Školske vijesti

Maturalna večer

Kada pogledamo unazad na protekle četiri srednjoškolske godine čini nam se proletjele. Pamtim onu malu, uplašenu dječicu, s roditeljima u pratnji, koji su razmišljali što li ih čeka. A sada mlada, lijepa, odrasla lica. Prošli smo kroz puno događaja: lijepih, dinamičnih, manje lijepih, ali emotivnih. Proputovali kroz različite udžbenike, ali i mnoge zemlje, mjesta, kazališta. Iz svega, tko je htio, puno je naučio. Tko se nije trudio ostale praznine i uvijek aktualno - mogao sam više. Ali, kako god bilo pamtit ćemo svi svaku generaciju naših učenika jer je svaka drugačija, posebna. Pa, svima prisutnima poseban pozdrav ove posebne večeri.

Dragi roditelji, hvala vam što ste prije četiri ili manje godina odabrali našu školu za upis vašeg djetata u srednju. Hvala vam na suradnji, pohvalama i kritikama. Vaše nam je mišljenje motivacija za bolje i više. Nema idealne sredine pa uvijek ima nezadovoljnih. Samo, roditelji često zaborave da su profesori odavno usvojili znanje, a na učenicima je baš taj zadatak. Gdje je bilo suradnje i rezultati su bolji. Roditelji i škola trebaju biti uvijek na strani djeteta, a ne škola na jednoj, a roditelji i dijete kontra. Tu rezultata nema. Samo gorčina. Ali, sreća je u čovjeku jer pamti samo sretne dane.

Dragi profesori, hvala vam na trudu, hvala na prenošenju znanja, na ponavljanju, razumijevanju u svakakvim prilikama. Nije lak naš posao, ali ga volimo. Svi smo išli u školu i svi mislimo da znamo ovaj posao. Ali, roditelji gledaju doma jedno ili dvoje djece, a mi cijele generacije što je veeelika razlika. Koliko može svaki od njih i koliko se trudi jasno nam je. Zato hvala što volite svoj posao i živite ga stvarno 24 sata.

Dragi maturanti, vama neću s hvala. Vama želim da položite državnu maturu, upišete fakultet ili se zaposlite, želim vam puno ljubavi, puno prijatelja kroz život, da ostanete dobre osobe kao što sada jeste. Najviše vam želim zdravlje i ne zaboravite svoju srednju, a nama će uvijek biti drago kada nas posjetite i čujemo da ste dobro. Večeras, večer za pamćenje.

Završni govor ravnateljice

Svjetski dan oceana

Ove je godine naša škola sudjelovala u aktivnostima u sklopu Svjetskog dana oceana. Proveli smo ugodan dan na Bundeku i ujedno podigli svijest o potrebi očuvanja svih vodenih površina, neovisno o tome koliko mala ili velika bila.

Zadatak obilježavanja Svjetskog dana oceana proveli smo s učenicama 1gw i 1f razreda, koje su dale svoj doprinos međunarodnom projektu Our Blue, koji okuplja obrazovne institucije i aktivno radi na povećanju svijesti o važnosti oceana, jezera i voda. Učenice su izradile svoje mentalne mape jezera Bundek i, kroz kvizove i razgovor o važnosti očuvanja oceana, osmislile akcijski plan zaštite jezera.

Naš projektim projektom očuvanja Bundeka našli smo se u probranom društvu 1500 škola iz cijeloga svijeta koje su ove godine odlučile pridonijeti zaštiti vodenih prostranstava i životinja koje u njima žive. Projekt se može naći na web stranicama Svjetskog dana oceana, gdje se mogu vidjeti i ostale škole sudionice u projektu.

U znak zahvale naša je škola dobila zahvalnicu koju možete vidjeti u hodniku škole.

Više o oceanima i o tome kako ih zaštititi možeš pronaći na: World Ocean Day

Posjet Filozofskom fakultetu u Zagrebu

U petak 2. lipnja 2023. godine, učenici Privatne gimnazije i strukovne škole ‘Svijet’, u pratnji profesorice A. Ravlić, uputili su se u posjet i obilazak Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u sklopu predmeta Retorike. Na ulasku u zgradu fakulteta dočekala nas je prof. Jelena Vlašić Dujić. Treba napomenuti da prof. Vlašić Dujić, zajedno s Odsjekom za fonetiku, svake godine šalje svoje studente na hospitacije kolegija Metodika govorništva. Mi koji slušamo Retoriku, kao fakultativni predmet, družimo se i učimo od studenata koji studiraju govorništvo. Osim razgledanja hodnika, prostorija i dvorana fakulteta, učenici su imali priliku posjetiti i knjižnicu Filozofskog fakulteta, drugu po redu najveću knjižnicu u Hrvatskoj. Nakon obilaska fakulteta, posebno smo posjetili Odsjek za fonetiku, vidjeli tijek jednog istraživanja na Odsjeku i nakon toga sudjelovali u Okruglom stolu gdje nas je profesorica Vlašić Dujić upoznala s organizacijom studija govorništva i svim mogućnostima koje ono stavlja u izazov mladom čovjeku. Nakon toga, svatko od nas predstavio je sebe, svoje želje i interese za budućim studijem. Bili smo pohvaljeni kako kvalitetno i konstruktivno komuniciramo, bez zamuckivanja i nepotrebnih poštapalica u govoru. Voljeli bismo imati više ovakvih posjeta, gdje možemo javno govoriti i predstavljati sebe i školu.

Alana, 3.g

Amazingastično

Tradicionalni paintball na Sljemenu, nažalost, ove godine nije bio moguć zbog radova na održavanju sljemenske ceste. Ipak, maturanti nisu bili uskraćeni za završnu zabavu. Umjesto paintballa, otišli su u Amazingu, zabavni centar u Novom Zagrebu. Isprobali su razne sadržaje koji se tamo nude, a najviše su uživali u laser tagg-u i na trampolinima. Na kratko su se vratili u djetinjstvo.

Norijada

Nakon četiri duge/kratke srednjoškolske godine odoše naši maturanti. Sretni, nasmijani, raspjevani, zviždeći iz svega grla prođoše kroz razrede. Pozdraviše se s mlađima, s profesorima i u pratnji razrednika napustiše školske klupe. Brojne fotografije ostaše kao uspomena na završni dan, a mnoga sjećanja ostadoše kao uspomena na srednjoškolske dane.

Draga djeco, brinuli smo se o vama četiri godine. Pamet u glavu danas. Uživajte, opustite se, budite sretni zbog svog uspjeha, ali u gužvi koja vas upija u mnoštvu zagrebačkih maturanata ostanite dosljedno vrijedni svega naučenoga i nakon završetka norijade pronađite živi i zdravi put kući. Vidimo se na DM iz engleskog.

Posjet Muzeju suvremene umjetnosti

Na dan muzeja, naši su učenici 2.w i 4.g razreda posjetili Muzej suvremene umjetnosti. Stalni postav muzeja nazivom Zbirka kao glagol bio je tematski podijeljen u dvije izložbe: Tužne pjesme rata i Drugarstvo.

Učenici su uživo vidjeli mnoga djela naših umjetnika od kojih su neka prepoznali s nastave likovne umjetnosti.

Obzirom da je bio dan muzeja, učenici su pogledali i kratak dokumentarni film o našem arhitektu i umjetniku, Vjenceslavu Richteru čime je muzej promovirao Zbirku Richter koja se također može posjetiti.

Izložba Otona Ivekovića

Škola je organizirala terensku nastavu u korelaciji povijesti i likovne umjetnosti. Sretna okolnost je održavanje izložbe Otona Ivekovića, našeg slikara povijesnih scena, u Galeriji Klovićevi dvori. Učenici prvog razreda sva tri smjera, web dizajneri iz drugog razreda te svi gimnazijalci činili su dvije grupe koje su posjetile izložbu. Sa sobom su imali zadatke iz povijesti i likovne umjetnosti. Uz stručno vodstvo u galerijskom prostoru naučili su dosta o likovnoj umjetnosti tog vremena, o Otonu Ivekoviću i o hrvatskoj povijesti.

Stara škola kreka - iz tame u svjetlo

Sinoć smo pogledali fenomenalnu monodramu "Stara škola kreka - iz tame u svjetlo" Marina Ivanovića - Stoke, poznatog hrvatskog repera, voditelja i bivšeg ovisnika o drogama.

Kako nam je sam autor ispričao, inspiriran monodramom slavnog sportaša Mikea Tysona koju je imao priliku jednom pogledati u New Yorku, dok je još uvijek trajala njegova borba s ovisnošću stvorila mu se ideja kako će jednog dana, ako preživi, i on osmisliti svoju priču i prezentirati je mladima, kako bi oni shvatili da kada je riječ o borbi protiv ovisnosti o drogama, tu je potrebna nadljudska snaga - koju je on osobno pronašao u vjeri prema Bogu.

Predstava ima svoj tijek koji nikoga nije ostavio ravnodušnim - od priče o zagrebačkom tinejdžeru u lovu na ostvarenje dječačkog sna (postati reper), uličnog dilera kojemu je slava i reputacija rasla kako je rasla konzumacija sve težih i težih droga, obiteljske situacije u kojoj niti bolest majke nije uspjela pobijediti tamnu energiju ovisnosti koja je Marina posve obuzela do gotovo stanja ludila, pa sve do tragikomičnih situacija s kojima se susretao dok je izdržavao svoju rehabilitaciju u Zajednici Cenacolo na jugu Italije.

Predstavu smo napustili puni dojmova, poštovanja i još utvrđenijeg stava o važnosti brige za zdravlje (mentalno i fizičko), a tamo nema mjesta nikakvim drogama.

Dojdi osmaš

Nakon višegodišnje stanke zbog pandemije Covid-19, Dojdi osmaš se vratio u naš kvart!

Tradicionalni sajam predstavljanja srednjih škola osmašima Grada Zagreba ponovno se okupio na jednom od najljepših gradskih parkova - Zrinjevcu, a atmosferu nije razvodnila niti jaka kiša koja nas nije napuštala cijeli dan.

Našu školu i naše obrazovne programe predstavljali su naši profesori i učenici , koji su u vremenskim intervalima mijenjali se i tako omogućili da se održi nastava i naša mala škola ima svoje predstavnike (i svoje mjesto) među svim drugim školama u Zagrebu.

Osmaši, dojdite u Staru Vlašku i posjetite nas!

World skills

Započeo je novi World Skills 2023. - Državno natjecanje učenika strukovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Ove će godine oko 400 najboljih učenika, uz pratnju svojih mentora, natjecati se u 46 različitih strukovnih disciplina.

S obzirom da su naši profesori Ratković i Skenderović u prosudbenoj komisiji za discipline Multimedija i Fizioterapija, imali smo ekstra motivaciju posjetiti ove godine Zagrebački velesajam. World Skills uvijek oduševi naše učenike koji posjete razne štandove i uvijek pronađu zanimljive vježbe iz raznih strukovnih disciplina.

Dan Europe

Danas Europa slavi svoj dan.

9. svibnja 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je u svojoj Deklaraciji plan stvaranja nove europske zajednice. Uništena razaranjima Drugog svjetskog rata, Europa i njezine članice našle su se pred važnom odlukom - u kojem smjeru dalje. Donedavno neprijateljice - Francuska i Njemačka zaključuju da je u obostranom interesu gospodarska suradnja i udruženje, koje će podići standard njihovih građana i biti okosnica buduće veće unije - nazvane Europska zajednica za ugljen i čelik.

Schuman je izjavio da se svjetski mir ne može očuvati ukoliko se ne ulažu veliki napori i to ne može biti instantni uspjeh već postupni proces ispunjen konkretnim postignućima. Svakako vrijedne misli s kojima se i danas slažemo.

Stoga su naši učenici našli vemena i posjetili Europski trg, gdje su sudjelovali na kvizovima znanja i utvrdili poznato o zemljama članicama Europske unije, zajednice kojoj naša Hrvatska pripada već 10 godina.

THE Talk

Ovog tjedna ponovno smo ugostili predavača iz Udruge studenata medicine Hrvatska, mladog gospodina Paula Rinčića koji je našim trećašima predstavio program THE Talk, inače potvrđen kao izvrstan edukativni program za mlade od strane Ministarstva zdravlja i Nastavnog zavoda Andrija Štampar. U 45 minuta predavanja i radionice, predavač je uspio educirati, ali ponajprije osvijestiti naše učenike o zaštiti reproduktivnog zdravlja, spolnog zdravlja, važnosti kontracepcije i ono najvažnije - o otvorenom i iskrenom razgovoru kojeg mladi partneri trebaju ostvariti unutar svojih veza, znati što znači pristanak na spolne odnose i koje su posljedice. Naši učenici odlično su ocijenili ovu radionicu, koja je zapravo oblik vršnjačke edukacije, vrlo važna u oblikovanju stavova mladih.

Trodnevni izlet u Italiju

Naša škola voli putovati, jer smatramo da nemaju sve učionice četiri zida. Svako je putovanje uvijek prilika da se nešto nauči, pa čak i ako se radi o putovanju u zabavni park! Naše proljetno putovanje imalo je stanice u dva talijanska grada, Sirmioneu i Veroni, a cilj nam je bio Gardaland. U Sirmioneu nas je oduševila gradska utvrda, prekrasni ljetnikovci, i plaže na obali jezera Garda, kao i kuglice sladoleda impresivne veličine i spektakularnog okusa. U Veroni smo uz lokalne vodiče obišli staru gradsku jezgru bremenitu poviješću, a nismo propustili ni pozdraviti (i dodirnuti - za sreću u ljubavi) Juliju u dvorištu njene kuće, ispod najpoznatijeg balkona na svijetu. Što se Gardalanda tiče, stavili smo kvačicu kraj svake adrenalinske atrakcije na popisu, a o nekim vožnjama pričat će se još danima...

Noć knjige

U petak 21. travnja 2023., točno u 12 sati, otvorena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici dvanaesta manifestacija Noć knjige, koja je trajala do kasnih večernjih sati 23. travnja. Tema ovogodišnje Noći knjige je: Sanjaju li roboti električne knjige? U fokusu je bila umjetna inteligencija. Dok razvijamo umjetnu inteligenciju i intenzivno je hranimo ljudskošću, javlja se strepnja pred pitanjem što ćemo (ili koga) točno stvoriti te hoćemo li, kao civilizacija, nešto izgubiti. Uz ovu temu, podsjetili smo se i na odabrane knjiške obljetničare i obljetničarke, koji su nam poslužili kao inspiracija prilikom osmišljavanja programa kojima se proslavlja knjiga i čitanje. Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska profesionalna novinarka i jedna od najčitanijih hrvatskih književnica, rođena je prije 150 godina, baš kao i dvojica istaknutih književnika iz razdoblja hrvatske moderne: Dinko Šimunović i Antun Gustav Matoš. Također, u 2023. godini 100 je godina otkako je rođen naš književnik i novinar Miljenko Smoje te 130 godina od rođenja velikog Miroslava Krleže.

Sve ovo nabrojano stavili smo u naš program Noći knjige, i druženje je počelo u petak 21. travnja od 18,30 sati, a trajalo do kasno u noć. Učenici i profesori Trgovačke škole Zagreb, zajedno s dvije gošće večeri, učenice iz Privatne gimnazije i strukovne škole "Svijet": Lenom iz 2.w i Junxi iz 3.f razreda družili su se uz knjigu. Lena je predstavila svim sudionicima večeri vrlo zanimljiv književni naslov: John Green, Greška je u našim zvijezdama. Uvela nas je izvrsnim uvodom u sadržajnu i idejnu razinu knjige i čitala ulomak iz knjige. Nagrađena je velikim pljeskom svih sudionika. Junxi, za ovaj put, samo se predstavila i odgovarala na neka naša znatiželjna pitanja, a obje učenice sudjelovale su vrlo aktivno u mini polemici na temu o umjetnoj inteligenciji. Djevojke su obećale da će sigurno ponovno doći kada budemo čitali u Mjesecu knjige sa svojim novim književnim poslasticama i s još nekim učenicima iz Škole "Svijet". Bravo cure!

Mobitel u službi spontanosti

Jedan sjeo za pianino i započeo s pjesmom, drugi mu se postepeno pridružili. Bez novih tehnologija kako bismo ovjekovječili ovakve spontane i drage trenutke.

Magična knjižnica

U prvom polugodištu (studeni 2022.) održano je državno natjecanje iz računalnog razmišljanja "Dabar". Najbolje plasirani učenici naše škole za nagradu su dobili odlazak u escape room. Odabrali smo Magičnu knjižnicu, najtežu igru u Escape Artu, kojoj je postotak uspješnosti samo 30%, i... uspjeli smo!

U 75 minuta porješavali smo brdo zagonetki, otkrili bezbroj šifri, otključali hrpu lokota... koristili magiju, čarobni štapić, tajni alfabet, toplinu i vodu kao medije za dešifriranje, kombinirali djelovanje magičnih sastojaka kao što su voda sunčeve eklipse, organski otrov, serum istine...

Radili smo timski, bilo je uzbudljivo, a napetost je rasla do samog kraja kada nam se, uz sve ostale prepreke, još i ugasilo svjetlo pa smo konačnu zagonetku trebali riješiti u mrklom mraku...

Odlična vježba za male sive ćelije, i sjajna zabava - u jednom. Ako već niste - definitivno probajte neku escape igru, u gradu ih je puno.

Čitanje u školama

Naša je škola obilježila dan 27. ožujka kao Dan europskih autora (Day of European Authors) i pridružila se akciji Čitanje u školama. Akcija je uključivala paralelna događanja u srednjim školama diljem država članica Europske unije. Cilj akcije bio je promovirati čitanje, ne samo lektirnih djela, već općenito. Kako bismo uveličali ovu akciju u goste nam se odazvala renomirana glumica Hrvatskog narodnog kazališta Mirta Zečević, koja je čitajući poeziju, osebujnom interpretacijom, pjevnim sekvencama i recitalom odabranih pjesnika (Ujevića, Kranjčevića, Džubrana, Jesenjina) pojačala doživljaj poezije na sve prisutne.

Od srca joj zahvaljujemo na tome. Nakon čitanja, naši su učenici pretočili primljenu emociju na papir. Svojim su likovnim radovima pokazali koliku moć ima poezija i vizualizirali svoje doživljaje odslušanog.

Radionica UX dizajna

U Radioninom prostoru na Knežiji održana je radionica pod nazivom "UX dizajn – Od prototipa do završnog produkta" na kojoj su sudjelovali i neki naši učenici smjera web dizajner i gimnazijskog smjera.

Radionica je dio projekta "STEM za održivu budućnost" u kojem surađuju ODRAZ (Organizacija civilnog društva koja potiče održivi razvoj zajednice), Radiona (Udruga za razvoj "uradi-sam" kulture), Tehničko učilište u Zagrebu i Veleučilište u Šibeniku.

Razgledavanje HNK-a

Proljeće je u našoj školi započelo brojnim aktivnostima, a jedna od njih je i posjet i razgledavanje Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Učenici gimnazije i web dizajna su se u pratnji dvije profesorice i uz stručno vodstvo upoznali s poviješću i ustrojem HNK-a.

Uz zanimljivo izlaganje voditeljice te prolazeći prostorima koji se samo na ovaj način mogu vidjeti, doživjeli smo dio čarolije koju ne vidimo kad smo posjetioci neke predstave.

Upoznali smo gledalište u parteru, ložama i balkonu, pozornicu, prostore i rekvizite kojima se koriste tehničari tijekom izvedbe nekog djela, foyer i balkon.

Tunelom ispod ceste smo prešli u drugu zgradu gdje se između ostalog nalaze radionice za izradu odjeće i obuće te bili u spremištu kostima. S malog balkona smo vidjeli baletnu dvoranu u kojoj su baletani umjetnici vježbali uz glazbu.

Nakon sat vremena boravka u HNK i uz pohvale domaćina da su naši učenici bili vrlo pristojni i zainteresirani, vratili smo se u školu na nastavu.

Nastava na otvorenom iz engleskog

Dolaskom toplog vremena sve nam je draže zamijeniti učionicu zelenim parkom i osunčanim gradskim ulicama. Nastavu jezika posebno je lako prilagoditi tako da su se ovaj tjedan vježbe dijaloga i društvene igre na teme iz udžbenika radile na otvorenom. Mala izmjena lokacija, a veliko zadovoljstvo za učenike i profesore.

Natjecanje iz multimedije u Zadru

Učenici Adrijan i Patrik sudjelovali su na međužupanijskom natjecanju iz multimedije u sklopu natjecanja Worls Skills Croatia. Natjecanje je održano u Prirodoslovno grafičkoj školi u Zadru. Bilo je to prvi put da učenici naše škole sudjeluju. Iako nisu prošli na državnu razinu natjecanja, bilo je to zanimljivo iskustvo. Trebali su snimiti fotografije i video materijal na terenu i zatim ga prezentirati kao fotogaleriju i tik tok objavu.

Opera Čarobna frula

Opera Čarobna frula je nastala u zadnjoj godini života Wolfganga Amadeusa Mozarta i već od prve izvedbe 1971.g. je postala pravi hit. Dopadljivost i višeslojnost ove opere jednako je živa i danas; zato je rado slušaju sve generacije.

U formi glazbene bajke vidjeli smo i čuli fantastičnu priču o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi i iskrenosti nad intrigama, zloćom i smrću.

Kroz poruku ove opere iščitavamo Mozartovu čvrstu vjeru u plemenitost i pozitivnu snagu ljudskih osjećaja.

U režiji Krešimira Dolenčića pjevani dijelovi su se izvodili na originalnom njemačkom jeziku, a govorni na hrvatskom jeziku.

Ljepotica i zvijer u Lisinskom

S nestrpljenjem smo dočekali hit mjuzikl, produkcijske kuće Disney u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski. Mjuzikl Ljepotica i zvijer inspiriran je istoimenom animiranom bajkom. Dašak brodvejskog glamura, bogata i raskošna scenografija, plesne koreografije i dinamični likovi, te njihove iznimne vokalne sposobnosti oduševile su naše učenike, koji su nakon dva i pol sata glazbeno-scenskog spektakla nagradili pjevače i orkestar ovacijama i gromoglasnim pljeskom.

World Skills Croatia 2023.

World Skills Croatia krovna je organizacija za provođenje natjecanja u području strukovnih vještina u Republici Hrvatskoj.

Ove godine već 4. put zaredom naša škola ima svoje kandidate na ovom najvažnijem natjecanju strukovnih škola koje provode program fizioterapeutski tehničar. Ponosni smo što su se natjecanju pridružili ove godine pridružili i naši web dizajneri. Zahvaljujući svojim postignućima u području strukovnih kompetencija iz područja Fizioterapija i Multimedija, naši učenici Adam (4.f), Patrik (3.w) i Adrijan (2.w) plasirali su se na međužupanijsko natjecanje.

Adam uz mentora Karla Kečkeša otputovao je prošlog petka na dvodnevno međužupanijsko natjecanje fizioterapeuta, koje se održalo u Rijeci.

Patrik i Adrijan u pratnji mentorice Juliane Kučan odlaze ovog petka na međužupanijsko natjecanje web dizajnera u području Multimedija.

Posjet Večernjem listu

Kako izgleda novinarski posao? Što rade urednici novina? Postoje li rizici u novinarskom poslu?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja naši su gimnazijalci dobili u srijedu za vrijeme posjeta redakciji Večernjeg lista. Uz pratnju profesorica hrvatskog jezika te stručno vodstvo jedne od urednica novina, imali smo priliku zaviriti u tipičan dan jednog novinara.

Večernji list dnevne su novine sa sjedištem u Zagrebu, a distribuiraju se na području cijele Hrvatske. Ova tiskovina počela je izlaziti 1959. godine, a bavi se temama iz politike i kulture, ali i sporta i showbizza. Već dvadesetak godina prisutni su i na internetu, na portalu vecernji.hr. Idući ukorak s vremenom i afinitetima mladih, prisutni su i na društvenim mrežama, pa smo tako saznali da imaju i svoj TikTok.

Bili smo i u Večernjakovu studiju iz kojeg se sadržaj emitira uživo na portalu i službenim društvenim stranicama Večernjeg lista.

Učenici su sa zanimanjem istražili prostorije u kojima nastaju vijesti, a nisu se sramili postaviti puno pitanja, na koje su im odgovarali dugogodišnji novinari i urednici.

Hvala Večernjem listu na gostoprimstvu.

Predavanje: Prevencija zaraze HPV-om

Danas su našu školu posjetile studentice 2. i 3. godine Medicinskog fakulteta u Zagreb, njihove udruge studenata i održale predavanje učenicima 1. i 2. razreda o važnosti prevencije zaraze HPV virusom, pod nazivom "Budi mRAK, izbjegni rak!".

Predavanje je bilo zanimljivo, interaktivno i nadasve informativno, za sve mlade osobe koje vode brigu o svom zdravlju. Prezentacija je uključila podatke o vrsti zaraze, pojavnosti u populaciji, najčešćim simptomima i najbitnijim preventivnim mjerama koje mlada osoba treba poduzeti kako bi se zaštita od zaraze.

Raduje nas što smo s ovom radionicom pokrenuli suradnju s udrugom CroMSiC koju ćemo nastaviti i dalje.

Mirogoj, muzej na otvorenom

Učenici 3. razreda smjera fizioterapeutski tehničar u sklopu terenske nastave iz Povijesti posjetili su Mirogoj – zagrebačko centralno groblje. Mirogoj se često naziva i muzejom na otvorenom zbog brojnih spomenika koji odaju počast žrtvama iz Prvog i Drugog svjetskog rata, Bleiburga (Križni put 1945.), Domovinskog rata... Učenici su imali priliku vidjeti i ponešto naučiti o znamenitim arkadama Hermanna Bolléa i povijesti grada Zagreba, saznati nešto o razornosti potresa iz 1880. godine, upoznati se s biografijama hrvatskih velikana čija se posljednja počivališta nalaze na Mirogoju, ali i razvijati svijest o važnosti očuvanja spomeničke i kulturne baštine.

S osmijehom na zimske praznike

Kako najbolje povezati Valentinovo i početak zadnjeg dijela zimskih praznika? Zajednički odlazak u kino na projekciju filma Titanic. Ovih dana kinodvorane obilježavaju 25 godina izlaska na velika platna kultnog filma Titanic, redatelja Jamesa Camerona, poznatijeg mladim generacijama kao kreatora Avatara. Ipak, odlaskom u kino uvjerili smo se kako status filma Titanic prelazi sve dobne i generacijske razlike i kako su i učenici i profesori uspjeli uživati u ovoj priči.

Titanic priča priču o slavnom filmskom ljubavnom paru - Jack i Rose, koji su se upoznali i zaljubili na prekooceanskom brodu Titanic, koji je stvarno potonuo 14. travnja 1912., na svom prvom putovanju od Engleske do SAD-a. Film prepun posebnih efekata, drame, napetosti i svevremenske filmske glazbe bio je odlična uvertira u tjedan dana odmora prije nastavka školskih obveza u drugom polugodištu.

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

U internacionalnom kalendaru postoji dan posvećen ženama i djevojkama u znanosti. Godine 2015. rezolucijom UN-a proglašeno je da se taj dan obilježava 11. veljače. Ove godine u našoj smo ga školi proslavili stvaranjem web stranica o velikim znanstvenicama iz bliže ili dalje prošlosti. Zadatak je bio istražiti priču pojedine znanstvenice (svatko je dobio ime jedne znanstvenice - slučajnim odabirom) i zatim o njoj napraviti jednostavnu web stranicu, ali sve to u samo 40-tak minuta! Naši prvašići web dizajneri u ovom izazovu snašli su se više nego odlično - uvjerite se i sami:
petra-ada.netlify.app
prpa-barbara.netlify.app
razum-dorothy.netlify.app
viktor-maryam.netlify.app
luka-grace.netlify.app
patrik-katherine.netlify.app

A za usporedbu, evo i rada jednog trećaša:
naum-valentina.netlify.app

Netko drugi na jedan dan

Maškare uvijek motiviraju vesele duše i probude maštu. Postajemo netko drugi bar jedan dan u godini, a neki i duže. Prepoznajete li naše profesorice, učenike pa i Fridu Kalo (pardon, ravnateljicu). A je'l ova curka curka ili dečko? Jesu li profesorice profesorice ili šminkerice, razbijačice? Baš smo fora. Vesela škola. Nismo zaboravili učenja i disciplinu ni danas. A zadnji dan pred praznike (na kraju nastave) častimo se odlaskom u kino. Titanik naš film.

Valentinovo kroz blackout poeziju

Ljubav je sreća. Ljubav je bol. Ljubav kao igra. Ljubav na tisuću načina. Ljubav u bezbroj riječi. Naši su maturanti, baš danas na Valentinovo, pokušali pokazati kako riječima, slikama i crtežem izreči ljubav. Nije poezija uvijek u strofama i rimama. Blackout poezija reciklira već napisano, a naši maturanti, poete, zaigrani i zaljubljeni uhvatili su se posla i pokazali nam svoje viđenje ljubavi.

Festival tolerancije

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, naši maturanti gimnazijskog smjera sudjelovali su u obrazovnom programu Festivala tolerancije. Posjetili su Festival tolerancije i poslušali predavanje pod nazivom "Edukacijsko jutro: svjedočanstvo preživjele holokausta" koje je održano u zgradi Minstarstva znanosti i obrazovanja. U programu je sudjelovala Vesna Domany Hardy, svjedokinja holokausta, koja je učenicima ispričala vlastitu priču o tome kako je preživjela teror ustaškog režima i Nezavisne Države Hrvatske.

Slobodni pad

Učenici prvih razreda iskoristili su lijepe zimske dane da naprave pokus slobodnog pada pod nastavom Fizike. Poznata činjenica je da kamen pada brže od lista papira, ali u vakumu, bez otpora zraka, s iste visine, pali bi u isto vrijeme. Mjerenje razlike između teoretskog vremena pada u vakumu i stvarnog vremena pada je bio cilj naših đaka. Predmeti kojima smo računali vrijeme pada su bili košarkaška lopta, prazna boca i snop papira. Kako bi smanjili utjecaj ljudske pogreške, svaki predmet je pušten s prozora učionice (visine 4.2 m, podatak koji nam je potreban za izračun teoretskog vremena pada) po 5 puta. Učenici su nakon obavljenih mjerenja doma pomoću uputa i formula izračunali silu otpora zraka, i sami odabrali jedan predmet koji su doma testirali i odredili i njemu silu otpora zraka, a idući sat su se povele rasprave oko mogućnosti poboljšanja izvedbe pokusa.

Darivanje krvi

Naši učenici maturanti pokazali još jednom da imaju veliko srce donirajući krv u Petrovoj 3. Do sada su svake godine sudjelovali oko organizacija humanitarnih školskih akcija, a sada su se odlučili na korak više i doslovno odvojili dio sebe da spase nekome život i postali dobrovoljni darivatelji krvi.

Na taj način potiču i druge vršnjake na nesebično humano djelo povećanja zaliha krvi koja je neophodno potrebna u liječenju.

Predavanje: Pripreme za poslove budućnosti

Danas nam je u goste došla Irena, stručna savjetnica iz Algebre. Web dizajnerima i gimnazijalcima viših razreda održala je predavanje Pripreme za poslove budućnosti.

Učenici su na predavanju slušali o tehnologijama koje će oblikovati našu budućnost (3D printeri, autonomna vozila, proširena i virtualna stvarnost, umjetna inteligencija, internet stvari…) i diskutirali o tome kako nove tehnologije utječu na promjenu potražnje na tržištu rada. Na temelju podataka s portala MojPosao učenici su saznali koja su trenutno najtraženija zanimanja u Hrvatskoj iz područja računarstva, marketinga i dizajna.

Naša gošća iz Algebre najavila je također kako će se tijekom drugog dijela zimskih praznika provoditi besplatne dvodnevne radionice za učenike 3. i 4. razreda srednje škole (Digitalni marketing; Etičko hakiranje; Crtanje za dizajn; Digitalni produkt dizajn; 3D modeliranje; Televizijska video produkcije; Izrada mobilnih aplikacija - Android & iOS; Razvoj računalnih igara) koje će im omogućiti stjecanje znanja i vještina relevantnih za razvoj karijere budućnosti. Za radionice je potrebno unaprijed rezervirati mjesto.

Svjetski dan smijeha

Obilježili su naši web dizajneri panoom u hodniku škole, a svi mi, pošto je tek drugi dan od povratka s božićnih i novogodišnjih praznika, nismo skidali osmijeh s lica.

Sretni što smo se vratili u školu, sretni što smo okruženi prijateljima, ali i što ćemo naučiti puno novih informacija. Kada ovo budu čitali naši učenici vjerujem da će se nasmijati mojoj nadobudnosti i uvijek optimizmu.

Jedan je svjetski dan smijeha, ali u svakom danu smijeh je zdravlje duže. Nasmijana lica naših učenika govore tisuću sretnih riječi. Zato, sa smijehom svaki dan.

GPS izazov

Razbiti rutinu učenja u razredu je uvijek svima drago, pogotovo kada nas na ulice grada izvuče GPS izazov. Učenici 1. razreda gimnazije i web dizajna te 3. razred fizioterapeuta okušali su sreću u potrazi za blagom. Koristeći mobilnu aplikaciju Geocaching, uz detaljne upute na engleskom jeziku, zabavili su se i provježbali upute na stranom jeziku. Hladno vrijeme nas nije omelo, samo je bilo motivacija da budemo brži.

Sretan Božić i sretna Nova godina

Kratkom smo prigodnom priredbom zaokružili iščekivanje Božića, Nove godine i zimskih praznika, kao i sve radionice, akcije, humanitarna djela. Pod sigurnim vodstvom profesorica hrvatskog jezika Ane i Marije, nekoliko učenika je obišlo sve razrede, posjetili sve učenike i profesore te poželjeli svima sretne blagdane i vesele praznike.

Svi se pridružujemo lijepim željama s nadom da kroz slobodno vrijeme nećemo zaboraviti obaveze čitanja lektire, ponavljanja gradiva, pripreme za nove ispite i sljedeće polugodište. Ali i odmorimo se.

Advent u Zagrebu

U srijedu su učenici prvih razreda u pratnji profesorice politike i gospodarstva posjetili Trg bana Josipa Jelačića i Zrinjevac, upoznali se s tradicijom i vjerskim običajima. Advent u Zagrebu ima posebno značenje za svakog čovjeka. Učenici su dobili zadatak promisliti što za čovjeka znači nada, vjera, mir, radost i ljubav.

Selfie s robotom

Usred strke koja redovito zavlada u školi krajem polugodišta, web dizajneri su našli vremena posjetiti jednu zanimljivu izložbu koja se uskoro zatvara u našem gradu. Prošetali smo od škole, kroz adventski ugođaj centra grada, do Klovićevih dvora, kako bismo zavirili u Svijet robota. Nekim robotima smo se samo divili, s nekima se igrali i družili, od nekih učili, neke smo mi poučavali, s nekima se slikali za uspomenu... Jedan prvašić je čak napravio malu web stranicu – pogledajte ovdje.

Za Božić humanitarno

Naš Božićni sajam veseli sve u školi. Blagdansko ozračje, radost pred praznike povezani s humanitarnom akcijom dodatno nas vesele i pokreću dobrotu u čovjeku - možemo nekome pomoći.

Bili smo kreativni kod kuće - ispečene kolače domišljato smo pakirali, pripremljene ukrase za bor uljepšavali, izrađivali personalizirane kalendare i masirali brojne zainteresirane. Za sav trud skupljali novčiće za pučku kuhinju Dobri dom, a u dogovoru s njima kupit ćemo puno voća.

Hvala svima koji su doprinijeli akciji, a vitamini uz ručak bit će nekima osvježenje, nekima nagrada.

Adventsko putovanje

Naša škola tradicionalno organizira kratki predblagdanski izlet, a za ovogodišnje adventsko putovanje odabrali smo dva iznimno popularna turistička odredišta, mjesta najpoznatijih i najljepših božićnih sajmova, Prag i Beč. S nestrpljenjem smo dočekali upiti blagdansku atmosferu, razgledati štandove i uživati u božićnim delicijama. Kako bismo što bolje iskoristili vrijeme provedeno u Pragu i upoznali ga u punom sjaju, uz vodstvo lokalnog vodiča, posjetili smo praške znamenitosti, Katedralu sv. Víta i Kraljevsku palaču. Prošetali smo Karlovim mostom, simbolom grada i najposjećenijom atrakcijom u Pragu. Lagani povjetarac s Vltave i poneka pahulja snijega upotpunili su doživljaj zimskog Praga. Vrhunac čarolije doživjeli smo na bajkovitoj večernjoj vožnji Vltavom. Svjetla grada, brodić, večera u toplom ambijentu i pogled na namreškanu rijeku razoružali su i one najkritičnije. Na povratku kući, zaustavili smo se u Beču, posjetili Christkindlmarkt kod Gradske vijećnice, kupili par suvenira, popili toplu čokoladu i pošteno se smrzli. Puni dojmova, obuzeti zimskom čarolijom, sretno smo se vratili kući.


Ove smo godine za advent posjetili predivne gradove Prag i Beč. Proveli smo tri nezaboravna dana s odličnom ekipom u još boljoj atmosferi. Posjetili smo razna mjesta, poput Karlovog mosta, Praškog dvorca i Katedrale sv. Vida u Pragu. Kušali njihove delicije i tradicionalna jela od kojih mi se najviše svidio trdelnik. U Zagreb sam došla umorna, ali jako sretna i ispunjena s puno lijepih uspomena.
Tija

Maturalno putovanje, pokušaj drugi

Korona i potres još uvijek imaju tragove u našoj svakodnevici. Omeli su nam maturalno putovanje, rekli bi maturanti. Ali, iskoristili smo adventsko vrijeme i organizirali našim učenicima četvrtih razreda nezaboravnih četiri dana u Pragu i Beču kao zamjenu za propušteno. Prekrasni glavni gradovi Češke i Austrije pružili su im maturalac iz snova - adventski ugođaj, razgledavanje grada, vožnja Vltavom, tradicionalna hrana, Karlov most, katedrala sv. Stjepana, pogled na Dunav, brojni dnevni i noćni izazovi, a druženje najljepše. Da je barem duže trajalo, u sjećanju zauvijek.

Blagdansko uređenje škole

Pred kraj smo prvog polugodišta, a na početku Adventa. Vrijeme nezaustavljivo prolazi. Dolazi Božić, a jedna je kalendarska godina na odlasku. Raspoloženje raste očekivanjem lijepih blagdana, ali i praznika. Iskoristili smo spretnost i maštu naših profesora i učenika da uređenjem i kićenjem školskog prostora pojačamo ozračje radosti i veselja. Uz božićne pjesme ništa nas nije omelo u tome ozračju.

Natjecanje Dabar

Početkom studenog mjeseca na online državnom natjecanju iz računalnog razmišljanja - Dabar 2022 - sudjelovalo je 30 učenika naše škole, usmjerenja web dizajn (w) i gimnazija (g).

Ovo je 9 najboljih, čestitke!

Natjecatelj Razred
Lun1g
Bruno4w
Alana3g
Lun3w
Petra1w
Luka1w
Luka2g
Patrik3w
Ivor3g

Petero najbolje plasiranih osvojilo je nagradu, zajednički odlazak u neki Escape room u gradu. Javit ćemo vam jesmo li pobjegli...

Hrvatska, Hrvatska...

Ori se dvorištem i hodnicima. Navijački raspoloženi, puni veselja u srcu i nade, započeo je još jedan školski dan. Jednim smo uhom slušali profesore, a drugim iščekivali četvrti i peti sat. Prva utakmica naših Vatrenih, naše reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Kataru, Hrvatska : Maroko držala nas je u navijanju. Oooo... Iščekivala sam trošenje glasnica na najjače. Gola nije bilo, ali nekoliko puta zamalo. Rezultat 0:0. Nadu još nismo izgubili. Ajmoooo... Hrvatska, Hrvatska...

Školska projekcija filma Adio

Još jedan uspjeh našeg bivšeg učenika Karla Gagulića, mladog uspješnog scenarista, redatelja i producenta, i još jedan razlog da se naša cijela škola okupi na projekciji novog filma za mlade "Adio".

Adio je kratkometražni igrani film koji se bavi ozbiljnom tematikom suočavanja s bolešću u razdoblju adolescencije. U relativno kratkom vremenu naši su učenici mogli vizualno doživjeti mnoštvo emocija kroz koje su prolazili glavni likovi, a s nekima se i poistovjetiti, vratiti se u vlastito sjećanje ili razmisliti o tome što bi oni učinili. Stoga je ovaj film bio jedno osobno, ali i edukativno iskustvo za naše učenike.

Nakon projekcije, Playbox production, produkcijska udruga studenata kojoj pripada i naš Karlo, okupila se na kratkoj tribini, zajedno s glavnim glumcem, sjajnim Matijom Dominikovićem, i publici opisala kako je nastao film, s kojim su se izazovima suočili tijekom snimanja i naravno, koje su sve nagrade dobili :) Bravo, Karlo!

Smotra sveučilišta

Drago nam je što smo ovogodišnjoj Smotri sveučilišta u Zagrebu, 10. - 12. studenog mogli prisustvovati uživo, dolaskom na Zagrebački velesajam. Stoga su naši trećaši već požurili raspitati se o mogućnostima studiranja, studijskih programa i općenito prilikama koje nudi studentski život.

Naši učenici trećeg razreda gimnazije ove su godine u programu profesionalne orijentacije i počinju ispitivati svoje vještine, sposobnosti i stavove, koji će ih voditi prema najvažnijoj odluci srednje škole - koje ispite prijaviti na državnoj maturu sljedeće godine. Želimo im puno uspjeha!

Dvije crte plavo

Naši su učenici u kazalištu Exit pogledali predstavu simboličnog naziva "Dvije crte plavo", a koja je izvođena u cilju podizanja svijesti mladih o važnosti i nužnosti odgovornog spolnog ponašanja u prevenciji maloljetničkih trudnoća. Nakon predstave organizirana je kratka tribina i razgovor s učenicima kojeg su vodile suradnice iz Udruge roditelja "Korak po korak". Učenici su dobili odgovore na uvijek aktualna pitanja unutar problematike seksualnog odgoja mladih. Predstava je napravljena na temelju romana istoimenog naziva, autorice Rosie Kugli. Ako niste pogledali predstavu ili želite detaljnije upoznati likove, svakako preporučamo da ju pročitate.

Iluzija muzej

Nakon učenja o perceptivnim varkama i iluzijama na satovima psihologije, učenici trećih razreda posjetili su Muzej iluzija u Ilici. Uvrnuto i zabavno, iluzija raznolikih, mozgalice su opčinile neke i neki su se u takvim slagalicama baš snašli. Uz šetnju do tamo i nazad vidjeli smo kako što učimo sjedeći u učionicama škole može nam oživotvoriti snove, jer marljivo učeći vidimo staro kroz nove fore.

Posjet Rijeci

Učenici gimnazije i web dizajna bili su na jednodnevnom izletu u Rijeci. Sve je započelo vođenim razgledavanjem grada koji je povijesno vrlo zanimljiv te obiluje industrijskim nasljeđem.

Dio tog nasljeđa je svakako i novoobnovljena Palača šećerane, dio Muzeja grada Rijeke. Imali su priliku uživati u vrlo suvremenom i interaktivnom postavu muzeja uz zaista izvrsno stručno vodstvo te su se upoznali s proizvodnjom šećera i još malo bolje s povijesti grada Rijeke.

Nakon toga, u muzeju kompjutera Peek and Poke mogli su isprobati stare igrice i vidjeti kako su nekada izgledala računala.

Do povratka u Zagreb, imali smo vremena uživati u lijepom danu.

Thalassotherapija Opatija

Naši učenici fizioterapeutskog usmjerenja u četvrtak su posjetili Thalassotherapiju Opatija, specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća te reumatskih bolesti.

Tamo su vidjeli kako se more i morska klima koriste u svrhu liječenja. Osim liječenja vidjeli su i dijagnostičke postupke, ali i čuli kako prevenirati da do istih ne bi došlo. Također su čuli koje dijagnoze klijenti i pacijenti Thalassotherapije imaju, koje su indikacije te kontraindikacije za određene terapijske postupke.

Našu terensku nastavu zaokružili smo ručkom, a oni najhrabriji iskoristili su i slobodno vrijeme da isprobaju već sad hladno more.

Mjesec hrvatske knjige

U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige, u prostoru knjižnice Silvije Strahimir Kranjčević, gimnazijalci naše škole prisustvovali su predavanju profesorice Anite Peti Stantić, naslova O znanosti i zašto nam je važna u svakodnevnom životu. Cilj predavanja bio je potaknuti mlade na čitanje, ne samo lektirnih tekstova, za koje znamo da nisu omiljeno štivo naših učenika, već posegnuti za popularno znanstvenim tekstovima i literaturom.

Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih pa su naši mladi gimnazijalci, budući studenti, iskoristili priliku informirati se kako i na koje načine pristupiti znanstvenim tekstovima i tako proširiti područja vlastitih interesa, othrvati se digitalizaciji i prihvatiti klasičan tekst o kojem će kritički promišljati.

Savjete koje smo dobili od profesorice prenosimo i vama. Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?

  • Zato što su zanimljivi!
  • Zato što su pisani tako da razvijamo sposobnost uspoređivanja i uspostavljanja uzročno-posljedičnih odnosa!
  • Zato što ćemo možda doznati nešto što inače ne bismo, a što će promijeniti naš pogled na stvari!
  • Zato što se čitanjem takvih tekstova borimo protiv neznanja i neinformiranosti!

Obilježavanje Europskog tjedna programiranja

Europski tjedan programiranja (EU CodeWeek) društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Ove je godine manifestacija trajala od 8. do 23. listopada 2022., a naša se škola uključila radionicom naziva "AI i umjetnost", tijekom koje smo istražili koje mogućnosti nude aplikacije bazirane na umjetnoj inteligenciji u stvaranju digitalne umjetnosti. Pogledajte naše radove i prosudite sami...

Decadance u Hrvatskom narodnom kazalištu

Ovotjedni posjet Hrvatskom narodnom kazalištu nadmašio je naša očekivanja. Profesori i učenici naše škole pogledali su plesnu predstavu Decadance, a pridružili su nam se i naši gosti iz Portugala, Italije, Poljske i Grčke, koji zajedno s našom školom sudjeluju u Erasmus+ projektu "Kreativne vibracije".

Plesna predstava Decadance suvremeno je plesno istraživanje nastalo kao kolaž isječaka iz ranijih koreografija Ohada Naharina, jednog od najistaknutijih svjetskih koreografa.

Gledatelji su uživali u predstavi, što potvrđuju i ovacije koje je ansambl dobio na kraju izvedbe.


Predstava je bila jako zanimljiva jer je ples predstavljen na neobičan način. Plesači su bili dinamični i originalni. Najviše me se dojmilo kada su se plesači predstavljali i navodili neke događaje iz života ili neke smiješne trenutke i za to vrijeme plesali. Nika, 3.w


Jučerašnja predstava mi je bila zanimljiva, energična i puna akcije i preciznih pokreta, a bilo je i zaista smiješnih trenutaka. Sve u svemu, ostavila mi je izvrstan dojam. Emanuel, 1.w

Meine Stadt

Nakon što su ih likovi iz našeg udžbenika za njemački jezik upoznali s nekim znamenitostima Kölna, učenici 1.g razreda željeli su pokazati da i u našem gradu ima zanimljivih građevina i mjesta te su krenuli u šetnju užim centrom grada. Služeći se znanjem s prethodnog sata, preveli su nazive zgrada i lokacija na njemački jezik. Tako smo imali priliku vidjeti našu katedralu (der Zagreber Dom), Trg bana Jelačića (der Jelačić-Platz), Gornji grad (die Oberstadt), Zrinjevac (der Zrinjevac Park) te tržnicu Dolac (der Dolac Markt).

Vrijeme nas je poslužilo tako da su učenici spojili ugodnu šetnju na svježem zraku s učenjem njemačkog jezika.

Dan kravate

Dana 18. listopada obilježava se Dan kravate. Kravat pukovnija, odjevena u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, povodom Dana kravate održala je na Trgu bana Jelačića već tradicionalnu svečanu Smjenu straže i privukla pažnju brojnih Zagrepčana i turista. Počasna satnija svojim programom aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini. I naši su učenici imali čast pratiti ovu svečanost.

Svjetski dan srca

Povodom svjetskog dana srca, učenici maturanti fizioterapeutskog usmjerenja išli su po školi u svaki razred i držali prezentaciju o važnosti očuvanja kardiovaskularnog sustava, prevenciji bolesti srca. Mjerili su tlak i puls kako bi drugi učenici imali saznanja nalaze li se u rizičnoj skupini ili su potpuno zdravi. Sjetimo se one narodne - u zdravom tijelu zdrav duh, a svakako želimo da naši učenici i profesori to doista i budu!

Međunarodni dan starijih osoba

Povodom međunarodnog dana starijih osoba, naši učenici u suradnji s profesorima mentorima, Antoniem Skenderović i Dubravkom Štiglić išli su uljepšati dan umirovljenicima iz Donjeg Dragonošca u proslavi njihova dana. Ukazali su na međugeneracijsku toleranciju, solidarnost. Ističući činjenicu da su naši stari bili tu za nas dok smo bili djeca (ali i još uvijek), a sada mi želimo biti tu za njih i ovo treće životno doba učiniti što ljepšim i kvalitetnijim, kako bi se osjećali kao dio naše društvene zajednice.

Učenici su pružali besplatne masaže, terapijske vježbe, mjerili tlak i šećer, držali edukaciju o zaštiti mentalnog zdravlja. Umirovljenici su učenike pak počastili finim domaćim kolačima, pićem i nepcu neodoljivim gulašem.

Svjetski dan učitelja - dan zamjena uloga

Početkom listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. U našoj školi taj dan učenici postaju nastavnici, pedagozi i ravnatelji. Između ostalih mladih profesorskih snaga, nastavu geografije taj dan održale su Dora i Loretta, učenice drugog razreda gimnazije. One su vrlo uspješno preuzele ulogu nastavnika. Održale su sat geografije u dvama razredima. Sati su bili vrlo zanimljivi, a učenice su vidjele kako je to biti nastavnik što je i njima bilo vrlo zanimljivo.


Danas je bilo zanimljivo iskustvo u kojemu smo zamjenski ravnatelj Marko i ja, zamjenski pedagog Petar Fran, imali priliku iskusiti kako je to raditi u školi kao dvije glavne osobe. Imali smo različite zadatke poput pisanje emailova, papirologije, razgovora s učenicima, podjele hrane, podjele uplatnica i slušanja predavanja. Po nekom našem mišljenju trebali bi imati više ovakvih dana zamjene učitelja kako bi i drugi učenici mogli iskusiti kako je to raditi u školi i kako je to zapravo zahtjevan posao, možda bi onda bilo mirnije u školi jer bi učenici shvatili koliko je teško profesorima i djelatnicima škole s toliko puno učenika.


Danas mi je bilo jako lijepo biti zamjenski ravnatelj. Zanimljivo iskustvo, mislio sam da je lako biti ravnatelj/direktor, no sad vidim da koncentracija mora biti uvijek na visini. Često puta se mora biti na više mjesta u isto vrijeme. Prvi moj zadatak bio je proći po svim razredima i podijeliti uplatnice, te pitati za izgubljene stvari. Iz pravilnika o školskom redu izvukao sam stvari koje su dužni obaviti, te podatke koje su zabranjene u školi i izvan nje. Te podatke smo stavili u kućni red škole. Nakon toga bio je ručak. Otišao sam dolje podijeliti ručak učenicima koji su se zapisali za hranu. Nakon toga išao sam po razredima provjeriti je'l svi profesori i učenici rade i je'l sve kako treba biti. Vratio sam se u ured napisati ovaj osvrt i u tom trenutku došlo je dvoje učenika u ured u svađi i svatko je imao svoju stranu priče i prebacivali su krivnju jedno na drugo. Rekao sam im da se smire i spuste ton kako bi mogli nastavit razgovor. Razmislio sam i uz malo pomoći i savjeta prave ravnateljice došao sam do zaključka tko je bio kriv. Rekao sam im da se ispričaju jedno drugom i vrate u razred i nastave sa zadatkom kojeg su imali. Završavam ovaj osvrt i bilo mi je drago i lijepo da sam shvatio i naučio kako ovaj posao nije lak i nije lagano držati sva četiri zida škole. Shvatio sam da neka moja ponašanja u prošlosti nisu bila u redu i ovo naučeno današnje znanje primjenjivat ću i u buduće.

Mapiranje Ribnjaka

Web dizajneri su iskoristili predivan jesenski dan za terensku nastavu. Zadatak je bio dizajnirati simbole za objekte razmještene po parku Ribnjak (fontana, spomenik, zid s grafitima, skulptura, dječje igralište, ružičnjak), a zatim te simbole i ucrtati na odgovarajuće mjesto na karti parka. Posao nije bio jednostavan - trebalo je kombinirati strukovnu vještinu grafičkog oblikovanja s vještinom snalaženja u prostoru - ali bilo je super na jedan dan zamijeniti informatičku učionicu i računala s parkom, puteljcima, i dobrim starim papirom i olovkom.

Prizemljeni Sunčev sustav

Početkom listopada učenici prvih razreda proveli su sat geografije na otvorenom, u središtu grada. Učenici su u pratnji nastavnika geografije posjetili Sunce i nekoliko planeta zagrebačkog Prizemljenog Sunčeva sustava. Prvo smo došli do Sunca koje se nalazi u Bogovićevoj ulici, ondje smo naučili zašto je Sunce važno za naš planet i cijeli Sunčev sustav. Nakon Sunca krenuli smo u potragu za ostalim planetima, pronašli smo Merkur, Veneru, Zemlju i Mars te smo naučili nešto o svakom od tih planeta. Šetajući gradom naučili smo dosta toga o Suncu i planetima, cijelo nas je vrijeme grijalo Sunce što je učinilo naš mali izlet još ljepšim.

Na operi Nikola Šubić Zrinjski

Poseban su doživljaj, kakav samo pravo kazalište može pružiti gledateljima, iskusili naši učenici u pratnji svojih profesorica odlaskom u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu na operu "Nikola Šubić Zrinjski". Čuti orkestar i pjevače uživo, bez mikrofona, u prekrasnom ambijentu i sadržajem istinskog povijesnog događaja, većini je učenika bilo potpuno novo iskustvo.

Opera "Nikola Šubić Zrinjski" od svoje se premijere 1876.g. izvodi s velikim uspjehom, a još i danas najpopularnije je hrvatsko glazbeno-scensko djelo. Prožeto je rodoljubljem, a glavni likovi su povijesne ličnosti koje se bore protiv osvajača i nasilnika.

Najveće oduševljenje kod učenika izazvalo je finale opere s pjesmom "U boj, u boj" i posljednjim jurišem branitelja na čelu s N. Š. Zrinjskim.

Zapažanje naših učenika:
Bilo je fascinantno čuti s kakvom lakoćom pjevačice izvode vrlo visoke tonove.
Drago mi je što sam operu doživjela uživo, a ne samo putem priča i videa.
Posebno me se dojmio kraj opere "U boj, u boj".
Iako nisam ljubitelj opere, odlazak u kazalište me je razveselio.
Osjetio sam ponos slušajući "U boj, u boj" zbog spoznaje da su tisuće naših predaka dale svoj život za obranu Europe.

Sociologija svuda oko nas

Gimnazijalci trećeg razreda ove se školske godine upoznaju s novim nastavnim predmetom, sociologijom. Kako bi lakše razumjeli i dokazali tezu da je sociologija svuda oko nas, uputili smo se u malo sociološko istraživanje. Tijekom šetnje, užim centrom grada, prepoznali smo različite sociološke pojmove: društvene odnose, društvene i kulturne navike, socijalnu interakciju i sve to u kratkom razgovoru s kumicom na Dolcu. Definirali smo kako su važni dijelovi materijalne i nematerijalne kulture za identitet svakog pojednica i zaključili kako je Zagrebačka katedrala definitivno jedan od najznačajnijih simbola grada Zagreba. Zapazili kako se u gradu uvijek događaju neka važna društvena zbivanja koja potiču na promjene, na primjeru ZeGeVege festivala. Mini istraživanje zaključili smo uz najdražu naviku Zagrapčana, sjeli smo na kavu.

Mikroskopiranje biljne i životinjske stanice

Učenici 3. razreda gimnazije na satu biologije podsjetili su se kako izgleda osnovna građevna i funkcionalna jedinica živih bića - stanica. Svjetlosnim mikroskopom promatrali su biljnu i životinjsku stanicu (stanice epiderme lista i epitelne stanice sluznice unutarnje strane obraza) na preparatima koje su sami izradili, a zatim su na temelju crteža i prijašnjih znanja usporedili i opisali njihove sličnosti i razlike.

1. Mikroskopiranje biljne stanice

Pribor i materijali: list sobne biljke, žilet, kapaljka, voda, pinceta, predmetno stakalce, pokrovno stakalce, mikroskop.

Priprema preparata: učenici su žiletom izrezali tanak sloj lista biljke (list se lagano presavije preko prsta te se žiletom napravi uzdužni prerez), prenijeli uzorak na predmetno stakalce u kapljicu vode te ga poklopili pokrovnim stakalcem.

2. Mikroskopiranje životinjske stanice

Pribor i materijali: čačkalice, voda, kapaljka, Lugolova otopina, predmetno stakalce, pokrovno stakalce, mikroskop.

Priprema preparata: čačkalicom se uzme uzorak stanica sluznice unutarnje strane obraza koji se prenese u kap vode na predmetnom stakalcu te se lagano prekrije pokrovnim stakalcem. Također se uz sam rub pokrovnog stakalca doda kap Lugolove otopine (boji stanice svjetlonaračasto) i komadićem filter papira upije višak iste.

Vježbe upoznavanja

Jedna od prednosti lokacije naše škole u samom centru Zagreba je i prednost blizine parku Ribnjak. Stoga je naša pedagoginja odlučila jedan dan povesti grupu prvašića, kako bi u okruženju prirode odradili nekoliko zanimljivih vježbica upoznavanja.

Vježba 1: slušanje uputa odradili smo koristeći prostor Ribnjaka. Učenici podijeljeni u grupe trebali su slušati upute "kreni-stani-stop-obrni" i kretati se u prostoru sukladno uputama. Naučili smo svi kako čak i u otvorenom prostoru treba se fokusirati na jednu osobu koja daje upute, što nije jednostavno.

Vježba 2: Koje je tvoje ime - učenici su u krugu dobacivali se lopticama i tom prilikom izgovarali imena osoba kojima su dodavali lopticu, ali su to trebali učiniti u istom uzorku više puta. U ovoj vježbi smo naučili što znači početnička sreća, a što znači kada se osoba nakon početnog uspjeha odmah opusti i ne fokusira dovoljno.

Obje smo vježbe primijenili u formiranju zajedničkih ciljeva za školovanje nove generacije naših srednjoškolaca - kontinuirani rad i vježbanje, usredotočenost na osobni napredak, a ne na ocjene i prije svega, rad u pozitivnom i veselom okruženju.

Potraga za starorimskom baštinom

Učenici 3. razreda smjera fizioterapeutski tehničar u četvrtak sat Povijesti proveli su izvan školskih učionica – u potrazi za starorimskim kulturnim nasljeđem. U obližnjem parku Ribnjak učenici su za zadatak imali potražiti rimsku nadgrobnu stelu iz 2. st., a nakon uspješno izvršenog prvog zadatka, zaputili su se prema Trgu bana Josipa Jelačića. Naime, upravo je na glavnom zagrebačkom trgu pronađen Dioklecijanov novčić koji potječe iz 3. stoljeća, a u blizini mjesta pronalaska novčića danas stoji spomen-ploča.

Do vrha Sljemena i natrag

Povodom obilježavanja dana fizioterapeuta i medicinskih sestara, 8. rujna, naši učenici fizioterapeutskog usmjerenja odlučili su obilježiti svoj dan pješačenjem do samog vrha Sljemena te time poslati poruku o važnosti kretanja i zdravih životnih navika. U tome su ih podržali i priključili se web dizajneri i gimnazijalci, naravno i profesori. Lijepo je vidjeti kad mladi od malih nogu poštuju i razvijaju struku.

Započeli stručnu praksu

Već prvi tjedan nastave počinju vježbe za drugi razred fizioterapeutskih tehničara. Do doma zdravlja na Črnomerec odveo ih je profesor struke kako se putem nebi izgubili.

Prvi susret sa stvarnim radnim okruženjem i pacijentima pokazao se zanimljiv i izazovan, a učenicima poticajan za još više učenja i stjecanje stručnih vještina.

Helioterapija - liječenje pomoću sunca

Naši trećaši, usmjerenja fizioterapeutski tehničar, hvatali su jesenske zrake sunca i tako teoriju objedinili s praksom pa su učeći odmah malo se i sunčali.

Na slikama možemo vidjeti kako se biodozimeteom određuje vrijeme trajanja terapije.

Prvi nastavni dan

Uzbuđenje, neizvjesnost, pomalo strah. Razrednici, učenici, razred - tko, gdje, kuda, što? Pitanja polako sjedaju na mjesto. Osmjeh se vraća i veseli odlazite u grupama (ne pojedinačno kao u dolasku). Bravo. Dobro je.