odbojke.

Završni obračun

Tradicionalni paintball uveselio je naše maturante odlaskom na Sljemenske terene ruševina, žbunja, šume i osmišljenih akcijskih zamki. Žar borbe za svaku ocjenu na kraju srednje škole prenijeli su na ove avanturističke terene zamišljajući se u ulogama akcijskih junaka. Izbjeći baš svaki udarac sigurno nisu mogli, ali pokoji su zadali možda i profesorima u pratnji vraćajući im za "torture" učenja.

Posjet HRT-u

Učenici Privatne gimnazije i strukovne škole "Svijet", u sklopu predmeta Retorike, posjetili su Hrvatsku radioteleviziju. Nas dvadesetak učenika, prof. Ravlić i prof. Magaš, stigli smo na "Mramornu portu" HRT-a i tu nas je pričekala naša voditeljica gđa Nada Chedid. Kasnije, tijekom obilaska, uvidjet ćemo kako gđa Chedid ima posebnu dušu, ali i izvrsno znanje i poznavanje činjenica i kako joj uloga naše domaćice nije teško pala. Dapače, hvalila nas je jer smo ponešto i znali od njezinih brojnih upita. Vidjeli smo puno toga. Prvo je bilo uvodno predavanje o ovoj najvećoj državnoj informativnoj kući, zatim smo prolazili kroz duge hodnike na kojima su fotografije i poznata lica iz povijesti televizije i radija, ali nama, nažalost nepoznata. Posjetili smo bogatu i zanimljivu arhivu, vidjeli smo i nekoliko studija u kojima se snima dnevnik, kvizovi te mnoge zabavne i edukativne emisije. Najviše nas je impresionirao novi, preuređeni studio HRT-a iz kojega se emitira središnji Dnevnik. Posjetili smo i prostore Hrvatskoga radija, a u studiju HR2, naš učenik imao je i spontani intervju s voditeljicom programa i tako osjetio što znači biti u eteru. Još smo vidjeli Službu za jezik i govor, "gluhu sobu" u kojoj se snimaju radio drame i nezaobilaznu garderobu HRT-a. Za kraj, najveći televizijski studio "Anton Marti" koji nas je zadivio veličinom prostora i svime što se nalazi u njemu i što je potrebno za snimanje velikih show programa i emisija. Uz stručno vodstvo i uzbudljive sadržaje učenici su uživali te mnogo naučili u obilasku HRT-a.

Alana 2.g

STEM radionica

Naša je informatička učionica prošli tjedan nakratko, tijekom 3 školska sata, postala mali STEM laboratorij u kojem je održana radionica Uvod u mikroračunala. Na radionici su sudjelovali učenici gimnazijskog i smjera web dizajner, a vodio ju je predavač s Visoke škole za informacijske tehnologije (VsITe).

Radili smo na hrvatskom proizvodu, VIDI-X mikroračunalu, koje je razvijeno suradnjom nekoliko poznatih tvrtki kao što su Rimac automobili, Gideon Brothers i ByteLab.

Kroz radionicu učenici su se najprije upoznali s dijelovima mikroračunala i osnovnim principima rada, a zatim su se okušali i u programiranju: prvo su koristili gotove primjere kôda, a nakon toga poradila je mašta i svatko je isprobao neku vlastitu ideju.

Posjet Galeriji Klovićevi dvori

Učenici gimnazije i web dizajna su posjetili Galeriju Klovićevi dvori. Trenutno se tamo odvijaju dvije izložbe koje su izrazito interesantne i značajne. Prva je Korijeni i krila - Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893. - 1903. koja je druga u ciklusu od ukupno tri izložbe ovog našeg velikog slikara te prikazuje njegove plodne godine u kojima je već formiran kao zreo i utjecajan umjetnik.

Druga izložba je Klimt u Rijeci – Ljubav, smrt, ekstaza na kojoj se mogu vidjeti slike sa svoda hrvatskog narodnog kazališta "Ivan Zajc" u Rijeci, a koje su zbog restauracije skinute te na taj način približene publici u doslovnom smislu. Značaj tih slika je u tome da su ih radila tri, tada mlada i nepoznata umjetnika iz Beča, Franz Matsch, Ernst Klimt i njegov puno poznatiji brat Gustav Klimt.

Učenici su Bukovčeva djela pogledali s velikim zanimanjem uz stručno vodstvo, a slike sa svoda kazališta su mogli razgledati samostalno.

Nastava u prirodi

Prednost škole u blizini dostupnih sadržaja za vježbe na zraku u prirodi potakli su profesore kineziterapije i TZK-a da u korelaciji sadržaja i predmeta iskoriste lijep prostor i još ljepši dan za dodatno usavršavanje vještina izvan učionice i kabineta.

WorldSkills Croatia 2022

U Zagrebu na Velesajmu održano je WorldSkills Croatia 2022. natjecanje - državno natjecanje srednjoškolaca strukovnih usmjerenja. Naših dvoje profesora Antonio (fizioterapeutske struke) i Zrinka (informatičke struke) bili su ocjenjivači, a maturant Matija (fizioterapeutski tehničar) natjecatelj. Osvojenim šestim mjestom zadovoljni smo, ali kako često u školi kažemo - moglo je i bolje.

Učenici smjera web dizajner su posjetili ovu manifestaciju, iako ove godine nisu sudjelovali u natjecanju. Najviše su zanimanja pokazali za kutak multimedije u kojemu je njihova profesorica Zrinka bila član prosudbenog povjerenstva.

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

Učenici 3. razreda, smjer fizioterapeutski tehničar, na Trgu bana Josipa Jelačića obilježili su Svjetski dan medicinskih sestara i tehničara. Medicinskim sestrama zahvalili su se na nesebičnosti koju nam pružaju i naučili ponešto o strukovnim razredima u sestrinstvu.

Terenska nastava: Legende, priče i zagonetke

Lijepo vrijeme izmamilo nas je iz učionica pa smo nastavu odradili kroz šetnju gradskim ulicama. Prolazeći svakog dana, tim istim ulicama, ne možemo niti zamisliti koliko se legendi, priča ili zagonetki krije ispred nekog ulaza ili na nekom kućnom broju. Koga uveseljava Petrica Kerempuh na Opatovini? Je'l Marija Jurić Zagorka doista šetala Tkalčićevom kao neka dama, sa suncobranom u ruci? Što čuva Dora Krupićeva na ulazu u Kamenita vrata? O čemu je razmišljao Matoš kad je sjedio na Štosu? Je li Šenoa zaista rođen u kući nasuprot našoj školi? Evo i reakcija naših prvašića:

Ovaj je mali izlet bila ugodna i dobrodošla razlika od svakodnevice, a i edukativno zabavan način za naučiti nešto novo o našem gradu Zagrebu.

Luka

Šetnjica gradom Zagrebom bila je vrlo ugodna. Odmorili smo se od uobičajenog učenja u klupama, no ipak smo na zabavan način naučili ponešto novo o našim književnicima i gdje se njihovi spomenici nalaze. Htjela bih da češće idemo na ovako male edukativne izlete i iz drugih predmeta.

Loretta

Bilo je super ići van s razredom. Naučili smo neke stvari koje nismo znali. Sada znamo gdje se kaj nalazi. Rado bih sve ponovio.

Sven

Dan Europe u našem Erasmus+ kutku

Učenici smjera web dizajner danas su prigodno upotrijebili svoje znanje kako bi obilježili 9. svibnja - Dan Europe. Cijela EU slavi godišnjicu Schumanove deklaracije koja je utemeljila novi oblik suradnje između država Europe toga vremena. Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predložio je 9. svibnja 1950. godine ono što se nakon 2. svjetskog rata činilo nezamislivo - da Francuska i Njemačka udruže svoje resurse, kao zalog budućeg mira i solidarnosti, što će postati Europska zajednica za ugljen i čelik. U jeku novih europskih kriza saveza, nadamo se da će ova ideja zaživjeti i dalje.

Muzej policije

Učenici 3. i 4. razreda smjera fizioterapeutski tehničar posjetili su Muzej policije, u sklopu terenske nastave iz strukovnog predmeta Zdravstvena psihologija.

Policijski posao primjer je zanimanja koje traži od osobe veliku fizičku, ali i mentalnu spremnost, visokog je rizika na stres, dok istodobno traži od pojedinca izražene socijalne vještine. Kao što smo čuli od naših domaćina, policija je instrument pomoći građanima koji se pridržavaju društvenih normi i poštuju zakone, a ne izvor straha ili netolerancije.

Poslušali smo lijepo izlaganje o povijesti redarstva u RH, a podsjetili se i o događajima iz Domovinskog rata u kojima su upravo policajci odigrali ključnu ulogu za oslobođenje naše države.

Na samom kraju, posjetio nas je (i osvojio) Snoopy, spretni pas-tragač za pronalazak narkotika koji je vježbom demonstrirao svoju vještinu.

Maturantska završnica

Dragi maturanti, još mjesec dana pa gotovo srednjoškolsko obrazovanje. Još tjedan dana do predaje gotovog završnog rada.

Gimnazijalci uživali ste u projektima, istraživanju, kabinetskoj nastavi biologije, kemije, fizike, raznolikosti i bogatstvu predmeta i sadržaja, a nadam se osobito u obaveznim predmetima državne mature koju svake godine s lakoćom položite.

Web dizajneri u završnom radu pokažite sve što ste učili iz programiranja, animacije, dizajna, marketinga... i svih strukovnih predmeta.

Fizioterapeutski tehničari u završnom radu zablistajte iz anatomije, masaže, fizioterapije, dermatologije... i svih drugih strukovnih predmeta.

Sada na kraju svi se uhvatite u koštac s krajem školske godine. Ovo su vam zadnje prilike, a bolje da ne budu neprilike.

Proljetni praznici

Veliki je tjedan. Priprema za Uskrs, najveći kršćanski blagdan, a danas i zadnji nastavni dan pred proljetne praznike.

Korelacijom predmeta - glazbene umjetnosti, hrvatskog jezika, likovne umjetnosti i vjeronauka podsjetili smo se događaja nastanka mise, Kristove muke, uskrsnuća. Uz dva primjerka iz Muke po Mateju, J.S. Bacha, Händlovu i Cohenovu Aleluju te nekoliko čuvenih slika Rosso Fiorentino "Skidanje s križa", Michelangelo "Pijeta", doživjeli smo prizore Jeruzalema, maslinske gore, Kristova groba, Posljednje večere, težine križa, trnove krune.

Svima malo odmora (ne previše jer je kraj nastavne godine blizu) i Sretan Uskrs. Vidimo se 25.04. po B rasporedu.

Svjetski dan zdravlja

Naši su učenici obilježili na Ribnjaku vježbajući s građanima šetačima toga dana, a pod vodstvom učenika fizioterapeuta. Drugi doprinos bio je dobrovoljno davanje krvi. Svim maturantima pod vodstvom prof. Skenderovića, a koji su napunili 18 godina - čestitke na humanoj gesti i pretrpljenoj mrvici straha. Možda baš njihov djelić hrabrosti nekome spasi život i vrati ili poboljša zdravlje.

Predavanje: Pripreme za poslove budućnosti

Ugostili smo stručnu suradnicu s Visokog učilišta Algebra, koja nam je održala zanimljivo i inspirativno predavanje naslova Pripreme za poslove budućnosti. U predavanju je bilo riječi o brojnim područjima digitalnih tehnologija kao što su 3D printeri, autonomna vozila, internet stvari, umjetna inteligencija, digitalna ekonomija / digitalni marketing, proširena i virtualna stvarnost, digitalna umjetnost... Naša gošća predavačica Valentina dinamičnom i interaktivnom prezentacijom učenike je provela kroz novitete kojima su svakodnevno okruženi.

Valentina je također pozvala učenike da se priključe besplatnim Algebrinim radionicama koje će se održati za vrijeme proljetnih praznika.